Jdi na obsah Jdi na menu
 


Její otec se musí v hrobě obracet!

8. 5. 2023

Internetový server „iDNES.cz“ přinesl dnes (5. 5. 2023) krátkou informaci o setkání prezidenta P. Pavla s paní Zdenou Mašínovou. (Došlo k němu ve středu 3. 5. 2023.) Zajímavá je nejen fotografie, na níž jsou zachyceni tři účastníci této schůzky, ale i fakt, že toto setkání na svém twitterovém účtu okomentoval samotný P. Pavel těmito slovy: „Zdena Mašínová neuhla z cesty dané rodinným odkazem, ačkoli jí dlouho přinášela těžkosti. Za svobodou a pravdou vždy stála s odvahou, která inspiruje i dnes. Díky panu (Eduardu) Stehlíkovi za příležitost vyslechnout si její vzpomínky a mimořádně informované názory na dění u nás i ve světě.“ (Twitter, 5. 5. 2023, 8:47)

pavel--masinova-a-stehlik.jpg

Nebýt tohoto článku, asi bychom se nedozvěděli, proč se vlastně ti tři lidé setkali, když přece všichni dobře víme, jaké jsou názory P. Pavla na skupinu bratří Mašínů. Osobně by mě velmi zajímalo, komu slouží „politické tanečky“, jejichž součástí je P. Pavel, J. Černochová či vojenský historik E. Stehlík. Jistou odpověď na tuto „záhadu“ bychom našli v tom, že nedávno byla Z. Mašínová hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde se léčila se zápalem plic. Kdopak jí tuto nadstandardní péči zajistil a proč? Jaké je politické pozadí této „šaškárny“ a komu to vlastně slouží? Běžným občanům, pro něž tato vláda nedělá nic, sotva.

Případem odbojové skupiny bratří Mašínů se jako historik zabývám již čtvrt století. Vím o tom dost, abych byl schopen posoudit, kdo měl či neměl jaké historické zásluhy. Paní Z. Mašínová, ač byla sestrou dvou bratrů, pro něž část našich občanů nemůže dodnes najít slušná slova, byla vždy pouhou obětí mocenské hry, jejíž součástí se stal i příběh jejích bratrů ‒ Ctirada a Josefa ml. Komunistický režim ji sice krátce po zatčení členů odbojové skupiny (včetně její matky) držel ve vyšetřovací vazbě, avšak nikdy nebyla souzena ani vězněna. Pokud je mi známo, po celou dobu komunistického režimu nevystupovala otevřeně proti držitelům moci a ti ji nechávali v klidu přežívat až do Listopadu 1989. Žádnou odbojovou aktivitu nevykazovala, a to na rozdíl od jiných bojovníků proti totalitě, o nichž se dnes cudně mlčí. To je třeba konstatovat popravdě, aby bylo jasno.

Chování Z. Mašínové nerozumím a nechápu je. Obzvláště je mi záhadou její tolerance vůči P. Pavlovi, jehož předlistopadová minulost je všeobecně známa. Odkazu svých rodičů ani svých bratrů tím nijak neprospěje. Proto mi není jasné, proč to dělá a co tím sleduje. Že se do tohoto politického „cirkusu“ okolo údajného vyznamenání zapletla i současná ministryně obrany J. Černochová, je jen názornou ukázkou toho, kam až jsou zoufalci z Fialovy vlády ochotni zajít, aby si „vylepšili“ svůj pošramocený morální kredit. Mají smůlu: na něm se nic vylepšit nedá.

Počkejme si na to, co se z této šlamastyky vyvine. Možná to celé skončí vyznamenáním Z. Mašínové, třebaže ocenit odbojovou činnost skupiny jejích bratrů P. Pavel odmítá. Aspoň v tom je konzistentní. Jen mi není jasné, za co by měla být Z. Mašínová oceněna. Byly tady přece jiné ženy, které prošly komunistickými věznicemi, ale dodnes se žádného uznání nedočkaly. Stejně by to bylo „in memoriam“, protože většina z nich již nežije. Má Z. Mašínová dostat vyznamenání za to, že byla dcerou gen. J. Mašína st., jehož popravili němečtí nacisté, či Z. Mašínové st., kterou komunisté nechali zemřít ve vězení? Otázek se nabízí mnohem víc.

Žijeme ve složité době, kdy se někteří celoživotní kariéristé, kteří po Listopadu 1989 pohotově převlékli svůj politický kabát, aby mohli nerušeně pokračovat ve své „jízdě dějinami“, snaží přesvědčit většinovou společnost, která o naší minulosti mnoho neví, že tak to má být správně. Ne, nemá! Bylo by to hrubé znásilnění naší historie a pošlapání všech hodnot, o něž se zasazovali naši předkové. Ti, kterým nechyběla odvaha, statečnost a pevný charakter. Žádnou z těchto ctností dnes u osob veřejně činných nevidíme. Všude okolo nás defilují morálně pokřivené postavičky, které využívají nedokonalosti naší polistopadové demokracie a slabosti osob, jež se momentálně nacházejí u „koryt“.

Jak s tím vším souvisí Z. Mašínová, která se dne 7. 11. 2023 dožívá devadesátky? To nevím. Možná se domnívá, že si aspoň na sklonku života zaslouží trochu toho uznání a slov útěchy. Měla by si však dávat dobrý pozor na to, z jakých úst ta pochvala zazní. Že se jedná o tragicky omyl, o vážné životní klopýtnutí, musí být zřejmé každému, kdo o osudech rodiny Mašínovy něco ví. Proto mě děsí, že se něčeho podobného dožívám a díky sdělovacím prostředkům to musím sledovat a pouze zpovzdálí komentovat. Co by tomu všemu asi říkali její rodiče, M. Paumer či zesnulý bratr Ctirad? A co na to říká v Americe žijící bratr Josef ml.? Proč nepřijel na otevření Památníku tří odbojů v Lošanech?

Na žádnou z těchto otázek nám sdělovací prostředky, kterým zřejmě velmi záleží na tom, aby se o setkání P. Pavla dozvěděla veřejnost, odpověď nedávají. O vojenském historiku E. Stehlíkovi, jenž před rokem 1989 studoval na vysoké škole ruštinu (pamětníci dobře vědí, kdo to tehdy mohl studovat a jaké musel mít „kádrové“ předpoklady), se raději vyjadřovat nebudu. Politické oportunisty a „převlékače kabátů“ jsem totiž nikdy neměl rád. Pan plukovník má teď dost svých starostí s Ústavem pro studium totalitních režimů, který se stal karikaturou vědecké instituce, jež má za úkol zabývat naší nedávnou minulostí. Je to jen další smutná kapitola naší přítomnosti.

Případem Z. Mašínové jsem se nedávno zabýval v samostatném článku. Myslím si, že odpovědi na otázky, které jsem v tomto textu položil, nám dal samotný prezident republiky P. Pavel ve svém příspěvku na sociálních sítích. Díky touze politiků, aby se vědělo o každém jejich „uprdnutí“, aspoň víme, v jaké stavu se nachází naše polistopadová svoboda a demokracie. Absurdní dramatik a první polistopadový prezident republiky V. Havel by na to „koukal s otevřenou hubou“. Bohužel – ani on by s tím nedokázal nic udělat.

Rovněž nejnovější příhoda se Z. Mašínovou dokazuje, že polistopadový režim skončil. Smiřme se s tím!

5. 5. 2023

PhDr. Rostislav Janošík, historik a šéfredaktor „SN na internetu“

─────

P. S.

Není od věci zveřejnit jeden ze čtenářských názorů na toto setkání, jak jej v diskusi pod příslušným článkem publikoval zmíněný internetový deník. Čtenář M. N. napsal toto: „To je dobrý bizár. Bývalý agent, který tvrdě bojoval proti takovým, jako jsou bratři Mašínové, se dnes se sestrou Mašínů setkává a fotí se s ní.“ (iDNES.cz, 5. 5. 2023, 12:53) K tomu já dodávám: To nevymyslíš!

─────

P. P. S.

Až do dneška jsem se mylně domníval, že je na tom P. Pavel líp, co se týká znalosti základů české gramatiky a pravopisu, než vláda P. Fialy. Jeho dnešní tweet ukázal něco jiného. V onom pětiřádkovém sdělení se pan prezident dopustil jedné hrubé pravopisné chyby, a to ve tvaru slovesa neuhla. Tento tvar příčestí minulého činného má správně vypadat takto: neuhnula. Sorry jako.

─────

Odkaz na články o Z. Mašínové:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2023/z.-masinova-----hlas-odevzdam-generalu-p.-pavlovi.---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2022/jeste-jednou-na-tema--masinove.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/prijede-j.-masin-na-otevreni-pamatniku-tri-odboju-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2022/dostane-skupina-bratri-masinu-vyznamenani-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2022/---privatizace----historickych-osobnosti-a-la-ods-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2022/pokrytec-petr-fiala-v-losanech.html

https://www.i-sn.cz/file/13/masinove-a-spol---rostislav-janosik-2011.pdf

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář