Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ať se neomlouvá a raději odstoupí!

5. 7. 2023

„Zapouzdřená“ KDU-ČSL je tady přesčas!

Překotný vývoj uvnitř politické strany, který se vyznačuje tím, že jeden den je něco vyhlášeno, aby již další den bylo všechno jinak, svědčí o jediném: Nastal čas na zásadní personální změny, případně rovnou na rozpuštění takové strany. Osobně dávám přednost druhé variantě. Lidovci již příliš dlouho zaclánějí na naší politické scéně, hrají si na „velkou“ a „důležitou“ stranu, třebaže mají pouhá 2-3 procenta preferencí. Jediným smyslem jejich „šaškování“ v naší politice je odvádění pozornosti spoluobčanů od tragické politiky neschopné Fialovy vlády.

To, že uvnitř Pětikoalice dochází k vážným ideovým střetům, které se již nedaří utajovat před občany a voliči, můžeme sledovat řadu posledních měsíců. Neschopnost se tady snoubí s politickou nezkušeností, malým intelektuálním rozhledem a morální nezpůsobilostí jednotlivých členů vlády a Fialova kabinetu jako celku. Kde nic není, tam ani čert nebere. Po velkých slibech a očekáváních přichází velké NIC a narůstající nedůvěra občanů v demokracii a právní stát.

Když Fialova koalice SPOLU na přelomu let 2020/2021 vznikala, označil jsem ji za „mrtvě narozené dítě“. S téměř dvouletým odstupem se toto hodnocení potvrdilo jako pravdivé. „Fialovci“ vyhráli zmanipulované volby podvodem, na němž se podílel aktivistický předseda Ústavního soudu, exkomunista P. Rychetský, a to díky programu „Antibabiš“. V tom tato politická partička pokračuje i po volbách, ale už to nepřináší žádné politické body. Proto jediné, co tyto zoufalce, kteří si s vládnutím nevědí rady, drží pohromadě, je nenávist k Babišovi a strach z toho, že by se mohl zase vrátit k moci.

koalice-spolu.jpg

Na naší politické scéně se objevují i další rizika a nebezpečí. Hrozí rovněž to, že navzdory nepochopitelné ochotě Babišových ovcí z „ANO 2011“ podpořit česko-americkou smlouvu (jedná se o politicko-vojenský „protektorát“ nad českými zeměmi), se ustrašeným „válečníkům“ z Fialovy partičky „hochů a dívek, co spolu mluví“ již nepodaří připravit podmínky pro plnohodnotnou přítomnost amerických vojáků – coby dohlížitelů nad „klidem na práci“ těch vyvolenců, které si dirigenti z Aspen Institutu vybrali k tomu, aby tomu šéfovali. Požaduje se po nich naprostá oddanost, poslušnost, jakož i služba až do roztrhání těla. (Jejich duši již dávno odnesl čert do pekla.)

Budování „světlých zítřků“, tentokrát v režii Washingtonu, se přesto nedaří tak bezproblémově, jak bylo naplánováno. Jediné, co se z toho nejspíš podaří uskutečnit, bude nabídka azylu pro ty, kteří se neostýchají zrazovat národní zájmy své země ve prospěch cizí mocnosti. Je lhostejné, jaké politické znaménko k tomu přidáme. U nás vždy, po staletí, platilo, že zemští škůdci a vlastizrádci byli trestáni smrtí: podle urozenosti buď mečem, nebo na šibenici.

─────

„Olympiádu“ v homofobii vyhráli lidovci. Gratulujeme!

Opakované pokusy některých poslaneckých klubů „protlačit“ na pořad jednání Poslanecké sněmovny (PS) tzv. manželství pro všechny, zaměstnává naše politiky víc, než je zdrávo. Pak nemají čas na jiné problémy, které by měli přednostně řešit. Stalo se dokonce i to, čemu by dokázal uvěřit jen málokdo: tento návrh prošel ve čtvrtek dne 29. 6. 2023 prvním čtením a bude se o něm jednat dál. Navzdory tomu, že již dlouhou dobu nepamatuji tak rozhádanou Sněmovnu, ukazuje se, že politické hrátky okolo svazku stejnopohlavních párů je mnohem méně výbušné téma než např. otázka migrantů, o nichž se po letech, kdy toto téma bylo „u ledu“, začíná znovu vášnivě diskutovat.

Výsledek čtvrtečního hlasování (68:58, viz odkaz za tímto článkem) se dal dopředu jen obtížně odhadnout. Přesto jde o pokrok: hrozí nám, že budeme „nejreakčnější“ zemí z celé EU. O tzv. manželství pro všechny se jednalo již nedávno – při hlasování o zařazení tohoto bodu na pořad schůze PS. Dne 31. 5. 2023 začala k tomuto tématu debata. A nezačala zrovna šťastně. Již na samém počátku sněmovní rozpravy se objevily ojedinělé pokusy o exhibování některých nekultivovaných jedinců, kteří si rádi hrají na velké a důležité politiky. O průběhu tohoto „zahřívacího“ kola jsem informoval čtenáře SN v článku, který byl opatřen titulkem: Ne „konzervativismus“, ale „černoprdelnický humus“ (SN č.6/2023, vloženo 7. 6. 2023, ZDE).

Kritikou poslankyně R. Bělohlávkové (KDU-ČSL) a poslance V. Krále (ODS) to tehdy ani zdaleka neskončilo. Po třech týdnech se politici Fialových „konzervativců“ (ODS,KDU-ČSL) rozjeli ještě víc: už to nebylo „okopávání“ těch ostatních zákonodárců, kteří mají na tuto věc liberálnější názor, nýbrž doslova „jízda buldozerem“ v čele průvodu obhájců „tradičních hodnot“. Přitom jeden z těch „konzervativců“, který požaduje výslovné zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy, lidovec M. Výborný, byl týž den jmenován do funkce ministra zemědělství.

jurecka--svaty-za-dedinu.jpg

Ten, kdo sleduje dění v KDU-ČSL, jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co tito političtí zoufalci vyvádějí: Nikdo je nevolí, ale oni se chovají, jako by měli dvacet procent preferencí. Přitom jim agentury předpovídají pouhá 2-3 procenta. Pokud to vedení této strany nedokáže komunikovat směrem ke svým politikům, ale ani k členské základně, je to na okamžitou rezignaci předsedy i dalších zástupců vedení. A samozřejmě na urychlené svolání mimořádného stranického sjezdu, který rozhodne o osudu této beznadějně prohnilé partaje.

Ve čtvrteční debatě u řečnického pultíku v PS tomu nasadili „korunu“ právě zákonodárci z klubu KDU-ČSL. Namísto toho, aby se konečně omluvili občanům za svou totalitní minulost (= 40 let spolupráce s KSČ v Národní frontě před rokem 1989), rozhodli se, že nejen kolegům poslancům, ale i všem občanům a voličům, kteří tento „cirkus“ sledovali v televizi, vysvětlí, jaké jsou jejich „zásadové“ postoje ve věci tzv. manželství pro všechny.

Nakonec se z toho stala „kulturní vložka“, jež potvrdila, že PS není zrovna tím nejvhodnějším místem pro kultivaci naší politické scény. Příslušníci čtvrté či páté garnitury (čím níž, tím hůř) nám názorně předvedli, že alespoň ta část poslanců KDU-ČSL, která v debatě vystoupila, je ten nejhorší „černoprdelnický humus“, jaký si kdo dokázal do té doby představit. Kdyby to záleželo na mně, vyhnal bych je z PS – bez nároku na pobírání dalšího platu až do konce volebního období. Pokud bychom měli svého O. Cromwella, nestačili by tito pomatenci utíkat.

Bohužel – u nás se přihodila téměř neuvěřitelná věc. Místo toho, aby tyto naše drzé a arogantní zákonodárce vyhnali přímo občané za pomocí holí a sukovic, ozvala se přímo na půdě PS jen nesmělá kritika ze strany několika poslanců. Tentokrát se naštěstí k celému problému daleko aktivněji postavila některá média. Ta, jež se rozhodla – po dlouhých měsících ignorování základního poslání médií – začít znovu hrát roli „hlídacího psa demokracie“.

Co je ovšem nejdůležitější: zazněla kritika do vlastních řad od několika odvážných politiků KDU-ČSL. Vedení této strany si hodlalo „nahnat politické body“ na homofobii, ale jaksi se mu to vymklo z rukou. Stalo se to, že ODS a KDU-ČSL (spolu se zbytky „homofobů" z ostatních stran) nedokázaly přehlasovat stoupence „manželství pro všechny“. Zkrátka: tentokrát těch „konzervativců“ přišlo do práce míň, než mělo. Aspoň to by si předsedové poslaneckých klubů měli hlídat! Po ostudě, která s tím již natrvalo zůstane spojena, se to v budoucnu sotva podaří.

Skončilo to tedy tak, jak se dalo očekávat: „Pasáček vepřů“, který zase vypouštěl své „pokusné balonky“, špatně vyhodnotil situaci, takže to dopadlo blbě. Proto byl nucen omluvit se za projevy svých spolustraníků. Přesto: nedovedu si představit, že ti dotyční řečníci u pultíku PS říkali jen tak nezávazně něco, co jim slina na jazyk přinesla: zadání stranického sekretariátu nebo aspoň vedení poslaneckého klubu bylo víc než zřejmé. Jednotné „notičky“ měl tentokrát zajistit nově instalovaný předseda poslaneckého klubu A. Dufek, který mezitím vystřídal M. Výborného. [Podivné názory na manželství, které v minulosti předkládal voličům „bezpohlavní“ mluvka z Brna, P. Fiala, nestojí za to, abych je komentoval. Jsou to jen další bláboly „žvanivého slimejše“ z ODS.]

─────

Vždyť to říkám: „černoprdelnický humus“!

Neodpustím si to, abych se konkrétně nezmínil o „borcích“ a „borkyních“, kteří se dne 29. 6. 2023 nesmazatelným písmem zapsali do letopisů naší politické hlouposti. Velmi podrobně nás o průběhu sněmovní debaty informuje článek J. Pánika: Hovězí je hovězí a kuřecí je kuřecí. Lidovecký poslanec při debatě o manželství pro všechny vytáhl maso (Forum24, 29. 6. 2023).

Dotyčným poslancem je Šimon Heller (KDU-ČSL). O jeho nízkém IQ svědčí jednak jeho umanutost ohledně odebrání čestného občanství města Českých Budějovic pro sovětskou kosmonautku V. Těreškovovou, jednak iniciativní cesta tohoto poslance na loňský sjezd sudeťáků do Bavorska.

O „statečných“ kouscích Š. Hellera jsem psal již několik článků. Nepochybuji o tom, že jeho skutky budou zachovány pro naše dějiny – jako odstrašující příklad toho, jak se politik chovat nemá. Osobně považuji tohoto snaživého nešťastníka z KDU-ČSL za patologickou sedlinu. Lidé tohoto druhu nemají v politice ani ve školství co pohledávat. Je to hnus všech hnusů. Kdyby tento politik KDU-ČSL našel odvahu podívat se do zrcadla, musel by se sám ze sebe pozvracet.

Do mikrofonu PS Š. Heller prohlásil toto: „Prostě u nás na jihu Čech je hovězí hovězí a kuřecí kuřecí. Všechno má prostě svůj název. Manželství je svazek muže a ženy.“ A máte to, vy pokrytci! Kdo to nechápe, tomu to vysvětlí pan farář v neděli v kostele.

A ještě perlička: Samotný Heller se hlasování o tomto bodu nezúčastnil: byl omluven. Spolu s ním byli omluveni i tito další lidovečtí poslanci (kampak se vytratila jejich „zásadovost“?): J. Bartošek, P. Bělobrádek, J. Carbol, J. Horák, M. Jílková, M. Jurečka (!), V. Kaňkovský, M. Výborný; poslanec O. Benešík se k hlasování vůbec nepřihlásil a M. Kohajda se u hlasování zdržel. Čili: po tolika přesvědčivých vystoupeních nakonec polovina poslanců KDU-ČSL vůbec o této věci nehlasovala. Tak vypadá „demokracie“ v podání „černoprdelníků“.

[Bez zajímavosti není ani to, že z tohoto hlasování se omluvili rovněž „klíčoví“ členové ODS: M. Baxa, P. Blažek, J. Černochová, E. Decroix, P. Fiala (!), J. Havránek, M. Kupka, M. Majer, P. Staněk. Ministr Z. Stanjura se k hlasování raději nepřihlásil.]

S výsledky hlasování se lze seznámit kliknutím na tento odkaz:

https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=81132&l=cz

─────

J. Navrátil po „coming-outu“ zklamal hned dvakrát…

Jako příklad celkového rozvratu poměrů uvnitř KDU-ČSL uvádím případ poslance J. Navrátila. Toho ještě na konci loňského roku většina našich zákonodárců i novinářů chválila za jeho odvahu přiznat se ke své sexuální orientaci. Lidovci následně svého poslaneckého kolegu povýšili do funkce 1. místopředsedy poslaneckého klubu.

Logicky se proto dalo očekávat, že po jmenování M. Výborného ministrem zemědělství se právě J. Navrátil stane jeho nástupcem. Bohužel – k tomu již nedošlo. V atmosféře kýmsi vystupňované „homofobie“ v KDU-ČSL byl do této funkce „prostrkán“ do té doby málo známý, neslaný a nemastný advokát ze Zlína – A. Dufek. Psal jsem o něm již v jednom ze svých nedávných článků: v souvislosti s hlasováním o návrhu na vyznamenání skupiny bratří Mašínů se „konzervativec“ (= antikomunista) A. Dufek moc nevyznamenal.

Zdá se, že v posledních týdnech J. Navrátil „spadl z lopatky“. Jeho vzestup zřejmě někomu vadil, a proto to zařídil s volbou A. Dufka jinak. V poslaneckém klubu KDU-ČSL nejspíš mají dost poslanců, kteří jsou ochotnější plnit přání svých šéfů. Navrátil přesto využil své příležitosti, aby projevil potřebnou loajalitu vůči stranickému vedení: spolu s ostatními přítomnými hlasoval proti manželství pro všechny (celkem 12 poslanců za KDU-ČSL). A aby nikdo nezůstal na pochybách o tom, jaké jsou jeho názory, poskytl těsně před tímto hlasováním rozhovor pro „Lidovky.cz“.

Z něho se dozvídáme, že je sice pro zrovnoprávnění homosexuálních svazků, ale má prý výhrady k názvu této zákonné normy. V rozhovoru říká: „Nejsem pro manželství gayů, s partnerem jsme partneři.“ (Lidovky.cz, 29. 6. 2023, 0:01) K tomu dodávám: A co jiného byste měli být, když manželství gayů J. Navrátil odmítá? Znamená to, že i nadále zůstává registrován – jako např. auto.

Budu upřímný: J. Navrátilovi nezávidím a divím se mu, že v této straně, plné skrytých „homofobů“, i nadále zůstává. Jedná se o nepřirozený stav, který nelze vyvážit nabídkou žádných funkcí, jež jsou s touto podivnou loajalitou spojeny. Zkrátka: „coming-out“ to Navrátilovi poněkud zkomplikoval. Možná by měl přestoupil do jiné strany, kde budou mít pro gaye větší pochopení.

A protože život píše ty nejlepší komické příběhy, nemohu zamlčet, že s jedním z odmítavých názorů vystoupila v PS také Navrátilova kolegyně z Moravskoslezského kraje – poslankyně P. Golasowská. Ta přednesla tuto „moudrost“: „Každý muž může uzavřít manželství se ženou a každá žena může uzavřít manželství s mužem, a to bez ohledu na sexuální orientaci manželů.“ A o tom to je, vážení přátelé! Kdo to nechápe, ať navštíví psychiatra!

Již zmíněný předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL A. Dufek během téže rozpravy vyjádřil dokonce vážně míněné obavy, co bude po tomto schválení následovat. Řekl toto: „Musím jako právník nastínit obavy, jaký bude další vývoj. Před 15 lety (= tehdy se projednávala otázka registrovaného partnerství) se taky říkalo, že to tím končí, a najednou tady máme tento zákon. A vím, jaký je vývoj v západní Evropě. Tam dochází k uzavírání manželství absurdním způsobem, třeba sami se sebou.“ (Forum24, 30. 6. 2023) Pan poslanec měl zřejmě na mysli sňatky lidí s domácími mazlíčky, případně s koněm nebo s krávou, že ano? Ostatně – pro soužití s „volem“ či „krávou“ se mnozí naši spoluobčané rozhodli již dávno, aniž k tomu potřebovali speciální zákon o manželství.

─────

Grolich zatroubil k „ústupu“ a Jurečka vzápětí hodil „zpátečku“

Reakce na to, co u řečnického pultíku PS dne 29. 6. 2023 zaznívalo, byla silnější, než si kdo do té doby dokázal představit. Již bezprostředně nato reagovala kriticky na vystoupení svých poslaneckých kolegů a kolegyň nepřítomná M. Jílková. Evidentně překvapen průběhem sněmovní debaty byl údajně i M. Výborný, který byl týž den instalován do funkce ministra zemědělství. (Já osobně mu to nevěřím, protože dobře vím, že je to typický lidovecký „křivák“, lhář a pokrytec.)

grolich-jan.jpgK ráznému vystoupení se nakonec odhodlal jihomoravský hejtman Jan Grolich. (Připomínám jeho roli při hlasování o prodloužení nouzového stavu v období covidu-19. V době, kdy se poslanci rozhodli zablokovat další jednání, vyzval je právě Grolich k tomu, aby své chování „přehodnotili“.) O Grolichově stanovisku, tentokrát na téma „manželství pro všechny“, informoval novinář J. Pánik v článku: Nemá to budoucnost. Lidovecký hejtman Grolich se drsně pustil do svých spolustraníků (Forum24, 30. 6. 2023).

Jihomoravský hejtman na sociálních sítích ještě v den hlasování napsal: „Cítím, že za některé výroky ‚svých kolegů‘ je potřeba se omluvit. Omlouvám se.“ (Twitter, 29. 6. 2023, 17:18) V odpověď na tweet poslankyně B. Urbanové (STAN) pak Grolich připsal ještě toto vysvětlení: „Nemůžeme být budoucností strany, když budeme mít takovéto spolustraníky… To nemá budoucnost.“ Doopravdy nemá, ale některým lidem to nevysvětlíte. Ti to pochopí, až bude po příštích volbách.

Ano, se stanoviskem J. Grolicha musím naprosto souhlasit. Současně se ho však musím zeptat: Jak jste, pane hejtmane, přišel na to, že skupinka politiků KDU-ČSL, která se momentálně pohybuje v horních patrech politiky, má nějakou budoucnost, když je strana dlouhodobě na 2-3 procentech preferencí? To přece vůbec nesouvisí s tím, co si pár spolustraníků myslí o manželství pro všechny! Jde o dlouhodobou krizi strany, kterou nikdo neřeší. Já sám na to ve svých článcích upozorňuji po celou dobu, kdy je v čele strany M. Jurečka. S jeho nástupem se tento nepříznivý trend vývoje nejen nezastavil, ale dále se prohlubuje. Problém, o němž je řeč, souvisí totiž s jeho osobou.

Vstupem do Fialovy vlády se KDU-ČSL zdánlivě „zachránila“ před nevyhnutelným úpadkem a zánikem, avšak na druhé straně se dostala pod „drobnohled“ veřejnosti a médií. To, co jí do té doby procházelo, stalo je rázem předmětem kritiky. Na tento neutěšený stav měli již dávno reagovat funkcionáři na nižší úrovni stranické hierarchie. Buď v KDU-ČSL žádná vnitrostranická demokracie není, anebo ani tyto funkcionáře to nijak netrápí. Problémy KDU-ČSL totiž nespadly z nebe, nýbrž jsou přítomny již několik let. Jen se k tomu nikdo nemá, aby to začal řešit.

Abych parafrázoval J. Grolicha: Nejen s takovými spolustraníky nemá KDU-ČSL budoucnost. Pokud jim kdosi sliboval spokojená léta z peněz daňových poplatníků v horních patrech politiky, evidentně těmto „natěšeným“ adeptům lhal. Vždyť ještě před nedávnem vyšlo najevo, že před nástupem P. Hladíka do funkce ministra životního prostředí sliboval tento bývalý předseda „Mladých lidovců“ dobře placená místečka na svém ministerstvu. A přičinlivě jich tam pár zaměstnal. [O tom se čtenáři mohou dočíst v článku Politické střípky z Fialo-Babišistánu, únor 2023 (SN č. 3/2023, vloženo 2. 3. 2023, ZDE).

Grolichovo stanovisko přece jen posunulo problém poněkud dál. Poté, kdy se několik dní schovával před veřejností (po vzoru zbabělého P. Fialy), nakonec se odhodlal k činu i předseda strany – M. Jurečka. Ve skutečnosti je právě on hlavním viníkem problémů v KDU-ČSL. Zejména tím, že je záměrně neřešil a neřeší. Proto nechápu, že si ho lidovci opakovaně volí do čela strany, třebaže tam již dávno neměl být: po všech těch p*ůserech, které má „na triku“.

O Jurečkově reakci na ostudu s vystupováním poslanců KDU-ČSL ve sněmovní debatě (29. 6. 2023) informuje L. Stuchlíková v článku s titulkem: Lidovci si budou vyříkávat kontroverzní výroky. Jurečka se omluvil (Seznam Zprávy, 30. 6. 2023, 12:15). Předseda KDU-ČSL pro tento server uvedl následující: „Některé výroky do takové debaty opravdu nepatří. Já bych je nikdy takto nepoužil. Osobně jsem vždy hájil manželství jako svazek muže a ženy a takto ho budu hájit i v budoucnu, ale ne výroky, které mohou zraňovat. To se včera stalo a za to se omlouvám.“

Co se týká onoho omlouvání, které M. Jurečku nic nestojí, k tomu jen pár mých kritických slov. Předně: Kdyby M. Jurečka za něco stál – jako předseda strany, ale i jako člověk ‒, nikdy by k tomuto stavu nemohlo dojít. Předseda strany musí svůj politický subjekt „ukočírovat“ i za daleko složitějších poměrů. Jak se ukazuje, svou funkci evidentně nezvládá, a to již od samého začátku. Podle mého názoru se předsedou strany nikdy neměl stát, natož ministrem ve Fialově vládě. Vznikla tak naprosto absurdní situace, která by se pod jiným předsedou nemohla vyhrotit do takové míry.

Jak vyplývá z průběhu hlasování o novém předsedovi poslaneckého klubu, Jurečkův kandidát na tuto funkci, lékař T. Philipp, nebyl zvolen. Naopak „prošel“ kandidát údajných „konzervativců“, advokát A. Dufek. Netuším, co je na tomto zcela neznámém právníkovi ze Zlína (bez titulu JUDr.) konzervativního. Jeho zvolení této straně příliš neprospěje a povede to rychle k jejímu odchodu ze Sněmovny. Upozorňovat na sebe v době, kdy straně hrozí zánik, je krajně nerozumné. Lidovci si již dlouhou dobu koledují o pořádný politický „výprask“. Brzy se ho dočkají: ve všech příštích volbách jsou již bez šance.

Jedním z důvodů, proč měl M. Jurečka již dávno skončit ve funkci předsedy KDU-ČSL, je fakt, že mnoho věcí v této straně, jak se zdá, se odehrává mimo jeho kontrolu. To není otázka pojetí vnitrostranické demokracie, nýbrž docela obyčejné „lemplovství“ a lhostejnost k osudu strany. Přitěžující okolností pak je, že Jurečkovi zřejmě nezbývá dost sil ani času, aby současně řídil stranu a vykonával funkci ministra (MPSV), nota bene tak důležitého resortu v naší současné etapě vývoje. Zkrátka: šéf, který svou stranu přestává kontrolovat, by měl okamžitě rezignovat.

(Podobnou situaci vidíme i v ODS, kde P. Fiala evidentně není tou osobou, která v této straně rozhoduje. Jsou tam mnohem silnější a vlivnější „hráči“. Proč to nepřiznat a nevyzvednout někoho z nich do čela strany?)

Celou sněmovní debatu o „manželství pro všechny“ velice trefně zhodnotila šéfredaktorka internetového deníku „Forum24“ J. Hovorková, a to v článku s titulkem: Sněmovna, za kterou se člověk stydí. Někteří „konzervativci“ by měli radši mlčet (Forum24, 30. 6. 2023). Tak to je doopravdy slovo do pranice, zvláště pak od ženy, která si servítky obvykle nebere.

Zaznamenáníhodný je tento názor autorky: „Koalice SPOLU … dokázala ještě jednu věc. Naplno odhalila důvod, proč její strany volí tak malé procento mladých lidí.“ Na tuto nepřímou otázku odpovím autorce sám: Protože jim nemají co nabídnout – kromě jalových řečí a nesplnitelných slibů. Těmto politikům jde totiž o jediné: o „koryta a korýtka“ pro sebe a své kamarády. Toť vše. Osud této země a jejích obyvatel je pro ně až na posledním místě.

O tom, že jsou lidovci již delší dobu „mimo mísu“, pojednávají následující články, na něž uvádím odkaz:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/j.-rajchl-----jurecka-spachal-tri-trestne-ciny-najednou.---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/---modernizace----kdu-csl--vetsi-blbost-neznam-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/at-se-omluvi-za-svou-totalitni-minulost-a-zmizi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2023/t.-zdechovsky-potvrdil--ze-mu-chybi-historicka-pamet.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2023/politicka-prestrelka--r.-vondracek-----j.-bartosek.html

─────

M. Výborný bude výborný žvanil, ale špatný ministr…

Protože je tříprocentní KDU-ČSL součástí Fialovy vlády, došlo týž den, kdy v PS probíhala ona vášnivá debata o „manželství pro všechny“, ještě k jiné události. Ve čtvrtek dne 29. 6. 2023 jmenoval prezident republiky P. Pavel na uvolněné místo po vyborny-marek1.jpgZ. Nekulovi nového ministra zemědělství. Tím se stal dosavadní šéf poslaneckého klubu této strany – Marek Výborný. A protože jsem o tomto poslanci již psal mnohokrát – a pokaždé to bylo v kritickém duchu ‒, omezím se pouze na toto konstatování: nic horšího se nemohlo stát. Bývalý středoškolský učitel dějepisu (a rovněž ředitel školy) je totiž nejméně vhodnou osobou pro takto důležitý resort. Kdo to nechápe, nic o politice neví.

Je totiž zásadní rozdíl mezi tím, zda se našim politickým stranám jedná o to, aby tam někoho „upíchli“, a mezi tím, aby toto ministerstvo dobře fungovalo. Za Nekuly sice pracovalo s problémy a zbytečnými komplikacemi, jež byly způsobeny nevhodnou komunikací s veřejností, ale bylo v rukou člověka, který se zemědělstvím celý život zabývá. Nekula má i jeden zajímavý koníček, který svědčí o dobrém vztahu k přírodě: chová včely, což bez lásky k těmto zvířátkům nejde.

Kdyby se P. Fiala nebál problémy řešit, sám by navrhl výměnu ministerstev mezi koaličními stranami. ODS přece má ve svých poslaneckých lavicích bývalého ministra zemědělství – P. Bendla. Jistě by se našel i jiný odborník, který by se tohoto resortu mohl ujmout. Vše totiž nasvědčuje tomu, že výměnou Z. Nekuly řešila KDU-ČSL nějaký mnohem palčivější problém, než je pouhé zemědělství. Strana je dlouhodobě pod pěti procenty a nikdo ji nevolí. Možná by bylo vůbec nejlepší stáhnout své lidi z vlády a pokusit se zkonsolidovat vlastní řady před nadcházejícími volbami. Řešením rozhodně není to, že bude do čela resortu, o kterém nic neví, jmenován učitel dějepisu.

V mezidobí, kdy ohlásil svou demisi Z. Nekula, a jmenováním nového ministra zemědělství, probíhala mezi politiky i v médích poměrně bohatá diskuse o tom, zda je M. Výborný vhodnou osobou pro toto ministerstvo. Většina lidí se shodla v tom, že není. Také já s tím souhlasím. To, že je nějaký poslanec dobrý řečník – a M. Výborný jím skutečně je ‒, ještě neznamená, že bude dobrým ministrem. Něco jiného je schopnost vyjednávat ve Sněmovně, a zcela jiný „level“ představuje práce ministra. Dokonce si troufnu říci, že bych nepovažoval M. Výborného ani za dobrého ministra školství: spíše bych dal přednost M. Baxovi, který není tak upjatý a komisní.

Ani z čistě lidského hlediska není M. Výborný dobrou volbou. Odvolávat se na to, že jeho otec byl úspěšným ministrem v Klausově vládě (nejprve obrany, pak bez portfeje), nezaručuje, že syn bude na tom podobně. Hlavní překážkou v případě poslance M. Výborného jsou vážné vady jeho charakteru, které brání tomu, aby se mohl stát dobrým ministrem čehokoliv.

Za těch několik dní, které uběhly od jeho jmenování, se M. Výborný nechal slyšet, kterak chce řešit aktuální problémy zemědělství. Některé jeho představy jsou natolik odtržené od života, že se tím sám diskvalifikuje pro dobrý a úspěšný výkon ve funkci ministra. Za vrchol troufalosti považuji jeho dnešní účast v diskusním pořadu na CNN Prima News (2. 7. 2023), kde byla přítomna i jeho poslanecká kolegyně M. Balaštíková (ANO 2011), která se problematice zemědělství věnuje mnoho let profesionálně.

Nový ministr zemědělství o sobě prohlásil, že je „nepopsaný list“. O „nepopsaných listech“ jsem psal nedávno v článku o politické přestřelce mezi lidoveckým místopředsedou J. Bartoškem a bývalým předsedou PS R. Vondráčkem. Oba jsem tehdy označil na listy „hodně pomuchlané, zamaštěné a páchnoucí“. Totéž bych mohl napsat i na adresu M. Výborného, byť se navenek tváří jako neviňátko, které neumí do pěti napočítat.

Protože politickou dráhu tohoto poslance sleduji téměř od samého začátku jeho „poslancování“ (je tam pouze od roku 2017), pro mne je tento lidovec pouze politický komediant, vykutálený „politikář“, lhář a podvodník, který dokáže obratně využít jakékoli situace ve svůj prospěch. Rovněž jeho nominace na post ministra představuje výsledek zákulisního vyjednávání, které bylo možné pouze díky tomu, že v čele vlády stojí slabý a zbabělý premiér P. Fiala. Za jiného předsedy vlády by se tak nepochybně nestalo. (M. Výborného se týkají články, na něž je uveden odkaz na konci tohoto textu.)

Nejspolehlivějším způsobem, jak zjistit, zda dotyčný politik na svou funkci má, či nemá, je: pustit ho k práci. Na konci roku, pokud Fialova vláda mezitím nepodá demisi (já bych jí to vřele doporučoval, protože se tím vyhne velkým problémům, které ji v příštím roce čekají), budeme vědět, jak na tom M. Výborný je.

Kdo sleduje jeho účinkování v politice, ten může potvrdit to, co říkám celou dobu: je to úspěšný žvanil. Nejsem si jist tím, zda to ke zdárnému působení v čele ministerstva bude stačit. Spíše ne. Za nejlepší „kousek“ v politickém působení M. Výborného považuji to, že se mu podařilo „vykouzlit“ ve volbách v říjnu 2021 celkem 23 poslaneckých mandátů. Jednalo se o jasný politický podvod, za který jednou skončí politici této prohnilé partaje v pekle. Už aby tam byli!

2. 7. 2023

‒ RJ ‒

Seznam vyobrazení:

  1. Koalice SPOLU.
  2. M. Jurečka, „svatý za dědinú“.
  3. Jihomoravský hejtman J. Grolich.
  4. Nový ministr zemědělství M. Výborný.

─────

Odkaz na články o novém ministru zemědělství M. Výborném:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/usvedceny-lhar-sefem-poslaneckeho-klubu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/nejen-politicky-komediant--ale-i----superman----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/rodinny-klan-vybornych-to-opet----podelal----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/cin-certu-dobre---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/velke-zklamani.-ani-m.-vyborny-neumi-cesky-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2020/skandalni-zneuziti-soudni-moci-nasi----opozici----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2019/sjezd-petiprocentni-kdu-csl--dalsi-nevolitelna-strana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2019/petkrat-z-tehoz----soudku---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/lidovci-jsou-nevolitelnou-stranou.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/prohnila-kdu-csl-bude-volici-vymazana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2022/kdu-csl-ma-pouhych-2-5---preferenci-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/lidovcum-jiz-manzelstvi-gayu-nevadi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/politici-kdu-csl-schvalovali-nasili-na-z.-caputove-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2022/lidovci--zbavte-se-sveho----zasmradleho----vedeni-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/plati-stale-----co-lidovec--to-pitomec----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/koalice-spolu-nas-vraci-zpet-do-stredoveku-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/---krestanska----vlada-p.-fialy--jen-opticky-klam---.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Anonymita dovolí cokoliv

(Džordž, 17. 7. 2023 8:52)

Šílený článek plný nenávisti a hnoje. Příště se prosím vyzvracejte do záchodové mísy, ne na internet.

jason.klima@seznam.cz

(Sony, 6. 7. 2023 14:54)

Pokud by se ODS podařilo elegantně zbavit lidovců v koalici Spolu, možná i při své poměrně ubohé politice by zachránila aspoň malé procentíčko v anketách
průzkumu preferencí. A když už by nastala takto příznivá doba, měla by ve vládě vyměnit i svoje ministry. Měli by skončit Stanjura, Blažek a Černochová. Pak by bylo i u nás trochu dýchatelněji.

Re: jason.klima@seznam.cz

(Falka, 7. 7. 2023 21:51)

Jste naivní, když myslíte, že by u nás bylo dýchatelněji kdyby odstoupili (jen) Černochová, Stanjura a Blažek!