Jdi na obsah Jdi na menu
 


T. Zdechovský potvrdil, že mu chybí historická paměť

26. 5. 2023

Po nedělním projevu prezidenta republiky P. Pavla v Terezíně (21. 5. 2023) mnozí naši aktivní politici využili příležitosti, aby se vyjádřili k některým těžko obhajitelným formulacím, jež v tomto projevu zazněly. Politiky neomlouvá, že v době Druhé světové války ještě nežili, ani to, že mají špatné vzdělání. Někteří z nich naopak omlouvali P. Pavla za jeho prý nepřesné vyjádření. (Já si myslím, že bylo velmi přesné a dobře zacílené na jistou skupinu posluchačů.)

Zdá se, že existuje něco jako telepatie, protože přesně v duchu mého, zatím ještě nepublikovaného článku se vyjádřil i J. Foldyna SPD). Ten na dotaz „Parlamentních listů“ napsal: „Jeden den děkovat sudetským Němcům a druhý den řečnit v terezínském koncentráku, to umí asi jen náš pan generál.“ (PL, 23. 5. 2023, 12:15)

Trochu ze široka a jistě s odkazem na „komplikovanou“ minulost vlastní strany, KDU-ČSL, pojal svou odpověď europoslanec T. Zdechovský. Ten napsal toto: „Nacisté a v tomto případě Němci, se dopouštěli řady zločinů. Těm ale pomáhala řada českých kolaborantů. A s těmi jsme se historicky moc nevypořádali. A jejich odkaz je stále v naší společnosti bohužel živý. Kolaborovali s komunisty a teď kolaborují s Ruskem.“ (PL, 23. 5. 2023, 12:15)

Jsem rád, že to pan europoslanec takto hezky napsal. Včetně těch „německých nacistů“, protože žádní jiní na našem území za války nebyli. Český prvorepublikový „fašismus“ byl spíše úsměvnou záležitostí. A co se týká nacionalistické organizace „Vlajka“, která bývala za minulého režimu obviňována ze spolupráce s nacisty, řada jejích funkcionářů skončila v nacistických koncentrácích.

Souhlasit lze i s těmi „kolaboranty“, o nichž T. Zdechovský tak zasvěceně píše. Bylo jich u nás vždycky dost a máme je i dnes: jedni se klanějí směrem k Rusku, kdežto jiní zase směrem na Západ. Pravdou je i to, že jsme se s nimi po válce důsledně nevyrovnali. Podobně jsme se nevyrovnali ani s komunistickou minulostí: komunisté i estébáci se nám po r. 1989 „rozlezli“ všude, včetně dnešních politických stran, KDU-ČSL nevyjímaje.

Za nejlepší „perlu“ ze Zdechovského vyjádření považuji tuto: „Kolaborovali s komunisty a teď kolaborují s Ruskem.“ Pokud tím autor tohoto výroku myslel svou „rodnou stranu“, KDU-ČSL, má naprostou pravdu. Předchůdkyně této dnešní strany, Československá strana lidová (ČSL), kolaborovala s KSČ více než čtyřicet let (1948-1989). Po změně režimu (1989) se „otřepala“ a „jede“ dál. Od té doby si hraje na stranu „pravicovou“ nebo „středovou“, jak se to momentálně hodí. Nejdůležitější totiž je, že je stále u „koryta“ a že těm, kteří jí u toho „koryta“ sekundují, bývalá kolaborace této strany s KSČ před rokem 1989 nevadí. Vždyť prasata u „koryta“ se vždycky nějak domluví.

prasata-u-koryta.jpg

Kam ideově patří dnešní KDU-ČSL, to je velká neznámá. Dokládá to mimo jiné společná fotografie dnešního hejtmana J. Grolicha s bývalým konzulem Ruské federace v Brně, která byla pořízena necelý rok před invazí Ruska na Ukrajině. Obojaká politika lidovců, to bývalo vždycky zajímavé téma. Ani dnes totiž není jasné, kam lidovci politicky patří. Kdo kolaboroval jednou, nebude se zdráhat, aby si to kdykoli nezopakoval. Zdá se, že politikům dnešní KDU-ČSL nelze věřit. Proto se divím P. Fialovi, že si tuto „partičku“ kariéristů a prospěchářů vzal do své koalice. Jsou jako „veš v kožichu“. Těžko se jich zbavit.

grolich-jednal-s-ruskym-konzulem.jpg

Jak známo, T. Zdechovský byl před pár dny potvrzen svými spolustraníky do čela kandidátky pro volby do europarlamentu 2024. Kdo by ho tam volil, když ani ve svém volebním okrsku (Hradec Králové) neuspěl v komunálních volbách? (Stejně dopadla i M. Šojdrová v Kroměříži.) Kde jinde by tyto osoby měli lidé dobře znát, když ne v jejich trvalém bydlišti, že ano?

23. 5. 2023

‒ RJ ‒

 

O „komplikované“ minulosti KDU-ČSL pojednávají tyto články:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/pozor-na-j.-grolicha--rad-klame-telem-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2019/kterak-lidovci-a-socialiste-kolaborovali-s-ksc--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/kterak-lidovci-a-socialiste-kolaborovali-s-ksc--2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/spatna-pamet----univerzalniho----ministra-m.-jurecky.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/lidovci-i-socialiste-souhlasili-s-popravou-r.-slanskeho-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/chvali-fialu-jako-kdysi-plojhar----batusku----stalina-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/politici-kdu-csl-schvalovali-nasili-na-z.-caputove-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/lidovci-jiz-davno-nehaji-krestanske-hodnoty-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář