Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přijede J. Mašín na otevření Památníku tří odbojů?

29. 1. 2022

„Deník N“ přinesl dne 27. 1. 2022 obsáhlý rozhovor s novou ministryní obrany J. Černochovou (ODS). Tuto ženu z generace tzv. Husákových dětí jsem vždy považoval za relativně úspěšnou pražskou komunální političku, bývalou starostku městské části Prahy 2, avšak totéž rozhodně nemohu konstatovat v případě jejího angažmá v čele Ministerstva obrany ČR.

Tam se to jen hemží předlistopadovými komunistickými lampasáky, kteří před více než třemi desítkami let přísahali věrnost KSČ i SSSR. Proto tragikomické scénky s našimi „studenoválečníky“, které se odehrávají okolo krize na Ukrajině, ve mně vyvolávají občasné záchvaty smíchu. Hlavně kvůli těm lampasákům v čele s gen. A. Opatou. Snažím se představit si tyto obtloustlé pantáty, kterak sedí na invalidním vozíku (jako J. Švejk) a volají: „Na Moskvu! Na Putina!“

svejk--na-belehrad-834369.jpg

Uvedený článek nese příznačný, válečnický název: Černochová: Česko je přítel Ukrajiny. Bude-li válka, nabídneme útočiště ženám a dětem. (Deník N, 24. 1. 2022, 15:31) Je to vlastně rozhovor, z něhož jsem vybral k okomentování pouze jednu otázku a odpověď na ni:

»Otázka: Půjdete v srpnu na otevření Památníku tří odbojů, tedy i skupiny bratří Mašínů, v Lošanech?

Odpověď: Nevím, jestli mě někdo pozve. Když mě někdo pozve, pojedu tam a budu doufat, že přijede i pan Josef Mašín z USA (v ČR nikdy nebyl s odkazem na to, že se země nevypořádala s komunistickou minulostí, pozn. red.). Myslím si, že bychom měli jako ČR tyhle významné události objektivně připomínat, aby v mojí generaci a v generaci, která koukala na normalizační seriály jako Major Zeman, nebyli Mašíni vyobrazeni jako vrazi. Tak to vůbec není.«

Zda organizátoři slavnostního otevření Památníku tří odbojů (= I., II. a III. odboje) v Lošanech na Kolínsku pozvou paní ministryni i Josefa Mašína ml., není jisté. Je to záležitost spíše teoretická, i když možná. Památník byl vybudován v posledních několika letech v objektu statku, který rod Mašínů vlastnil několik staletí.

O realizaci tohoto projektu se nejvíc zasloužila Zdena Mašínová ml., dcera gen. J. Mašína a sestra Josefa ml. a zemřelého Ctirada (= Radka) Mašínových. Činila tak navzdory svému zdravotnímu hendikepu i pokročilému věku. Obětovala tomu posledních několik let svého nelehkého života – téměř na prahu devadesátky. (Letos v listopadu oslaví 89 let.) Již to samo o sobě si zaslouží úctu a uznání nás všech, včetně těch lidí, kteří jejím bratrů nemohou přijít na jméno.

Souhlasím s J. Černochovou v tom, že bratří Mašínové jsou neprávem vnímáni jako vrazi. Vím o tom dost, protože jsem se problematikou Mašínovy odbojové skupiny v minulosti zabýval (v SN jsem na toto téma publikoval rozsáhlou stať v letech 2003-2004, a to u příležitosti 50. výročí jejich útěku na Západ), ale věnoval jsem se i osudům jejich matky – Z. Mašínové st. Samozřejmě jsem nezapomínal ani na Z. Mašínovou ml., která před lety poskytla SN exkluzivní rozhovor.

Problematiku Mašínovy rodiny sleduji stále a občas se nestačím divit tomu, kdo všechno by si rád na těchto skutečných hrdinech odboje přihřál trochu té své politické polívčičky. K nim patří jak údajný „historik“ v dresu ODS P. Žáček, tak i pracovník ÚSTR, vystudovaný učitel dějepisu P. Blažek, který se v posledních dvou letech zařadil mezi naše přední dezinformátory v oblasti moderních dějin, jak dokazuji v řadě svých článků. První ze jmenovaných „historiků“ kandidoval v loňských parlamentních volbách spolu s J. Černochovou na kandidátce koalice SPOLU v Praze.

V této souvislosti nemohu samozřejmě nezmínit ani ty „historiky“, kteří neváhají na tyto hrdiny plivnout trochu svých jedovatých slin, aby pošpinili jejich památku. Když se jim nemohou vyrovnat, tak na ně aspoň naplivají. Tak se to u nás po staletí dělá, protože Češi již dávno přestali být národem hrdinů, lidí statečných, ale jsou to spíše zapšklí závistivci, kteří by rádi upřeli těm druhým to, co se jim podařilo a na co mohou být hrdí. A tak pro jistotu raději naplivají úplně na všechno.

Paní ministryně J. Černochová, nepochybuji o tom, že stejně jako já by Vám odpověděl i kamarád bratří Mašínů, s nímž jsem se osobně znal ‒ M. Paumer: Stále totiž platí, že postkomunistická Česká republika není plně svobodnou a demokratickou zemí (a už vůbec ne právním státem), jejíž představitelé by našli odvahu, aby se vyrovnali s dědictvím komunismu. Potrvá to ještě hodně dlouho, protože jsme stále teprve na začátku procesu dekomunizace.

Zřejmě se čeká, až pamětníci té doby vymřou, aby se jejich potomkům mohlo od rána do večera účelově lhát o naší minulosti. K největším propagandistům tohoto pojetí „demokracie“ patří Česká televize, kterou je třeba zrušit, její personál vyházet a začít vysílat pravdu s úplně novými lidmi! Bude to běh na velice dlouhou trať. Bez svobodných, názorově pluralitních médií, která šíří pravdu, vybudovat demokracii nelze! „Veřejnoprávní“ ČT v dnešním provedení v čele s exkomunistou P. Dvořákem k nim nepatří!

Proto se obávám toho, že ani přímí účastníci událostí z roku 1989 se nedožijí konce této společenské transformace. Jsem toho názoru, že s politiky, jako je J. Černochová a její kolegové z Fialovy vlády diletantů, pologramotů, slabochů a zbabělců, se obnovy skutečné svobody a demokracie nikdy nedožijeme. Po 32 letech od „sametové revoluce 1989“ jsem této iluzi přestal již věřit.

28. 1. 2022

‒ RJ ‒

 

Odkaz na články o rodině Mašínů a o jejich odbojové činnosti i atmosféře té doby:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--1.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--2.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2016/vezenkyne-dvou-totalitnich-rezimu--3.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2015/dve-vyroci-----phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-v-pdf-ke-stazeni/masinove-a-spol.-----phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-v-pdf-ke-stazeni/exkluzivni-rozhovor-s-milanem-paumerem.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2019/vyroky-poslance-p.-zacka--ustr-a-kpv--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2019/vyroky-poslance-p.-zacka--ustr-a-kpv--2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2018/kdo-patril-mezi-prvni-podporovatele-unoroveho-prevratu-z-roku-1948-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2018/politicke-cistky-na-ceskych-vysokych-skolach-po-unoru-1948.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2018/ceskoslovensti-komuniste-v----prelomovem----roce-1948--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2018/ceskoslovensti-komuniste-v----prelomovem----roce-1948--2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/archiv/zemrel-ctirad-masin-----phdr.-rostislav-janosik.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář