Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč chybí ženy na volebních kandidátkách?

23. 5. 2021

Ve světě by to byl docela velký problém. U nás se nicméně tváříme, že je všechno v pořádku, protože naše ženy, jak panuje všeobecné přesvědčení, nemají o politiku zájem. A když mají, jsou nuceny snášet nejrůznější komplikace, spojené s jejich pracovním zařazením či rodinným životem. Zkrátka: české země nejsou vyvoleným regionem, kde bychom měli prezidentku, premiérku či předsedkyni parlamentu. Ředitelky základních škol, sem tam i nějakou děkanku či rektorku vysoké školy máme, ale ve vrcholných exekutivních funkcích, v čele důležitých státních institucí bychom ženy museli hledat s lucernou ve dne.

Problém se zastoupením žen v nejvyšších patrech politiky se objevuje pravidelně, vždy v čase předvolebním. Je to problém trvalý, který se nepodařilo ani za třicet let polistopadového režimu vyřešit. Že bychom mohli mít v této zemi v každé z kandidujících stran a hnutí jistý, pokud možno rozumný, počet žen, tím už se dnes nikdo zodpovědně nezabývá. Dokonce ani některé „progresivistické“ strany to neberou nijak vážně. Naposledy nám to předvedli zástupci koalice „Pirátů“ a STAN dne 19. 5. 2021: mezi 14 lídry pro parlamentní volby 2021 měli pouze jedinou ženu – místopředsedkyni „Pirátů“ O. Richterovou.

Volání po větším zastoupení žen se znovu dostalo do popředí pozornosti před nadcházejícími volbami, a to díky sestavování kandidátních listin před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny (PS). Zcela nečekaným podnětem se pak v tomto směru staly negativní reakce občanů a voličů na situaci v již zmíněné koalici „Pirátů“ a STAN. Jediná žena ‒ to je spíše ostuda než projev pokrokového postoje k řešení problémů tohoto světa.

„Levicová“ dvojkoalice I. Bartoše a V. Rakušana není v tomto směru výjimkou. Lépe na tom není ovšem ani druhá „opoziční“, údajně „pravicová“, koalice SPOLU (= ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Také tam je žen jako šafránu. Na pozici lídra je pouze jediná žena – Markéta PEKAROVÁ-ADAMOVÁ (TOP 09), která je uvedena jako „jednička“ na pražské kandidátce. Všechny ostatní ženy jsou na nižších pozicích, tudíž většinou na nevolitelných místech. Jedná se o obyčejný formalismus: ženy sice zastoupeny jsou, avšak jejích šance na zvolení je malá či nulová.

Protože do voleb zbývá ještě dost času a zásahy do složení kandidátek jsou stále možné, rozhodl jsem se navrhnout předsedům stran koalice SPOLU provedení následujících změn ve prospěch lepšího zastoupení žen na kandidátkách pro podzimní volby. Každá ze tří stran této koalice by měla mít na volitelném prvním místě alespoň jednu ženu. TOP 09 již takovou kandidátku má. Jde tedy o to, aby ji měly také ODS a KDU-ČSL.

Jako nejvhodnější kandidátku na místo lídryně ODS navrhuji poslankyni Janu ČERNOCHOVOU. Ta je sice dosud zařazena na 2. místě kandidátky za hlavní město Prahu, avšak mohla by být umístěna na 1. místě kandidátky za jiný volební kraj, např. Středočeský.

Co se týká Zlínského kraje, kde na základě dohody tří předsedů byl na pozici lídra za KDU-ČSL dosazen stávající poslanec O. Benešík, mohlo by v rámci tohoto volebního obvodu dojít k následující změně: O. Benešíka by mohla v pozici lídryně nahradit senátorka Šárka JELÍNKOVÁ. Důvodů pro tuto změnu je hned několik. KDU-ČSL navrhuje do této pozice O. Benešíka navzdory tomu, že proti všem zvyklostem nebyl v loňských krajských volbách vůbec zvolen ani jako řadový krajský zastupitel, a to na rozdíl od mnou navrhované Š. Jelínkové, která naopak zvolena byla. Navíc zastává funkci krajské tajemnice KDU-ČSL ve Zlíně.

Budeme-li se ptát po skutečných důvodech, proč se O. Benešík octil na kandidátce pro volby do PS, je to tak trochu záhada. Ve skutečnosti tím hlavním důvodem je prostý fakt, že se tak dohodli tři předsedové, kteří si chtěli vzájemně vyhovět – za zády členské základny i voličů. To nemá samozřejmě s demokracií nic společného. Jedná se o obyčejný politický handl. Došlo tak k hrubému popření všech zásad demokratického fungování poltických stran.

Ostatně – celá koalice SPOLU je výsledkem nikoli demokratického rozhodování, nýbrž obyčejného komplotu tří předsedů. Správně mělo být ve všech třech stranách uspořádáno vnitrostranické referendum, jak to provedli např. „Piráti“. Ani jedna z těchto tří stran nic takového udělala. Proto je koalice SPOLU nelegitimní!

Důvod druhý, který je ještě zásadnější než ten první, proč nemá být O. Benešík lídrem kandidátky koalice SPOLU ve Zlínském kraji, je skutečnost, že v r. 2018 se zapletl do trestné činnosti starosty a zastupitelů (Benešík je jedním z nich) obce Strání na Uherskobrodsku v souvislosti se zorganizováním podvodných oslav údajného 700. výročí nejstarší písemné zmínky o této obci. Došlo tím k naplnění skutkové podstaty dvou trestných činů: podvodu (§ 209 tr. z.) a zneužití pravomoci úřední osoby (§ 329 tr. z.).

Pokud tato skutečnost až dosud nevadila předsedům KDU-ČSL P. Bělobrádkovi a M. Výbornému a není na překážku ani tomu současnému, M. Jurečkovi, měla by vadit aspoň dvěma zbývajícím předsedům koaličních stran. Je-li to lhostejné i jim, pak je evidentní, že takovou koalici žádný slušný člověk a volič nemůže ve volbách podpořit. Bylo by to v rozporu jak s demokracií, tak i s fungováním právního státu, kterým se dnes kdekdo zaklíná. Pro koalici SPOLU je to v každém případě smutná vizitka, kam až lze v touze po moci zajít.

Třebaže se netajím svým přesvědčením o tom, že koalici SPOLU nikdo volit nebude, protože představuje sbírku „zasmrádlých“ politiků minulých tří dekád, díky nimž bylo rozkradeno bohatství této země nezodpovědnými osobami a na ně napojenými politiky, přesto předkládám výše uvedený návrh. Věřím, že mnou navržené řešení bude kladně přijato. Je třeba dát těmto „umírajícím“ stranám ještě šanci, aby se mohly rehabilitovat a napravit alespoň část chyb, kterých se v minulosti dopustily.

20. 5. 2021

PhDr. Rostislav Janošík, šéfredaktor „SN na internetu“

 

Odkaz na články o kauze 700. výročí obce Strání, v níž figuruje O. Benešík:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/zacneme-si-rikat-pravdu-.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2018/700-let-obce-strani--1.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2018/700-let-obce-strani--2.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2019/700-let-obce-strani--3.-cast------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/dalsi----epochalni----udalost-ve-strani-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář