Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Posvítíme si na kolaboranty a špiony!“

14. 11. 2022

Jsem rád, že nejsem sám, kdo na podobnost současného vývoje a politických excesů z padesátých let 20. století dlouhodobě upozorňuje. Činím tak od okamžiku, kdy se dnešní politici vládní koalice začali připravovat na svůj vstup na historickou scénu. Bohužel, podcenili svou špatnou přípravu z dějepisu a naopak: příliš se spolehli na rady a doporučení svých „loutkovodičů“ z Bruselu a Washingtonu. Jako by na mě dýchl duch uvědomělého svazáckého básníka – vojína Jasánka z „Černých baronů“ od M. Švandrlíka. Jen ta politická „znaménka“ se nám za těch sedmdesát let „vyměnila“: co bylo včera bílé, je dnes černé a naopak. Komické postavičky politiků se nicméně nezměnily: jsou stále směšné a neschopné poučit se z dějin.

Na příliš nápadné podobnosti atmosféry nesmiřitelného „třídního boje“ proti „přátelům Putina“, jakou nám tu „servírují“ představitelé Fialovy koalice, upozorňuji od „odhalení“ agentů GRU při výbuších ve vojenských skladech ve Vrběticích. Od té doby soudruh „vrchní čučkař“ M. Koudelka (podobně i vrchní státní zástupce I. Stříž) ještě „přitvrdili: začali vyhrožovat občanům trestním postihem za nesouhlasné názory. (Co by tomu říkal T. G. Masaryk, který hlásal zásadu, že „demokracie, toť diskuse“?) Asi ty dva soudruhy ani nenapadlo, že se chovají jako při nástupu fašistického režimu. Bohužel – Fialova vláda zvolila přesně toto chování: jako v „klasické“ fašistické diktatuře. Stejnou strategii volili i komunisté po uchopení moci v Únoru 1948. Řídili se heslem: „Kdo nejde s námi, jde proti nám.“ A proto: šup s ním do vězení nebo aspoň do uranového lágru či tábora nucených prací!

Vlnu kritiky v těchto dnech sklízí předseda poslaneckého klubu „Pirátů“ – J. Michálek. Shodou okolností právě tento poslanec již několikrát hovořil o tom, že jeho prarodiče byli pronásledováni komunisty: byli vystěhováni ze svého bydliště. K tomu jen připomenu, že to byla ta „mírnější“ forma postihu: např. i Havlova rodina byla nucena k vystěhování se z Prahy. V masovém měřítku se tento postih týkal hlavně sedláků na vesnicích, kteří odmítali vstoupit do právě zakládaných JZD. O to víc mě překvapuje, že novodobý svazák J. Michálek se chová jako ti svazáci z 50. let 20. století, kteří asistovali u zakládání Jednotných zemědělských družstev (JZD) a Státních traktorových stanic (STS), jakož i u rozorávání mezí a likvidace remízků a mokřadů. O hromadných melioracích, které mají na svědomí naše dnešní problémy s nedostatkem vody v krajině, se raději ani nezmiňuji.

Na adresu tohoto politika „Pirátů“ se aktuálně ozvali dva zkušení politici: jeden z „pravice“ (J. Zahradil) a druhý z „levice“ (M. Hašek). Europoslanec za ODS J. Zahradil reagoval na výstřelky jmenovaného politika „Pirátů“ takto:

„Piráti už jedou pure padesátky. A nejsou v tom bohužel sami. Samozřejmě o tom, kdo je ‚špion‘ a ‚kolaborant‘, rozhodnou vybrané neziskovky, lovci ‚protizápadních narativů‘ z řad státní byrokracie nebo mediální tykadla, napojená na některé ‚silové složky‘. (…) Tomuto svazáckému vyšilování je třeba se nejen po zásluze pošklebovat, ale začít se proti němu s oporou platné legislativy aktivně stavět. Protože ještě je čas to zastavit. Jinak to sklouzne do nesnesitelné atmosféry stihomamu, špiclování, udávání a skandalizací. Pokud jde o Piráty, je pozoruhodné, jak se z původně volnomyšlenkářské party internetových anarchistů časem vytvořila nesnášenlivá kohorta ideologicky zaťatých regulovčíků, kádrováků a slídilů.“ (Facebook J. Zahradila, 12. 11. 2022)

Ozval se i bývalý jihomoravský hejtman z časů, kdy ČSSD v naší politice něco znamenala (na rozdíl od rozšafného, leč jalového M. Šmardy). M. Hašek zmínil i některá historická fakta, za něž ho chválím, protože pro nevzdělané politiky „Pirátů“ přináší potřebnou osvětu. Jejich špatné vzdělání je totiž do očí bijící. Exhejtman M. Hašek píše:

„Není co dodat, podepisuji slova Jana Zahradila. Novodobý pirátský svazák, jehož vrcholným veřejným číslem bylo pomočení spřátelené ambasády na Malé Straně v podroušeném stavu, nám chce dělat světlonoše a osvětlovače ‚kolaborantů a špionů‘. Chybějí už jen samozvanci a ztroskotanci jak z Ruďasu, akční výbory jako v únoru 1948 a vyvrcholit může mládežník třeba zákonem na ochranu republiky jako Klema v zákoně 231/1948 Sb. Podle něj už se potom i věšelo ‚jménem republiky‘.“ (Facebook M. Haška, 12. 11. 2022)

Je dobře, že to M. Hašek – jako právník – připomněl. Měli by si to však uvědomit také naši politici. Zatímco souzení a popravení důstojníci naší armády, např. gen. H. Píka nebo členové skupiny „Praha-Žatec“ (M. Jebavý, J. Gonic, V. Sieger-Sok, K. Sabela) byli souzeni podle vojenského zákona z doby starého Rakouska, Horáková dostala trest smrti již podle onoho zákona č. 231/1948 Sb. Později souzení „nepřátelé lidu“ šli do vězení nebo na šibenici již podle nového trestního zákona z r. 1950, jehož autorem byl právník pracující pro Kancelář prezidenta republiky ‒ V. Knapp. (V téže kanceláři o pár let později pracovala pro A. Zápotockého matka dnešního předsedy Ústavního soudu P. Rychetského.)

Slova M. Haška doplním ještě o jeden fakt: „Socani“ patřili mezi první oběti komunistického „vítězství pracujícího lidu“. Ti povolní „vpluli“ do KSČ v rámci tzv. slučovacího sjezdu (27. 6. 1948) víceméně dobrovolně. Ti ostatní pak končili ve vězení: např. V. Dundr nebo Z. Peška byli souzeni v procesu s JUDr. M. Horákovou v roce 1950; prof. V. Dundr zemřel ve věznici Leopoldov v r. 1957.

dundr-vojtech---peska-zdenek.jpg

V souvislosti s nedávnými demonstracemi na Václavském náměstí jsme zaznamenali neobyčejný nárůst množství politických „nálepek“, nadávek a nechutných přirovnání ke tvorům ze světa zvířat. To už je silný „kalibr“ pro naši „politickou soutěž“. Každý přece musí vidět, že o žádnou „soutěž“ již dávno nejde. Některým stranám totiž hrozí vypadnutí z vrcholné politiky, a proto se jejich politici uchylují k tak podpásovým metodám.

V souvislosti s blížícím se 70. výročím soudního procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem v čele s R. Slánským není od věci připomenout některé titulky z tehdejšího tisku. Tak např. satirický týdeník „Dikobraz“, jehož šéfredaktorem byl známý stalinistický básník P. Kohout (*1928), jenž předtím působil jako kulturní atašé v Moskvě, publikoval ve dnech soudního procesu s R. Slánským také tyto texty:

Prasklo to a vysypali se agenti, špioni a kšeftaři (Dikobraz, roč. VIII, 30. 11. 1952, č. 48, str. 2).

● Báseň K. Bradáče: Bez krys to půjde lépe ‒ alegorie na Slánského (Dikobraz, roč. VIII, 14. 12. 1952, č. 50, str. 3).

● Báseň P. Kohouta: Slovo k soudruhu Stalinovi (Dikobraz, roč. VIII, 21. 12. 1952, č. 51, str. 1); tento den slavil J. V. Stalin 73. narozeniny.

Je nejvyšší čas, aby se naši „demokratičtí“ politici zamysleli nad tím, jaké metody „politického boje“ proti svým soupeřům používají. Zatím to vypadá tak, jako by u nás uchvátila moc nějaká vojenská junta či fašistická diktatura. Tak tomu kdysi bylo v Německu krátce před nástupem A. Hitlera k moci. Poučme se z dějin, abychom si je nemuseli zopakovat!

12. 11. 2022

‒ RJ ‒

─────

Seznam vyobrazení:

1. Z. Peška na vězeňské fotografii.

2. Prof. V. Dundr během soudního přelíčení v r. 1950.

─────

Odkaz na články týkající se podobnosti s obdobím let 1948-1952:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2021/repriza----vladni-krize-1948-----ale-kdeze-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/pekarova--jurecko-a-stanjuro--stydte-se-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/priznani-medvedice-masi.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář