Jdi na obsah Jdi na menu
 


Měl prostořeký J. Železný v ČT již dávno skončit?

23. 1. 2022

Motto: „ČT je plná chaotických psychopatů, vychrtlých, stárnoucích slepic, nevyléčených alkoholiků a bukvic.“ (Názor čtenáře z internetu, PL, 22. 1. 2022, 9:12:09)

zelezny-jakub.jpgČeskou televizí (ČT), ale i některými stranickými sekretariáty hýbe v těchto dnech jedna dost nepříjemná kauza. Jedná se o konflikt, jenž se odehrál před několika dny v jednom z pravidelných zpravodajských pořadů ČT („Události, komentáře“) a který moderoval „kontroverzní“ redaktor Jakub Železný. Pro někoho „ikona“ naší televize, pro jiného naopak ten, kdo měl být z ČT již dávno vyhozen.

To, co na adresu kdysi velmi úspěšného a nadějného redaktora ČT (dnes si tito nabobové říkají „moderátoři“), PhDr. Jakuba Železného, napíšu, není nic osobního, i když by mohlo být, protože i u mě má nejeden vroubek – ryze osobní. To však zveřejňovat nehodlám, protože nechci jeho situaci ještě víc zhoršovat. Úmyslně uvádím jeho titul a k tomu dodávám, že oba dva jsme ho získali, každý ovšem v jiné době, na téže „alma mater“ – Univerzitě Palackého v Olomouci. Já v těžkých dobách tzv. normalizace, a to jako „nepřítel socialismu“, on v době postkomunistické – jako známý havlistický zvěstovatel té „jediné pravdy a lásky“.

─────

[O situaci na FF UP v Olomouci jsem psal nedávno v článku nazvaném „Selektivní vzpomínání je nám k ničemu“ (SN č. 2/2021, vloženo 23. 2. 2021, ZDE). Věnoval jsem se v něm minulosti, ale i současnosti této druhé nejstarší univerzity u nás. Je tam i zmínka o J. Železném, jako o absolventu této školy. Když jsem mu po zveřejnění tento článek zaslal, jeho reakce byla – slušně řečeno –„nepřiměřená“. U špatně vyléčených alkoholiků ovšem nic neobvyklého.

V článku jsem psal také o bývalém rektorovi této školy, prof. J. Millerovi, kterého jsem „vyhodnotil“ jako osobu s nejasnou předlistopadovou minulosti. Shodou okolností si právě tohoto soudruha/pana vybral jako svého poradce pro problematiku vysokých škol nový ministr školství P. Gazdík. U této strany (STAN) to není nic divného. Nového premiéra P. Fialy bychom se např. mohli zeptat, zda má jeho nový ministr průmyslu a obchodu J. Síkela bezpečnostní prověrku. Proč by ji měl mít? O tom se čtenáři SN mohou dozvědět víc z mých nedávno zveřejněných článků o této osobě. Tady máme jen další potvrzení o tom, že naše minulost souvisí s přítomností. Zkrátka: některé věci se nám stále nedaří řešit a vyřešit.]

─────

zelezny--absolvent-univerzity-v-olomouci.jpg

Tentýž titul (= PhDr.) ještě před rokem 1968 obdržel Jakubův otec, Vladimír Železný, úspěšný novinář a televizní pracovník, který se přes etapu existenčního protloukání se v nelehkých normalizačních poměrech dožil své skutečné, profesionální slávy až po pádu komunistického režimu – jako ředitel televize NOVA. Protože jsem dobu tzv. normalizace prožíval jako pamětník na vlastní kůži, vím, jaké to tehdy bylo, i to, že člověk nedostal nic zadarmo a musel si to všechno tvrdě „odpracovat“.

Kdybych se dnes pokoušel cokoliv z toho vysvětlovat naší mladé generaci, která se narodila až po „sametové revoluci“ 1989, zcela jistě bych neuspěl, protože ti mladší o tom nic nevědí, ale – a to je ještě horší ‒ nic se de facto dozvědět nechtějí. Byli vychováni v relativním blahobytu a dostatku úplně všeho a nemají potřebu o takových věcech přemýšlet. Kdyby museli obracet každou korunu a žít ve skromných podmínkách, pak by se jejich postoj k životu možná změnil. To zatím nehrozí, a proto jsou „v pohodě“, jak se dnes říká, a naslouchají stále novým „výzvám“, hlavně těm z Bruselu a Washingtonu. Stačí se podívat např. na přestárlého, 42letého „svazáka“ a absolventa „Aspen Intitutu“ J. Farského – a bude nám všem jasno!

Nakousnutou úvahu o tom „doktorátu“ uzavřu velice kategoricky: doktorát filozofie V. Železného seniora a ten můj má mnohonásobně vyšší hodnotu – než ten Jakubův. On to jistě dobře ví, ale chová se, jako by tomu bylo přesně naopak. Podobné je to i se srovnáváním oboru studia: já jsem absolvoval v Olomouci doktorandské studium „československých dějin“, což byla poměrně náročná disciplína, která vyžadovala zvládnutí vědecké činnosti nikoli na průměrné úrovni. Jakub naopak vystudoval dnes tak módní obor „mediální vědy“. To je jedna z tzv. pavěd dneška – spolu s nejrozšířenější „politologií“. Jistě není náhodou, že si havlistické a probruselské kruhy vybraly do čela současné vlády právě „profesora“ politologie P. Fialu, který toho o skutečné politologii, ale i o praktické politice mnoho neví, jak nám to předvádí již déle než měsíc každý den v přímém přenosu.

Možná právě z důvodu uvědomění si oné „nerovnosti“ ve vzdělání, ale i v životním rozhledu a v pevných postojích, pramení ta naštvanost, zatrpklost a útočnost J. Železného. Nevím, jak je to s jeho vztahem k otci, ale asi nebude dobrý. Kdesi jsem se dočetl o tom, že se ho prý zřekl. Tak se kdysi, v temných letech padesátých, zachoval ke svým rodičům jeden komunistický kariérista a pozdější disident z FF Masarykovy univerzity (tehdejší Univerzity J. E. Purkyně) v Brně, jménem J. Šabata. Kdybychom se všichni zřekli těch druhých, asi bychom se brzy nikam nedostali – než do absolutní izolace. A to bude nejspíš ten hlavní problém J. Železného, se kterým se tento nešťastník snaží den co den vyrovnat, ale moc se mu to nedaří.

Pro mě je J. Železný již jen postupně upadající intelektuál, který má ta nejlepší léta za sebou. Nic ve zlém. Kdysi patřil k mým oblíbencům. Býval svého času zdatným novinářem: přes etapu boje s alkoholem se však dostal až do fáze totálního „vyhoření“. Již dávno ztratil „tah na branku“, který kdysi míval. (Dobře si to pamatuji, protože jeho kariéru jsem od začátku pozorně sledoval – kvůli jménu jeho otce.) Stal se z něho nešťastný člověk (možná ne zlý), který si do svých televizních „exhibicí“ bere jako „berličku“ některou ze svých kamarádek, obvykle M. Augustovou, předtím D. Písařovicovou (s ní tvořil zajímavou dvojici) nebo L. Bartošovou. Asi nebude náhoda, že právě ty dvě mladší moderátorky již v ČT skončily.

Jakub Železný (a spolu s ním i další moderátoři ČT) stále ještě není schopen (nejsou schopni) pochopit, že tu prorežimní propagandu, které jsme si my, starší, užili dost za minulého režimu, už lidi prostě poslouchat odmítají. Proto se na ČT přestávají dívat a dávají přednost jiným televizím. Vysíláním pohádek na Vánoce se to, bohužel, nijak nezlepší. Lidi se dívají nanejvýš tak na sport nebo na filmy. Jinak ta televizní produkce ČT nestojí za nic. (Platí to bohužel i o nově uváděných „kriminálních“ seriálech. „Případy 1. oddělení“ ční nad tím vším jako maják. O zdařilém seriálu „Policie Modrava“ z TV NOVA ani nehovořím. Není tady vůbec co srovnávat.) Napíšu to tvrdě, ale upřímně: jsou to jen vyhozené peníze nás, televizních koncesionářů.

Dnes je Jakub Železný osamělý jako onen pověstný, jakešovský „kůl v plotě“, protože kariéristé a prospěcháři, M. Řezníček a M. Kubal, ho bezohledně předběhli o několik koňských délek. Tak se z něho stal jen „sud plný ublíženosti a nepochopení ze strany těch ostatních“. Proto je z toho všeho psychicky na dně a proto si své „nepochopení“ léčí nezvladatelnými výbuchy emocí, jež končí tak nešťastně – jako v případě dnes tolik medializované „scénky s P. Nacherem“.

 [Zrovna včera jsem se dočetl, že „Železňák“ prý chce od A. Babiše omluvu kvůli Nacherovi a že se s žádnými politiky „nekamarádí“. Já mám trochu jiné poznatky a zkušenosti, které toto tvrzení vyvracejí. Konkrétně se to týká jednoho politika KDU-ČSL, na jehož trestnou činnost jsem ho upozornil. Přesto se tento vesnický „vykuk“ opakovaně objevoval na televizní obrazovce. Dokonce v předvolebních debatách ČT. Stejně tak se chovali i jiní pracovníci zpravodajství ČT: Řezníček, Kubal, Witowská nebo Augustová. Asi to měli přikázáno od svých „loutkovodičů“, kteří ČT 09 řídí ze zákulisí již mnoho let. Drze si tu televizi „zprivatizovali“ a ještě se nestydí nechat se vydržovat z peněz koncesionářů. Nerozumím nicméně tomu, proč Jakub lže, i když ví, jaká je celá pravda. Tím, že bude podlézat některým politikům pochybné pověsti, svou vratkou pozici si sotva zachrání.]

citat-o-zeleznem-z-facebooku.pngAbych se však J. Železného taky v něčem zastal, musím uvést, že Nacher není žádný politický „lumen“. Je to jen domýšlivý, bezvýznamný tlachal, který využívá momentálně velmi špatného stavu v Babišově politické straně, kde chybí skutečné politické osobnosti. V lepším případě tam najdeme zdatné řečníky, kteří dovedou i přemýšlet (k nejlepším patří lékař J. Mašek nebo bývalý dvojministr K. Havlíček). To se to pak „kraluje“ mezi samými slepými, že ano?!

A ještě jednu poznámku k tomu „jiskření“ mezi oběma účastníky televizního konfliktu: Již několikrát jsem postřehl, že Jakub Ž. připomněl P. Nacherovi jeho předchozí politické angažmá v Unii svobody, což byl odpadlický spolek od ODS po tzv. Sarajevském atentátu. (Lidově se mu říkalo: Uhelné sklady.) Mladí novináři o tom nevědí vůbec nic, a proto se na to ani neptají. Jakub na rozdíl od nich si to pamatuje a já samozřejmě taky. Pokud máme hledat skutečnou příčinu, proč tento skrytý konflikt vygradoval až v otevřenou, teatrální „scénku“ s hozenými papíry směrem k Nacherovi, tak tady to je!

Již několikrát jsem ve svých článcích napsal, že na špatné pověsti ČT se podílejí hlavně mladí kariéristé typu Řezníčka, Kubala a Witowské. U té posledně jmenované stačí připomenout její agresivní moderování jedné z předvolebních debat na podzim loňského roku. Její „štěkání“ bylo zcela nevhodné, ale zřejmě to nikomu nevadilo, protože pozvaní politici představovali podobný „odpad“, jako je tato „nenovinářka“ (je původní profesí právnička). Nechápu, proč ČT zaměstnává tyto amatéry, kteří o novinářském „řemesle“ nemají ani potuchy.

V jednom ze svých článků, v němž jsem se zabýval situací v ČT, jsem navrhoval, aby se J. Železný stal moderátorem pořadu „Historie.cs“, a to poté, kdy zemřel jeho tehdejší, oblíbený moderátor V. Kučera. Důvodem bylo to, že se J. Železný o historii zajímá, má o ní solidní přehled, umí dobře formulovat myšlenky a vést rozhovor na dané téma. To je deviza k nezaplacení. Nakonec se ukázalo, že jsem měl pravdu, protože nový moderátor, před kterým jsem varoval, protože „na to nemá“, skutečně prokázal svou nekompetentnost. Dovede pouze číst ze svých podkladů, co mu napsali jiní, nebo co se sám naučil zpaměti. Dnes tento pořad „umírá“ na úbytě, protože se ho sotva podaří zachránit. Jakub Ž. by byl jeho skvělým moderátorem! To si myslím stále – navzdory všem jeho excesům. Určitě není dobrým řešením přemístit ho do pořadu „Máte slovo!“, z něhož ČT chce stáhnout jeho dlouholetou moderátorku M. Jílkovou. (To je asi největší televizní „štěkna“.) Jedná se o bulvární pořad té nejnižší úrovně, jako kdysi býval „Kotel“ na TV NOVA.

Všechny uvedené chyby jdou na vrub neschopného a „zabetonovaného“ ředitele P. Dvořáka a jeho poskoků, kteří sedí v manažerských funkcích mnoho let. Přesto nesdílím názor, že by J. Železný byl dobrým ředitelem ČT. Po devastujícím působení P. Dvořáka musí do této funkce nastoupit skutečně silná osobnost, nikoli jen jiná, obdobně slabá a manipulovatelná figurka. Nový ředitel musí prokázat odvahu nevhodné lidi vyhodit, byť by tam zůstal sám s hrstkou „statečných“. To by mělo být jeho skutečné poslání: nikoli uplácet své podřízené vysokými odměnami a kývat na jejich nejrůznější „vymyšlenosti“.

Jakub Železný byl a stále ještě je dobrým moderátorem ČT. Býval kdysi i zdatným rozhlasovým redaktorem a sportovní reportérem. Potřebuje však čas na to, aby se uklidnil, nabral nových sil a našel v ČT tu správnou „parketu“ – jen pro sebe. Návrh na přeobsazení pozice moderátora pořadu „Historie.cs“ myslím zcela vážně – jako jeho dlouholetý divák. Byl to skvělý pořad a mohl by se jím znovu stát. Avšak teprve poté, kdy z něho bude stažen P. Čech a poslán do zaslouženého důchodu, kde již dávno měl být.

Kdyby dál pokračoval tento pořad v kolejích, jak je nastavil V. Kučera, nemusel by např. M. Wollner „suplovat“ právě tento pořad a uvádět v „Reportérech ČT“ témata z naší moderní historie (= protikomunistického odboje), která tam vůbec nepatří. Wollner si ovšem za svou aktivitu v tomto směru zaslouží moje osobní poděkování. Dosud odvysílané reportáže o obětech represí v době komunistického režimu však nic nemění na tom, že to do tohoto typu pořadu prostě nepatří. ČT2 kdysi před lety vysílala několik řad těchto vzpomínkových pořadů. Měla by u toho zůstat a pokračovat v tomto dobře započatém díle.

Rozhodnutí o tom, zda J. Železný zůstane v ČT v tak exponované pozici, jako je moderátor pořadu „Události, komentáře“, v němž se zákonitě dostává denně do kontaktu s aktivními politiky, vládními i opozičními, musí udělat ředitel ČT. Nikoli však ten stávající, který už měl dávno skončit, ale nový, jenž by měl vzejít z konkurzu, nikoli z „polotajného“ ujednání Rady ČT. O novém řediteli by měli rozhodovat buď koncesionáři v referendu, nebo skutečné, respektované osobnosti. V žádném případě by to neměli být političtí komedianti typu J. Bartoška (KDU-ČSL) či P. Gazdíka (STAN).

Případ J. Železného je mimo jiné názorným potvrzením toho, jak to dopadá, když nemáme v naší vrcholné politice skutečné osobnosti. Dokud si nějaké nevychováme, budeme všem slušným a poctivým občanům jen pro smích.

mandelinka-bramoborova.jpg

Popisek: Boj proti „americkému brouku“ připomíná onen ideologický zápas, který v těchto dnech a týdnech svádí ČT, jako nositelka pokroku a jediných správných idejí neomarxismu, genderismu, homosexualismu a humanrightismu atd. u nás. Je to stejné lítý a nesmiřitelný boj, jaký vedli soudruzi „stalinisté“ (mezi nimi i K. Moučková, V. Chramostová nebo J. Šiklová) na počátku 50. let 20. století, než se jim podařilo zatočit se všemi zrádci lidu a zaprodanci amerických imperialistů a domácích škůdců. ‒ Že vám ta terminologie M. Pekarové či H. Langšádlové a dalších „fialových“ soudruhů cosi připomíná? Jak by ne! Dostalo se jim totiž v „Aspen Institutu“ té jediné správné výchovy! J. Farský již raději v předstihu odletěl ke svým „loutkovodičům“ do USA, aby v tomto školení mohl úspěšně pokračovat na mnohem vyšší úrovni („levelu“) a aby dovedl spravedlivý boj o „nový zítřek“ až do vítězného konce. „Ať žije Sovětský svaz, mírová hráz, a jeho nesmrtelný vůdce – generalissimus J. V. Stalin, náš strojvůdce lokomotivy dějin!“

 

P. S.

Co se týká názorů moderátora J. Železného na otázky historické, např. jeho stanovisko k osobě gen. L. Svobody, či jeho rezolutní postoj k M. Horákové, tam s ním souhlasit nemohu: ani jako člověk, ani jako historik. Já o tom vím mnohem víc než dotyčný pracovník ČT, který se o historii jen zajímá. Důležitější je však to, že televizním redaktorům, byť toho vědí o některých událostech či historických osobnostech víc než ostatní občané, jednoduše nepřísluší, aby tyto své názory „ventilovali“ prostřednictvím televizní obrazovky. Ať si to nechají na doma nebo do hospody, kde s tím mohou obšťastňovat manželku nebo kamarády – štamgasty.

Jiné by to ovšem bylo, kdyby to Jakub Železný sděloval – coby moderátor pořadu „Historie.cs.“ Tam by to nejen nevadilo, ale bylo by to dokonce přínosem. Vždycky je však třeba znát míru a umět zvolit vhodnou příležitost. Vzít ji tzv. za pačesy. To je, oč tu běží, i v případě J. Železného. Jako divák onoho pořadu bych si to rád vyslechl, avšak jako divák zpravodajských pořadů ČT nikoliv. Tak podstatný rozdíl v tom je.

Nedávno jsem tvrdě pranýřoval moderátora M. Řezníčka kvůli tomu, že si drze a arogantně hrál na „historika“ v pořadu „Události, komentáře“ (2. 8. 2021), a to v souvislosti s připomínkou 70. výročí „Případu Babice“. Ani Řezníčkovi totiž nepřísluší, aby se pletl do věcí, kterým nerozumí a nikdy rozumět nemůže. Ať si hledí své zahraniční politiky: to mu jde líp a tam nadělá méně škody, než když se bude „montovat“ do naší nejnovější historie! Tu už stejně nikdo z nás nedokáže změnit ani napravit. Můžeme ji pouze „interpretovat“: více či méně zdařile.

22. 1. 2022

PhDr. Rostislav Janošík, šéfredaktor „SN na internetu“

─────

Odkaz na články o špatné práci České televize:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/blbci-v-ct-zustavaji--kladruby-n-l.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/nase-media-dal-lzou-o----kauze-valkova-urvalek----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/jedna-zeme-----dva-statni-svatky-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2021/---pripad-babice----a-televizni-vseznalek-m.-reznicek.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/trikrat-o----verejnopravni----ceske-televizi.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář