Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další politik KDU-ČSL spáchal „sebevraždu“!

2. 9. 2021

Motto: „Kde jsou samí hrbatí, tam je rovná postava zrůdností.“ (Lidová moudrost)

Lidovci už mají zase problém!

Ptáte-li se, o kterého politika a o jakou sebevraždu se jedná, rád to upřesním. Tím politikem je před necelým rokem zvolený jihomoravský hejtman Jan Grolich. A co se týká oné sebevraždy, ta je myšlena jen obrazně. Rozdíl mezi tou skutečnou a symbolickou sebevraždou je nepatrný: v obou případech to znamená konec dotyčného politika.

Politici KDU-ČSL, naší druhé nejstarší politické strany, která bude brzy své putování dějinami končit, navzdory všem problémům, které se na ně valí a jimž musejí čelit, pokračují pod vedením traktoristy M. Jurečky jako rozjetý buldozer. Jejich cesta ode zdi ke zdi dál nerušeně pokračuje – bez ohledu na následky. Těmi se budou muset zabývat nástupci, kteří tuto partaj v rozvalu za pár měsíců převezmou: už nikoli jako stranu s celostátní působností, ale jen jako nevýznamnou straničku regionální a komunální.

To, co vidíme a slyšíme od politické reprezentace této strany, vyvolává u nezúčastněných pozorovatelů na jedné straně údiv nad jejich troufalostí a drzostí, na straně druhé zděšení, kam až tu svou stranu přivedli. Přesto se někteří politici KDU-ČSL chovají měsíc před volbami, které pro ně budou doslova „kruciální“, jako by měli vítězství v kapse a jako by budoucnost této země byla natrvalo spjata s tímto rádoby středopravicovým uskupením. Bohužel – opak je pravdou.

Před několika lety, když prezident republiky M. Zeman vstupoval do svého prvního volebního období, zahájil své „spanilé jízdy“ po republice návštěvou Zlínského kraje. Ten mu obzvláště přirostl k srdci, protože odsud, z Osvětiman, pochází jeho kancléř V. Minář, ale i další politici někdejší Strany práv občanů (zemanovců), kteří kandidovali za tento kraj. Musím to upřesnit: šlo o setkání s občany příslušného krajského města i celého regionu.

Tato úspěšně zahájená tradice prezidentských cest po republice (také T. G. Masaryk rád navštěvoval různé kouty republiky a setkával se zde s místními politiky i obyčejnými občany) se ve druhém funkčním období již tak nerozvíjí. Přesněji: kvůli zdravotním problémům M. Zeman od náročných cest upustil. Jeho pohyb je limitován tím, že byl nucen usednout na invalidní vozík. Ani to však nemusí být pro vrcholného politika „konečná“, jak dokládá příklad amerického prezidenta F. D. Roosevelta nebo předsedy Bundestagu W. Schäubleho.

V našich malých, čecháčkovských, poměrech, kde se i po evidentních neúspěších politiků tzv. opozice pokoušejí někteří z nich „vstoupit do dějin“ tím, že „sypou písek“ do zatím fungující státní „mašiny“, jsme prakticky denně svědky nejrůznějších politických výkřiků (prostřednictvím „spřátelených“ médií), ale i všelijakých siláckých gest, jež vzápětí zamíří do ztracena. To vše dělají jen proto, aby se tito bezvýznamní politici (či osoby, které se za ně vydávají), mohli zviditelňovat, třebaže pro tuto zemi ještě nic přínosného neudělali. Zatím jen škodí a škodí. Nic víc. Proto si budeme muset ještě měsíc počkat na to, jaké „vysvědčení“ jim za tuto politováníhodnou aktivitu vystaví naši občané-voliči. Vidím to tak na čtyřku nebo pětku a na trojku „z mravů“.

─────

grolich-a-spol.---brnensky-puc.jpg

Z vesnického starosty se respektovaný politik nestal

Jedním z těchto „borců“, kteří toho zatím víc nažvanili, než vykonali, je již zmíněný jihomoravský hejtman J. Grolich. S tímto mladým politikem lidovců, který by se potřeboval naučit skromnosti a pokoře, byla svého času spjata velké očekávání. Hlavně od politiků „opozice“, kteří si už představovali, jak tomu všemu v tomto státě budou šéfovat („šafářovat“). Po několika měsících z těchto snů není nic.

Je pravda, že J. Grolich nastoupil do funkce hejtmana ve velmi složité době začínající druhé vlny pandemie „koronaviru“. Chvilku se rozkoukával a pak se jal „očkovat“ občany sám tím, že začal objíždět (místo, aby seděl v úřadě a věnoval se svým povinnostem) zdravotnická střediska, v nichž byli prvními očkovanými pacienty senioři, ale brzy pochopil (nebo mu to někdo poradil?), že práce hejtmana obnáší úplně jiné činnosti. Sotva se rozběhlo očkování, pro něž má zejména Brno s řadou špičkových nemocnic vynikající podmínky, Grolicha k tomu již nikdo nepotřeboval. Jen díky tomu se nepostradatelným „odborníkem na očkování“ nestal. Úspěšně ho v tom nahradil jiný „odborník na všechno“ – rentgenolog z Brna V. Válek (TOP 09).

Koncem června t. r. se naskytla další příležitost, jak se „zviditelnit“ pro tohoto mladého a dosud málo zkušeného hejtmana. Tou se stalo tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, které zdevastovalo nejméně čtyři moravské obce. Odstraňování následků této přírodní pohromy odhalilo v celé nahotě jednu skutečnost: ukázalo se, že ježdění hejtmana do postižených obcí lidem nové střechy nevybuduje a nenapraví ani další škody způsobené tornádem. Nakonec všechno musel zajišťovat stát: od práce konkrétních lidí až po výplatu náhrad za poškozená a zničená obydlí. Nejvíce pomohli hasiči a vojáci, nejméně politici, kteří si přijeli do těchto obcí udělat „selfíčka“. Ani tentokrát Grolicha nepotřebovali. Kdoví, jestli někdy v životě držel v ruce krumpáč nebo lopatu?

Také tato užitečná zkušenost potvrdila, jak zbytečná je naše „opozice“, která „zabíjí čas“ jen tím, že neustále vyhledává nová a nová témata, aby na sebe upoutala pozornost voličů, třebaže o ni (= opozici) nikdo nestojí. Občané už ty jejich triky a finty prohlédli: jalovým žvaněním a žalováním do Bruselu se u nás ještě nepostavil jediný dům ani nebyl vybudován byť jen jediný kilometr tolik potřebných dálnic. Bez pracovitých rukou ochotných a zodpovědných občanů to zkrátka nejde. Politici jsou až ti poslední, kteří v tomto směru chtěli něco udělat – a udělali.

Zmíněného starostu malé jihomoravské vesničky Velatice u Brna, J. Grolicha, kritizuji již několik let. Za tuto dobu se bohužel ze svých chyb nepoučil a ve své „jízdě“ pokračuje dál, aniž by ubral „plyn“. Již jednou jsem ho varoval před možným karambolem, který jezdcům, jako je on, hrozí. Všechno marné. Žádná reakce. Na jednu stranu je mi tohoto mladého lidovce líto, protože v politice zatím příliš neuspěl. Spíš naopak.

Již teď je zřejmé, že ve funkci v dalším volebním období bude sotva pokračovat. Jižní Morava si zaslouží silnou a výraznou osobnost, nikoli lidsky nevyzrálého „kloučka“, který teprve sbírá zkušenosti. Líp by udělal, kdyby tu funkci ani nebral a raději se věnoval advokacii. Vždyť i soudruzi V. I. Lenin a G. Husák byli advokáti. Ti však z advokacie šli do politiky, nikoli naopak – jako Grolich. Na straně druhé si říkám: Dobře ti tak. Aspoň poznáš, zač je toho v Čechách, na Moravě a ve Slezsku „loket“.

─────

Grolichu, chováš se jako nevychovaný fracek!

Ale teď k věci, proč o Grolichovi zase píšu, i když by bylo mnoho zajímavějších věcí, které by si zasloužily pozornost čtenářů. Právě dnes (1. 9. 2021), v souvislosti se zahájením nového školního roku, totiž některé zpravodajské weby přinesly informaci o tom, že prezident republiky M. Zeman uskutečnil návštěvu Brna a zúčastnil se zahájení školního roku v Základní škole a Mateřské škole v Merhautově ulici č. 37.

Na jeho návštěvu, která byla dojednána zřejmě přímo zástupci této školy s Kanceláří prezidenta republiky (bez zbytečného mezičlánku ve formě krajského hejtmana a primátorky města Brna), zareagoval J. Grolich tak, že server „iDNES.cz“ to vyhodnotil jako „distancování se“ od prezidentovy návštěvy. I tak se to samozřejmě dá interpretovat. Místo toho, aby si hejtman J. Grolich považoval za čest přivítat hlavu státu v Brně, na Twitteru napsal toto (zřejmě na dotaz nějakých zvědavých novinářů): „Ne nebudu tam. Ne, kraj to neplatí. Ano, i v Lánech je základní škola.“ (iDNES.cz, 1. 9. 2021, 10:16)

Neumím si představit, že by někdo jiný ze všech 14 hejtmanů (snad možná nevychovaný Z. Hřib) se odvážil takto arogantně reagovat na přítomnost hlavy státu ve svém regionu. Kdekoli jinde v Evropě by toto individuum okamžitě v politice skončilo – na hodinu. Předseda jeho strany by byl nucen ho hodit před palubu.

Zveřejněná slova J. Grolicha nejlépe vypovídají o tom, co je tento lidovecký kariérista a politická vyžírka zač. Z jeho úsečného sdělení, z něhož ani není patrné, na co vůbec reaguje, čiší povýšenecké chování, neúcta k hlavě státu a podivné, neopodstatněné přesvědčení o výlučnosti vlastní osoby. Grolich jen prokázal, že o politice nic neví a nic z ní nepochopil. Kromě toho, že je neslušný člověk, kterého zřejmě jeho rodiče ani škola nenaučili, jak se má správně chovat. Snad ho naučili aspoň to, že si má po použití WC umýt ruce. V době pandemie je to obzvlášť důležité.

Položil si tento nepříliš úspěšný politik KDU-ČSL aspoň otázku, proč jej Kancelář prezidenta republiky nekontaktovala a nepožádala o spoluúčast na této akci? Nejspíš proto, že o něm neměla dobré reference a neshledala jeho osobu dostatečně důvěryhodnou, aby tak učinila. Žádná jiná odpověď mě nenapadá. Stranou ponechávám fakt, že na této škole se učí řada dětí z romských rodin. I to by měl být pádný důvod jak k účasti primátorky Š. Vaňkové, tak i hejtmana J. Grolicha na této akci. Ke své škodě tam nebyli. Nedostanou „čárečku“, nýbrž „černý puntík“.

Z celého sdělení na sociálních sítích budu reagovat pouze na poslední větu J. Grolicha. Ano, v Lánech doopravdy základní škola je. Možná je i ve Velaticích, ale to jsem si neověřoval. Vzhledem k malému počtu obyvatel by tam ale být nemusela, protože je dnes běžné, že děti dojíždějí ze svých domovských obcí jen do větších vesnic nebo menších měst, kde ještě školy jsou. Je to jeden z velkých problémů našeho školství. Je-li v příslušné obci špatný starosta a stejně neschopné zastupitelstvo, školu tam nemají, podobně jako nemají obchod nebo hospodu. Úroveň našich obcí je věru velice rozdílná.

Jízlivá poznámka o tom, že v Lánech je škola, není na místě. Je věcí prezidenta, kterou školu navštíví. Je to jeho rozhodnutí, na které má plné právo. Nebo snad J. Grolich čekal, že mu M. Zeman pošle poníženou supliku, v níž bude uctivě žádat o povolení, aby mohl navštívit jednu brněnskou školu? To je zcela absurdní. Svědčí to zase jen o malých či spíše nulových politických zkušenostech tohoto politika, který se zřejmě stal hejtmanem omylem – z Božího dopuštění. Být na jeho místě, okamžitě bych rezignoval. Upřímně: po tomto faux pas nemá žádnou šanci v politice uspět. Od této chvíle je to politicky „mrtvý muž“. Nevylučuji, že ani netuší, do jak neřešitelné situace se svou hloupostí dostal. Být na jeho místě a mít po ruce zbraň, zastřelil bych se.

─────

Také hejtman J. Čunek „dojel“ na svou aroganci a zpupnost

Nejnovější incident, kterým si „zasmrádlé“ vedení KDU-ČSL vydláždilo cestu na politický hřbitov, není prvním výstřelkem tohoto druhu v polistopadových dějinách této zbytečné a nepotřebné politické strany.

Již před časem, v době, kdy M. Zemanovi ještě nohy sloužily lépe než dnes a kdy uskutečňoval své pravidelné výjezdy do krajů, odmítl prezidentovu návštěvu Zlínského kraje tehdejší hejtman Jiří Čunek, další domýšlivý a nevychovaný politik KDU-ČSL. Čunek tehdy prohlásil, že nebude platit prezidentskou návštěvu z krajských peněz. Možná by se měl Nejvyšší kontrolní úřad zaměřit na to, co všechno se v době Čunkova „hejtmanování“ z těchto peněz platilo. Jistě by se mnozí občané upřímně podivovali nad tím, na co na všechno byly tehdy peníze.

K tomu jen poznamenám následující:  Zatímco M. Zeman pokračuje ve svém druhém prezidentském mandátu, J. Čunek navzdory mohutné předvolební kampani v říjnu 2020 svůj post krajského hejtmana neobhájil. A spolu s ním vzal za své i jeho fantasmagorický projekt nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, kvůli němuž bylo po celé čtyři roky, kdy J. Čunek seděl ve zlínské budově „21“, zbytečně dusno. Brzy si na nějakého Čunka nikdo ani nevzpomene. „Přivandroval“ ze Vsetína a tam se také vrátil.

Jedno české přísloví praví: „Pýcha předchází pád!“  Na ni v minulosti „dojela“ spousta domýšlivých hlupáků, kteří si nalhávali, že jsou významnými osobnostmi. Čas ukázal, že byli jen oním pověstným „ho*nem u cesty“. Přesně to se J. Čunkovi stalo. Na politický pád J. Grolicha a dalších „černoprdelnických“ nýmandů, kteří se „usalašili“ v politice, aby mohli parazitovat na penězích daňových poplatníků, si budeme muset ještě chvilku počkat.

Věřím, že to nebude až tak dlouho trvat. Cosi mi říká, že by to mohlo být ještě před letošními Vánocemi. Jako dárek pod stromeček. I ateisté budou mít radost, až se konečně těch lidoveckých vyžírek zbavíme. Už aby to bylo!

1.9.2021

‒ RJ ‒       

 

Vyobrazení:

J. Grolich a brněnští „pučisté“ právě před rokem: po zvolení hejtmanem. O těch ostatních třech „spolupachatelích“ teď moc slyšet není. Proč asi?

─────

Články o J. Grolichovi (viz odkaz):

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/honzo-grolichu--tentokrat-to----nedas-------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2021/ani-hejtman-jan-grolich-neumi-cesky--.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/pozor-na-j.-grolicha--rad-klame-telem-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář