Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blbci v ČT zůstávají: Kladruby n/L

20. 1. 2022

Kdo o tom dosud pochyboval, po dnešku má jistotu: Situace v České televizi (ČT) je natolik špatná, že vyžaduje radikální řešení. Nejenže máme vládu P. Fialy, v níž dominují pologramotní jedinci. Těmto „borcům“, kteří jsou přesvědčeni o vlastní „genialitě“, úspěšně šlape na paty tým nedovzdělanců v čele s bývalým, předlistopadovým členem KSČ, P. Dvořákem, a jeho servilními mediálními poskoky, z nichž domýšlivost a arogance tryskají den co den jako voda z fontány nebo z překopnuté vodovodní trubky.

Drzost některých pracovníků ČT je již tak velká, že se nestydí dokonce vnucovat se televizním divákům týž den v partnerských nebo jiných příbuzenských dvojicích, jako např. včera večer (18. 1. 2022) : M. Řezníček – T. Řezníčková. Co si ti lidé o sobě vůbec myslí? Že jsou polobozi, kteří si mohou dovolit úplně všechno? „Rodinkaření“ v ČT, s nímž se v poslední době doslova roztrhl pytel, patří k prioritním problémům, které bude muset nový ředitel ČT, až bude do této funkce instalován, urychleně vyřešit. Současný stav je naprosto neúnosný! Toto skandální chování televizních šéfů a jejich „chráněnců“ nemá v civilizované Evropě obdoby. Začínáme se blížit Kazachstánu, který ovládala rodina bývalého komunistického bosse M. Nazarbajeva.

K nejhorším kariéristům a televizním „presstitutům“ patří M. Řezníček. Donedávna ještě pochleboval A. Babišovi (doprovázel ho spolu s M. Kubalem, dalším „podržtaškou“ z téže líhně, dokonce na návštěvě u prezidenta D. Trumpa v r. 2019), aby pohotově „převlékl kabát“ a nabídl své služby jinému premiérovi – P. Fialovi. Jestliže to tomuto měkkému, zbabělému a poddajnému „nepolitikovi“ nevadí, měl by vzít na vědomí, že občanům se tato politická „prostituce“ našich novinářů hnusí. Proto bylo zábavné sledovat „rozhovor“, který spolu tito pánové vedli v pořadu „Události, komentáře“ dne 18. 1. 2022: Bylo to, jako když máslo ukrajuje. Podobné je to s oběma probruselskými, neomarxistickými aktivistkami, N. Fridrichovou a S. Witowskou. Také tyto „štěkny“ měly být již dávno vyhozeny na dlažbu, ale dřepí v televizi dál, jako by se nechumelilo.

Zkrátka: situace v ČT je zralá na totální personální „zemětřesení“, na kompletní výměnu personálu: od ředitele až po uklízečky. Je třeba „rozprášit“ tu bandu „presstitutů“, kteří jsou ochotni sloužit komukoliv, kdo je u moci a kdo slíbí zachovat jejich privilegia. Tyto osoby tam nemají co pohledávat, a proto je nutno poslat je na Úřady práce, aby si našly nějakou jinou obživu. Tak lukrativní „job“ to sice nebude, ale vzhledem k takřka nulové nezaměstnanosti jistě hlady neumřou. Akorát si budou muset odpustit ty „lukulské hody“, na něž byli zvyklí.

Kdo pravidelně sleduje vysílání ČT, tomu nemohlo v poslední době uniknout, že se tam objevila řada nových tváří, nových „televizních husiček“, jak jim důvěrně říkám, a to v pracovní pozici: „redaktorka“. Pokaždé, když nějakou novou vidím, říkám si: „Jestlipak má tato ‚husička‘ aspoň maturitu?“ A sám si na to odpovídám, i když jistotu nemám: „To víš, že má! Tu má dnes úplně každý – včetně našich pologramotných politiků, jako je například P. Gazdík nebo M. Jurečka. Ti získali dokonce i vysokoškolský diplom.“

ceska-televize-budova.jpgAbych byl docela upřímný: pro mě jsou ti televizní redaktoři (sami si říkají „moderátoři“, aby se mohli povyšovat nad ostatní novináře) buď „mluvící hlavy“ (to jsou ti starší a protřelejší, jako např. den ode dne šedivější D. Takáč: podle jména Slovák z generace „Husákových dětí“, jinak docela zdatný „mluvka“, který dokázal skoro k slzám dohnat našeho „statečného“ ministra zahraničí s titulem „Bc.“), nebo „držák na mikrofon“ (k nim patří většina těch nových „husiček“). Ano, v ČT sice máme nové tváře a nová jména, avšak televizní šlendrián zůstal nedotčen, jako by ho někdo „zabetonoval“.

Nejnověji nám své novinářské „řemeslo“ předvedla ona tlupa eurosvazáků a nedovzdělanců z Kavčích hor dnes v dopoledním zpravodajském bloku, který byl odvysílán na ČT24 v časovém úseku mezi 11:30 až 12:00. Na spodní liště televizní obrazovky mě v té době doslova uhodil do očí nezapomenutelný, archaický tvar místního jména jedné obce z východních Čech: „Kladruby n/L“. Dýchla na mě doba mého dětství: 1. a 2. třída základní školy. Tehdy se to tak ještě psalo. Dávno, dávno tomu: bylo to již před 65 lety.

Pro mladší generaci čtenářů si dovolím uvést doplňující informaci. Až do pravopisné reformy z roku 1957 (ta byla dosud největší a nejzásadnější v naší novodobé historii) se skutečně název této obce psal takto: „Kladruby n./L.“ (Vyskytoval se i tvar bez teček za těmito zkratkami.) Dnes je tento způsob psaní nepřípustný. Je to anachronismus. Jediný správný tvar je tento: buď v nezkrácené podobě „Kladruby nad Labem“, nebo v podobě zkrácené: „Kladruby n. L.“ (případně „Kladruby n. Labem“). Tedy: žádné „lomítko“, které se kdysi v tomto typu místních jmen používalo.

Co k tomu dodat? Jak se zdá, ČT „zamzrla“ díky nekompetentnímu personálu, který si platíme, coby koncesionáři, ze svých peněz, aby nám lhali a uráželi nás svým arogantním chováním, v časech před rokem 1957. To je věru nemilé zjištění. Mám pro to jediné vysvětlení: personální oddělení ČT zřejmě provádí „nábor“ nových zaměstnanců přímo na Pankráci, kousek od komplexu televizních budov, nebo na „Hlaváku“. (Týká se to i těch zaměstnanců, kteří sedí nebo mají sedět v „newsroomu“. Momentálně nám ho opět ČT neukazuje, ačkoli je to její povinnost, protože právě to je prostředek kontroly ze strany veřejnosti. Možná se bojí ukázat to, jak se tam všichni flákají – za velké peníze.)

Řešení neutěšeného stavu v ČT je jediné: konečně odvolat „neprůstřelného“ P. Dvořáka, kterého jisté politické strany chrání, protože jim jde na ruku (např. bezplatnou předvolební kampaní, kterou jim de facto platili koncesionáři), a postavit zcela nový tým ČT z osob, jež dosud s tímto zkompromitovaným spolkem nadstandardně placených „trafikantů“ neměly nic společného. Nápravy nelze dosáhnout tím, že před těmito nedostatky budeme soustavně zavírat oči a tvářit se, že je všechno v nejlepším pořádku, jak se to dlouhá léta děje. Bez zásadních personálních změn to zkrátka nepůjde.

Co je nám platné, že se různí Řezníčkové, Kubalové, Železní, Takáčové či Václavkové, jakož i Peroutkové nebo Augustové, předhánějí ve své falešné, předstírané „korektnosti“ (neupírám jim jisté rétorické schopnosti), když si vedení ČT není schopno uhlídat takové „detaily“, jako jsou pravopisné chyby a „prasárny“ typu: „Kladruby n/L“ nebo „Ostrava-Habrůvka“ místo „Ostrava-Hrabůvka“. (Autorem tohoto „přebreptu“ byl O. Topinka. Pikantní na tom je to, že kousek od něho seděl jeho kolega P. Navrátil, který z tohoto regionu pochází. Nechápu, proč tu chybu svého „fámula“ hned neopravil.)

Jsem toho názoru, že tento namyšlený „nedouk“ (= O. Topinka) měl být na hodinu z ČT vyhozen. Neumím si představit to, že s takovými neznalostmi chce někdo pracovat v tak prestižní instituci, jakou je „veřejnoprávní“ ČT. Ale zdá se, že v tom nemá jasno ani samotný generální ředitel P. Dvořák. Ten se raději chová jako pštros: Když je problém, strčí hlavu do písku a čeká, jak to dopadne. Takových bázlivých osob je u nás mnoho – i mezi politiky.

[O všech dosavadních „přešlapech“ v práci ČT za poslední dva roky, kdy to systematicky sleduji, se mohou čtenáři SN více dozvědět z článků, na něž uvádím odkaz za tímto textem.]

Co napsat na závěr tohoto mého povzdechnutí nad úrovní práce „naší/vaší“ České televize? Přeji ČT, aby se už konečně vzpamatovala a začala řádně plnit úkoly, které vyplývající z příslušného zákona. V opačném případě by bylo doopravdy lepší ČT zrušit a nahradit ji institucí mnohem menší a úspornější, jež bude poctivě a bez zbytečných manipulací a politické indoktrinace plnit své úkoly. K tomu jim všem dopomáhej Pánbůh spolu se soudruhem P. Fialou a jeho „svatými“.

19. 1. 2022

(Psáno v den úmrtí J. Palacha, jednoho z bojovníků za svobodu slova.)

‒ RJ ‒

────

P. S.

Fialovi ministři již zvládli vládní „ptydepe“

Výrok hodný zaznamenání, který by se dal i vytesat do mramoru a následně vystavit někde na chodbě ve „Strakovce“, byl odvysílán dnes ve zpravodajské relaci na ČT24 (19. 1. 2022, 13:30) po jednání Fialova kabinetu. Jeho autorem se stal nový ministr školství P. Gazdík, kterému v jeho rodném kraji přezdívají: „Hurvínek ze Suché Lozi“.

Bylo zřejmé, že televizní reportéři tentokrát odchytávali jednotlivé ministry, aby z nich „vypáčili“ aspoň nějakou informaci, protože by jinak neměli co vysílat. Tak tomu nejspíš bylo i v případě tohoto ministra. Zasedání vlády navíc muselo být velmi náročné, protože P. Gazdík pohazoval hlavou víc než kdy jindy a také tik v jeho obličeji se nedal přehlédnout. No holt: když chce být někdo ministrem, musí něco vydržet, že ano?

Zkrátka: náš pologramotný „génius“ z Uherskobrodska, kde lidé všemu rozumí líp než ti Pražáci, byl tentokrát mimořádně „rozhozený“. Proto se mu stalo, že v zápalu řeči z něho začaly padat takové „perly“, jaké jsem od něho již dlouho neslyšel. Tou největší „perlou“ z dnešního dne bylo toto slovní spojení: „…v obou případech, v takovém případě…“

Že tomu nerozumíte? To nevadí: hlavně, že pan ministr ví, co měl na mysli. Přesto mu dám dobrou radu ‒ jako bývalý učitel češtiny a rétoriky: Až bude zase někdy příště chtít hovořit do kamery bez přípravy, měl by si ty myšlenky aspoň trochu v hlavě srovnat. Jinak to vypadá jako „slovní průjem“. Kdyby mlčel, mohli by si o něm lidé myslet, že je filozof. A to není vůbec špatné! Vedle politologa P. Fialy by mohl zaujmout hned druhou příčku mezi ministry jeho vlády. Dalším podobným odborníkem je tam ještě M. Bek: to je zase muzikolog. Lidi tomu stejně nerozumí: politolog, filozof nebo muzikolog. Vždyť je to šumafuk. Hlavně, že máme novou vládu a že je mír!

Jak se ukazuje, pracovníci ČT to už s tou svou servilitou vůči Fialovu „slepenci“ začínají trochu přehánět. Tím, že zveřejňují skoro všechno, co se týká těchto vládních „nedouků“, redaktoři ČT Fialovi spíše škodí. Díky tomu máme možnost poznat, jaké nenahraditelné „osobnosti“ jsou v této nové vládě. Jako by nestačilo to včerejší (18. 1. 2022, 22:00) „kuňkání“, které v pořadu „Události, komentáře“ P. Fiala předváděl. Byl to trapas na druhou: jen samé bezobsažné plácání o ničem. Bravo, pane premiére!

────

P. P. S.

Tisková konference vlády s věcnými chybami?

Právě jsem jedním uchem vyslechl krátké sdělení ministra vnitra V. Rakušana, které se týkalo toho, že se vláda „přihlásila“ k odkazu Charty 77. To je jistě záslužný čin. (Nepochybuji o tom, že to nedělali kvůli ideám oné iniciativy, ale hlavně kvůli osobě jejich „guru“ – V. Havla. Většina z nich ví o Chartě 77 „velký kulový“.)

Nechápu ovšem, proč se k tomu hlásí až 14 dní po onom 45. výročí od okamžiku, kdy byla Charta 77 publikována. Z úst V. Rakušana tam zaznělo datum: 18. 1. To však není datum vyhlášení této iniciativy (text vznikal v úzkém okruhu Havlových přátel již v prosinci 1976), nýbrž datum známého setkání umělců v Národním divadle, na němž s textem tzv. Anticharty vystoupila herečka J. Švorcová, tehdejší hlavní ideoložka KSČ v řadách umělců.

Překvapuje mne, že vystudovaný učitel dějepisu V. Rakušan, který si tak rád hraje na velkého odborníka na historii, jímž samozřejmě není, neví, že Charta 77 vznikla k 1. 1. 1977 a že její text byl v západním tisku zveřejněn dne 6. 1. 1977. Tato fakta zná každý divák ČT!  Doporučuji proto tomuto ministrovi, aby si přečetl můj článek na toto téma, na nějž uvádím odkaz za tímto textem, a doplnil si své chatrné znalosti o našich novodobých dějinách.

Opět se potvrdilo, že ve Fialově vládě sedí jen samí diletanti a pologramoti – včetně jmenovaného ministra. Ten by místo vykecávání se na tiskových konferencích udělal nejlépe, kdyby po všech těch aférách a skandálech své strany (STAN) zalezl někam do kouta a vycházel ven pouze v noci, kdy ho slušní občané nebudou muset potkávat. Měli jsme v naší politice již hodně lhářů, ale tento patří k těm největším od roku 1989.

19. 1. 2022

‒ RJ ‒

────

Odkaz na článek o Chartě 77:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/charta-77--antichartiste-a-postkomunisticti-komedianti.html

Články o neutěšené situaci v České televizi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/nase-media-dal-lzou-o----kauze-valkova-urvalek----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/jedna-zeme-----dva-statni-svatky-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2021/---pripad-babice----a-televizni-vseznalek-m.-reznicek.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2021/ct--opet-palec-dolu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/ct-nam-ukazala-zpravodajsky----newsroom---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/kdyz-jablko-nepada-daleko-od-stromu---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/slusni-lide-odchazeji--presstituti-zustavaji---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/zapomenute----skvosty----spisovatelky-evy-kanturkove.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/soukmenovkyne----ur-valkova-----at-se-omluvi-a-zmizi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2020/---flasinet----zvany-ceska-televize--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2020/---flasinet----zvany-ceska-televize--2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2021/nejde-jen-o-k.-mouckovou-a-e.-zatopka---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2020/kdo-vsechno-si-pral-smrt-m.-horakove-.htm

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/trikrat-o----verejnopravni----ceske-televizi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2020/ct-zamestnava-pouze-same-blbce-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2020/prezident-milos-zeman-a-televizni----husicka---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2019/o----cedulkach----i-slovenstine-a.-kubalove-v-ceske-televizi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/co-bude-dal-s-poradem----historie.cs----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2018/---dukla-61-----1.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2018/---dukla-61-----2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/nikoli-jan-bouchal--ale-buchal---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/cin-certu-dobre---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2019/---landecka-venuse----byla-vyrezana-z-krevele-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tragický a tendenční moderátor Železný

(PhDr. Emil Kašík, 20. 1. 2022 10:28)

Železný je dle mého názoru nejslabší článek zpravodajského týmu. Vámi kritizovaným Řezníčkovi a Kubalovi nesahá ani po kotníky. Když neví jak zaujmout, tak se uchyluje k laciným a ubohým výrokům jako "totalitní a komunistická Čína...." , nebo .... kdoví proč "náměstí v Praze nese jméno Ludvíka Svobody" jakoby tento magor neznal historii ( významný podíl L. Svobody na osvobozování ČSR a výkon prezidentské funkce). Měl by dostat padáka, neboť to je opravdu slabý čajíček tento moderátorf Železný. Z koncesionářských poplatků platíme takové diletanty a trotly.