Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zase jeden hloupý výrok hloupého politika

13. 12. 2021

To přísloví jistě většina z nás již někdy slyšela nebo četla: „Mluviti stříbro, mlčeti zlato.“ O pravdivosti této lidové moudrosti se mohl přesvědčit kdekdo. Že se jí neřídí naši politici, kteří sami sebe považují na etalon moudrosti, je pouze jejich problém. Výsledek tohoto nerozumného počínání se obvykle dostaví velice brzy: taková osoba poměrně rychle skončí. Protože i tady platí jiné přísloví: „Komu není rady, tomu není ani pomoci.“

jurecka--kdu-csl.jpgPovažoval jsem za nutné tuto skutečnost připomenout, abych některé naše politiky, kteří si počínají tak, jako by jim to tady všechno patřilo, i když je jejich čas pobytu v politice přesně vymezen, upozornil na to, že v politice si nemohou dovolit to, co v soukromém životě. Ve veřejném prostoru platí totiž trochu jiná pravidla. Pokud je dotyčná osoba nehodlá respektovat, brzy na to doplatí. To momentálně hrozí některým politikům budoucí Fialovy vlády, kteří se začali mylně domnívat, že jejich pofiderní „vítězství“ ve volbách, které bylo jen obyčejným podvodem na voličích, je opravňuje provádět cokoliv a říkat to, co jim slina na jazyk přinese. V tom se bohužel osudově mýlí. A velice brzy se o tom přesvědčí.

Kombinace hlouposti a mocichtivosti nejrůznějších nýmandů, kteří se dostali do politiky, momentálně patří k našemu poltického „folklóru“. Nikde jinde na světě by se to nemohlo stát. Je to způsobeno jednak selháním stávajícího politického systému, jenž to umožňuje, jednak i benevolencí občanů-voličů, kteří taková nevhodná individua pustili do politiky a nedokáží se jich následně zbavit. Poté, kdy se ukáže, o jaké „prevíty“ se jedná. Neexistence „samočisticích“ mechanismů pak tomuto zhoubnému procesu jenom nahrává. Je to svým způsobem začarovaný kruh. Výsledkem je pak „zabetonovaná demokracie“ a nefungující stát. V kombinaci s „covidovou krizí“ se jedná o smrtící směs.

Řešením může být jedině hluboká reforma celého systému polistopadové demokracie, nebo přechod k jiné formě vládnutí. Ocitli jsme se „na hraně“ a budeme to muset řešit: dříve nebo později. Polistopadový režim se již dávno přežil a pokračovat v něm nedává žádný smysl. Je třeba nalézt jiný, efektivnější způsob vládnutí, než je nefungující zastupitelská demokracie, která produkuje právě takové lidi, o nichž je řeč v předchozích řádcích.

Jedním z těchto „borců“, kteří se po 9. 10. 2021 začali chovat jako lokomotiva, které selhaly brzdy, je předseda KDU-ČSL – traktorista z Rokytnice u Přerova M. Jurečka. Systém zastupitelské demokracie totiž umožňuje, aby i taková individua mohla proniknout do vysoké politiky, ačkoliv tam nemají co pohledávat. Jurečka je názorným dokladem toho, že i osoby zcela nekompetentní, nevzdělané a pologramotné mohou vystoupat po žebříčku moci hodně vysoko. Proč? Protože nemáme vypracovaný systém, jímž by se společnost dokázala bránit průniku takovýchto jedinců do politiky.

Bezbřehý liberalismus, který se u nás praktikuje, bohužel dovoluje tyto, pro společnost sebevražedné, excesy. V tomto směru byla dokonce i prvobytně pospolná společnost na tom mnohem lépe než my: tam rozhodovala rada moudrých, osob s dostatkem životních zkušeností. Jak by se nám něco podobného dnes hodilo! Namísto toho se musíme potýkat s tím, že se do politiky dostávají všelijací „vykukové“, celoživotní politické „vyžírky“ a další neužiteční tvorové, dále traktoristé, pasáčci vepřů nebo prodavačky telefonních karet.

─────

A teď k nejnovějšímu výroku M. Jurečky. Zazněl v podcastu „Byznys & politika“ Hospodářských novin, kam si tohoto politika pozval redaktor P. Honzejk, známý protizemanovský aktivista a častý host stejně politicky naladěných, nenávistných moderátorů České televize. O Jurečkově výroku informuje např. web „Refresher“ (10. 12. 2021, 14:59) pod titulkem „Povinné očkování je prakticky jako znásilnění, řekl Marian Jurečka v podcastu Hospodářských novin“.

Témuž výroku věnovala pozornost také lingvistka a propagátorka „genderu“ J. Valdrová ve svém blogu na serveru „Aktuálně.cz“ (12. 12. 2021, 9:51). Její článek má příznačný, možná až poněkud přehnaný titulek: „Vstanou noví Baldové. Díky Marianu Jurečkovi“.

Dva poslední odstavce jejího vyjádření stojí za to, aby byly ocitovány v nezkrácené podobě. Jedná se o dobře vyargumentované stanovisko, které nepotřebuje žádného komentáře. Každému musí být přece jasné, že M. Jurečka opět „přestřelil“: možná z hlouposti, možná proto, aby se někomu zavděčil. Dopadlo to jako obvykle: uškodil tím pouze sobě a své straně. Jak správně poukázala autorka: KDU-ČSL se díky M. Jurečkovi dostala na úroveň SPD, vůči níž se tak ráda vymezuje.

Hloupé výroky M. Jurečky jsem opakované kritizoval již mnohokrát. Nedávno kvůli jeho chvástavému prohlášení o tom, že nová vláda bude krátit důchody „prominentům minulého režimu“. Pár dní po tomto výroku bylo ticho po pěšině. Osobně jsem zvědavý na to, jak bude nový ministr práce a sociálních věcí tento slibovaný požadavek realizovat. Bude to jako vždy: jen další plácnutí do vody – jako již mnohokrát předtím.

Na stejné úrovni je i nedávný výrok M. Jurečky o zvýhodňování osob (u starobního důchodu) podle počtu dětí a naopak trestání vyššími daněmi občanů bezdětných. Nejnovější Jurečkův výrok, který přirovnává povinné očkování ke znásilnění, je pouhým pokračováním této myšlenkové „úrovně“. Zkrátka: když je někdo hloupý, žádné geniální myšlenky od něho neočekávejte!

Těchto pár kritických řádek zakončím citací oněch dvou odstavců J. Valdrové: „Metafora znásilnění je z úst budoucího ministra práce bezprecedentní urážkou zdravotnické profese a očkujících sester, lékařek a lékařů, neboť ti rozhodně neukájejí pohlavní pudy na těle jiné osoby. Je hrubou urážkou lidí na rozhodovacích pozicích, kteří povinné očkování prosazují.

Přirovnání povinného očkování ke znásilnění silně kulhá, a má daleko do rozumné argumentace. Marian Jurečka tím jen přilil olej do ohně emocemi zmítaných jedinců a skupin, kteří o rozumné debaty nestojí, a místo toho jdou jako Jaromír Balda rovnou na věc.“

Na rozdíl od J. Valdrové tento problém vidím poněkud jinak. V žádném případě bych nepoužil vyjádření o „metafoře“. To není žádná metafora, ale docela obyčejný, hloupý výrok hloupého politika. Nic víc a nic míň. Ze strany M. Jurečky se jedná spíše o úlet. O to, že tento domýšlivý, sebestředný příslušník generace „Husákových dětí“ jen cosi plácl, aniž si uvědomil, jak to bude veřejností přijato. Naši politici si totiž za poslední roky zvykli mluvit způsobem, co jim slina na jazyk přinese, ale již se nezamýšlejí nad následky. To je i případ M. Jurečky, jednoho z nejhloupějších českých politiků celé polistopadové éry.

Zabývat se proto „výblitky“, které jsou na úrovni posledního výroku M. Jurečky, považuji za ztrátu času. Řešení je jediné: zbavit se těchto politiků a poslat je tam, kde budou této zemi prospěšnější. V případě Jurečky doporučuji: ať urychleně nasedne na svůj traktor a vrátí se na Hanou! Jako spolucestujícího může přibrat i „politologa na baterky“ P. Fialu. A na valník ať si naloží i ten zbytek vládního „panoptika“, které zatím marně čeká na své jmenování. Naše země se docela dobře obejde bez těchto trapných postaviček. Potřebujeme autentické osobnosti, nikoli tyto „mátohy“, které by rády vládly, jen nevědí, jak se to dělá.

12. 12. 2021

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Výzva rozumným lidovcům

Chcete-li, aby se vaše strana zachránila před pádem do propadliště dějin, rychle se zbavte M. Jurečky a celého současného vedení KDU-ČSL! Snad se mezi těmi dvaceti tisíci členy této strany najde hrstka odvážlivců, kteří nebudou této straně se stoletou tradicí dělat pouze ostudu, jak to momentálně činí M. Jurečka a jeho melody boys/girls. Dne 5. 9. 2021 jsem toto problematické stranické vedení vyzval k rezignaci. Tato moje výzva i nadále trvá…

‒ RJ ‒

 

Odkaz na další články o M. Jurečkovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2021/---pasacek-vepru----si-nabehl-na-vidle-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/namisto-politicke-debaty-jen-obycejne-placani-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/lidovci-jsou-opet-pod-peti-procenty-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/koalice-spolu-nas-vraci-zpet-do-stredoveku-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2020/vesnicky-hlupak-m.-jurecka-udal-sam-sebe-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/kdyby----pasacek-vepru----nerikal-blbosti---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/strezme-se-sprostaku-a-hlupaku-v-politice-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář