Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČT24 připomněla výročí V. V. Těreškovové

18. 6. 2023

Není to žádná pochvala, ale pouhé konstatování. Snad si v ČT už konečně někdo uvědomil, že kromě válečné propagandy by se tato „veřejnoprávní“ televize měla věnovat i jiným tématům – včetně těch historických.

V pátek dne 16. 6. 2023 upozornila v ranní zpravodajské relaci na ČT24 moderátorka J. Krásná na 60. výročí letu první sovětské kosmonautky V. V. Těreškovové do vesmíru. Moderátorka si k tomu dokonce pozvala jakousi novou posilu z „vědecké“ redakce ČT (= mladí, nevzdělaní „mudrlanti“ si tam rádi hrají na „vědu“: jak komické!) – jistého Martina Luláka. Vedle „odborníka na všechno“, který se jmenuje V. Piskala (jeho matka kdysi pracovala v ostravském studiu ČT) je to další „vědec“ z té naší/vaší ČT. Podle jména se jedná o Slováka. Na rozdíl od J. Ďuďákové, která se česky ještě nestačila naučit (podobný problém měla i manželka M. Kubala; ta moderovala v České televizi slovensky a nikdo jí nebyl schopen vysvětlit, že tak to nemá být!), tento aktivní mládenec mluví aspoň česky. Už to je viditelný pokrok.

Aby to však nevypadalo tak, že se vším, co tam říkal, souhlasím. Faktograficky byla jeho připomínka letu první sovětské kosmonautky do vesmíru v pořádku. Náš pan „vědec“ se nicméně dopustil z neznalosti jednoho nedostatku, o němž zřejmě ani netuší, že nedostatkem je. Ve svém povídání totiž uvedl zkratku „UN“, aniž vysvětlil, co to ve skutečnosti znamená. Měl vycházet z předpokladu, že většina televizních diváků jsou laici, a proto je nutné určitá fakta vysvětlovat a dávat je do souvislostí. Nikdo z nás totiž neví všechno, což je na druhé straně zase dobře.

O co jde? Na historických fotografiích z 20. století uvedenou zkratku často vidíme na oblečení vojáků nebo na vojenských vozidlech. Znamená toto: United nations čili „Spojené národy“. V češtině pro to máme tento ekvivalent, který je hodně používán: „Organizace spojených národů“ (OSN). Ne vždy se dá do češtiny přeložit anglický název tak, aby ta zkratka zůstala stejná. Platí to i v tomto případě.

Předpokládám, že televiznímu „vědci“ M. Lulákovi to nikdo nevysvětlil a on se po tom ani nepídil. Pouze převzal původní anglickou zkratku a vůbec o ní nepřemýšlel. Tak to totiž dnes naši mladí budovatelé „světlých zítřků“ pod vedením soudružky Uršuly z Bruselu a strýčka Joea z Washingtonu dělají. V naivní víře, že všechno, co z těchto míst přichází, se rovná „slovu Božímu“. Filozofií naší mladé generace totiž je: hlavně se nenadřít a nezahltit mozek zbytečnými informacemi!

Moje kritická poznámka by neměla překrýt to podstatné: ČT24 se po dlouhé době podařilo navázat na ty lepší stránky televizní historie, kdy veřejnoprávní televize nejen informuje, ale i vzdělává své diváky. Tak je to správně a mělo by to tak být vždy. Mělo by se jednat o kontinuální proces, nikoli o nahodilý výkřik do tmy.

A ještě pár slov o samotném výročí, které připadá na dnešní den. Původně tkadlena a pak podporučík letectva SSSR Valentina Vladimirovna Těreškovová (*1937) byla první sovětskou i světovou kosmonautkou. Dne 16. 6. 1963 v 9.30 hod. středoevropského času (SEČ) odstartovala na palubě kosmické lodi „Vostok 6“ (= Východ) na dráhu, jež byla podobná kosmické lodi „Vostok 5“, kterou v té době již dva dny řídil její kolega ‒ kosmonaut V. F. Bykovskij. Při společném letu se obě kosmické lodi přiblížily k sobě v místech křížení drah až na 5 kilometrů. Po 49 obletech Země, když V. V. Těreškovová splnila všechny stanovené úkoly, přistála dne 19. 6. 1963 v 11.20 hod. SEČ v určené oblasti SSSR (= poblíž Karagandy v Kazachstánu). Její celkový let v délce 2 milionů kilometrů trval 70 hodin a 50 minut. V r. 1966 byla tato kosmonautka povýšena do hodnosti majora. Dnes je generálmajorem armády Ruské federace.

tereskovova-v..jpg

Jak první sovětský kosmonaut J. A. Gagarin, tak i V. V. Těreškovová se těšili ve své době velké popularitě i u našich občanů. Nebyla v tom žádná přehnaná ideologie, nýbrž docela obyčejné, lidské sympatie vůči mladým, úspěšným lidem z jiné slovanské země. (Ukrajina byla tehdy nedílnou součástí SSSR.) Oba kosmonauti navštívili i Československo: Gagarin v r. 1961 a Těreškovová v r. 1963 (i později).

Informace o 60. výročí prvního letu sovětské kosmonautky do vesmíru není jistě žádným překvapením. Jak se zdá, pouze v ČT ano. Až dosud se o Těreškovové mlčelo, nebo o ní vycházely články, které ji vykreslovaly spíše v duchu bulvární žurnalistiky. Proto si nejsem jist tím, zda J. Krásná a její „vědecký“ kolega neudělali chybu, když se o ní dnes zmínili. Mohli by totiž kvůli tomu upadnout v nemilost u současného vedení ČT. Někdo z příznivců P. Fialy by je mohl označit za proruské šváby nebo za Putinovu pátou kolonu. Jestlipak si vyžádali souhlas u známého rusofoba a lidoveckého „inkvizitora“ J. Bartoška či věčné Putinovy kritičky – Myrky Zděšené? A co na to všechno říká televizní „cenzor“ J. Železný? Ani toho se nikdo neptal?

Ať tak či onak: Radost z dnešní nečekané informace o této sovětské kosmonautce jistě nebude mít ani lidovecký poslanec Š. Heller, další z přátel sudetských Němců. Tomu se v loňském roce, v květnu 2022, tedy již několik měsíců po ruské agresi na Ukrajině, podařilo přesvědčit zastupitele Českých Budějovic, aby bylo této sovětské kosmonautce a blízké spojenkyni V. Putina odejmuto čestné občanství tohoto města. Získala je během své návštěvy jihočeské metropole v r. 1978. (Novinky.cz, 9. 5. 2022, 13:17)

O politických aktivitách Š. Hellera se čtenáři mohou více dozvědět z přiložených článků, na něž je uveden odkaz na konci tohoto textu. Jak vyplývá z prvního článku, město České Budějovice bylo rodištěm mnoha kontroverzních osob. Kam se na ně hrabe jakási sovětská kosmonautka! K těmto jedincům však naši politici nemají odvahu zaujmout principiální postoj. Možná se něčeho bojí, možná někomu slouží. Kdoví? V každém případě nejde pouze o České Budějovice. Lenost a zbabělost našich politiků je příčinou toho, že v řadě obcí a měst zůstávají i nadále čestnými občany lidé s velice temnou minulostí, např. A. Hitler nebo K. Gottwald.

Jako „perličku“ uvádím, že k rodákům z Českých Budějovic patřil i známý komunistický prokurátor JUDr. Josef Urválek (1910-1979), kterého špatné svědomí nakonec dohnalo k sebevraždě. Morálních „gigantů“ daly „Budějice“ naší republice daleko více: A. Neumana, J. Plojhara atd.

16. 6. 2023

‒ RJ ‒

 

P. S.

Právě se dočítám na internetu, že v Českých Budějovicích (v nemocnici) muž s mačetou zranil čtyři osoby. Že by to nějak souviselo s tím dnešním výročím vesmírného letu V. V. Těreškovové? Kdoví?

16. 6. 2023

‒ RJ ‒

 

Vyobrazení: V. V. Těreškovová v r. 1963.

 

Články o Š. Hellerovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/---bartoskova-sekretarka----si-to-vyridila-s-tereskovovou.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/simone-hellere--prestan-blbnout-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2022/simon-heller--------uzitecny-idiot----od-lidovcu-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář