Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když si provládní „trouba“ utahuje z „dezolátů“…

16. 7. 2023

[Jen pár dnů nás dělí od státního svátku 5. července, kdy každoročně oslavujeme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Snad každý žák základní školy ví, že místem, kde si tuto událost připomínáme, je staroslavný Velehrad na Moravě. Tak tomu bylo i letos. O to víc překvapuje, že je u nás stále ještě dost občanů, kteří to nevědí.]

Letošní „okurková sezóna“ je v plném proudu. Tomu odpovídá i nabídka témat, o nichž píší naše média. Zkrátka: samé „světodějné“ události, včetně té napůl „utajené“ návštěvy ukrajinského prezidenta v Praze. To pak není divu, že člověku uniknou i doopravdy důležité zprávy o tom, že politický život u nás se nezastavil. Bohužel ‒  pouze naše „demokratická“ a vždy „pravdomluvná“ média o nich jaksi mlčí. Kdoví proč?

Aby to všechno nevyznívalo pouze pesimisticky, nabízím čtenářům SN jednu povzbudivou zprávu, okořeněnou navíc úsměvnou historkou. Dříve nejčtenější (původně mládežnický) deník, který před deseti lety koupil slovenský oligarcha A. Babiš, ve své internetové verzi přinesl dnes zajímavý článek redaktora P. Koláře s titulkem: „Cílím na byznysmeny i vidláky.“ Rajchl chce být český Trump nebo Orbán (iDNES.cz, 9. 7.2023).

Z článku se dozvídáme o tom, že předseda strany PRO (Právo-Respekt-Odbornost) JUDr. Jindřich RAJCHL navzdory začínajícímu období školních prázdnin a dovolené pro pracující občany neúnavně objíždí Českou republiku a seznamuje obyvatele měst a obcí s celkovým směřováním i programem své strany, za kterou hodlá v příštím roce kandidovat do Evropského parlamentu.

Kdo čekal, že se dozví termín „dobývání“ Strakovy akademie nespokojenými občany, jak bylo při demonstracích na Václavském náměstí (možná předčasně) avizováno, to zatím v plánu není. Snad někdy příště. Rajchl zřejmě půjde ve šlépějích M. Zemana: Když do Strakovky, tak jedině hlavním vchodem, nikoli tím pro služebnictvo.

Kolářova reportáž popisuje setkání J. Rajchla s občany středočeského města Benešova, a to v budově Městského divadla Na Poště v úterý dne 20. 6. 2023. Sešlo se tam tehdy okolo120 osob různého věku. Akce se zúčastnil rovněž jeden „Vidlák“. Nikoli ten z titulku tohoto článku, nýbrž vousatý bloger D. Sterzik, žijící trvale na Znojemsku, který šéfuje vlastnímu internetovému webu „Vidlákovy kydy“, ale současně svými články přispívá i do dalších, alternativních, internetových periodik, jako např. „pravyprostor.net“ nebo „prvnízprávy.cz“.

O J. Rajchlovi jsem již psal několik článků (viz odkazy za tímto textem), a proto mě více než obsah jeho besedy s občany zajímaly reakce čtenářů našeho stále hodně čteného deníku na tuto reportáž. A brzy se ukázalo, že ani tentokrát jsem se ve svém očekávání nemýlil. Z bývalého Babišova deníku se mezitím pozvolna, alespoň co se týká čtenářské základny, stala další „bašta“ prorežimní propagandy: šíření provládních „narativů“ prostřednictvím příspěvků čtenářů pod zveřejněnými články. (Toto „trollení“ má podobný efekt jako kapka dopadající v pravidelných intervalech na kámen.)

Jednoznačně to prozrazují jednotlivé reakce čtenářů na Kolářův článek o J. Rajchlovi. Sotva jsem se do těch příspěvků začetl, okamžitě jsem poznal, že to nebude ztráta času. Naopak. Nemám teď na mysli všelijaké invektivy na adresu „dezolátů“ či dalších odpůrců Fialovy vlády. Většina mainstreamových médií dnes „kope“ za P. Fialu. Přesto je to našemu neschopnému a zbabělému premiérovi „ukrajinské vlády“ platné jako mrtvému zimník.

O tom, že jsem se nezmýlil, když jsem se začetl právě do tohoto Kolářova článku, mne přesvědčil názor čtenáře, který se podepsal jako Petr Sladovník. Ten je autorem pozoruhodné hlášky, z níž na mě dýchl nezastíraný despekt vůči Rajchlovi a jeho stoupencům. S tak intenzivní nenávistí a elitářstvím jsem se již dlouho nesetkal. Jedná se o despekt pojatý tzv. intelektuálsky: jako by se na vás shora, z nebeských výšin, díval absolvent nějaké americké prestižní univerzity (Harvard, Yale, Princeton).

Až když jsem si to pro jistotu přečetl znovu, tentokrát s brýlemi, abych se ujistil, že jsem všechna ta písmenka přečetl správně, došlo mi, že nejspíš o žádného absolventa americké univerzity nepůjde: nanejvýš tak o frekventanta z plzeňských práv s titulem Bc. Sladovníkův příspěvek totiž zní takto: „Docela by mě zajímalo, kolik lidí v sále by dalo z hlavy dohromady, odkud Konstantin a Metoděj do Čech přišli.“ (iDNES.cz, 9. 7. 2023, 9:31)

sv.-cyril-a-metodej.jpgJak z tónu tohoto příspěvku vyplývá, autor zřejmě považoval zde přítomné „dezoláty“ za nějaké nevzdělané a pologramotné hlupáky, kteří nic neznají, a proto chodí na setkání s J. Rajchlem, o němž jiný ze čtenářů soudí, že je to další „prodavač hrnců“. Přesně tak to totiž odpovídá „narativu“, který Fialovi „demokraté“ vytrvale šíří o organizátorech a účastnících demonstrací z Václavského náměstí. Nejspíš proto, že jim se zorganizovat něco takového (bez pomoci „michprdů“) stále nedaří.

Rovněž P. Sladovník se zřejmě domnívá, že z přítomných návštěvníků Rajchlovy akce nebude nikdo nic znát. Právě v tom se však osudově mýlí: obzvláště starší občané mají mnohem větší znalosti (i bez vysoké školy), než jakými disponuje ta dnešní Fialova mládež (= Gottwaldova mládež), které teď na všech semaforech svítí „zelená“.

Přesto autorovi zmíněného příspěvku odpovím: Slovanští věrozvěstové Konstantin a Metoděj se vydali na církevní misii z Byzantské říše (= Konstantinopole, dnešního Cařihradu), a to z pověření císaře Michala III. Nemířili však do Čech, jak se P. Sladovník mylně domnívá, nýbrž na Moravu – na dvůr velkomoravského knížete Rostislava (846-870). Jejich mise trvala mnoho měsíců a do cíle své cesty dorazili někdy na jaře roku 863. Samotní bratři pocházeli ze Soluně (= Thessaloniki), druhého největšího řeckého města.

Co se týká případné návštěvy věrozvěstů v Čechách, k tomu došlo pravděpodobně až mnoho let po smrti Konstantina (†869), asi v průběhu 80. let 9. století, kdy se Čechy dostaly dočasně pod nadvládu knížete Svatopluka I. (871-894). Moravsko-panonský arcibiskup sv. Metoděj (†885) měl podle pověsti na žádost českého knížete Bořivoje I. (†889), který již dříve přijal křest na Velehradě, navštívit původní sídlo Přemyslovců na hradišti Levý Hradec u Roztok. V tamní rotundě sv. Klimenta měl pak pokřtít Bořivojovu manželku Ludmilu (†921), jež pocházela z kmene Pšovanů.

Nebudu se do P. Sladovníka zbytečně strefovat: je na tom podobně jako velká část naší mládeže s dokonale „vymytým mozkem“, jak nám to denně předvádí Česká televize. Podobně nevzdělaných, leč namistrovaných frajírků, kteří by rádi poučovali druhé, ale sami toho moc neznají, máme u nás v posledních měsících tolik, že bychom je mohli začít vyvážet k našim sousedům do Němec.

Podobně kdysi sv. Václav (†935) dodával Jindřichu Ptáčníkovi oněch stanovených 120 volů ročně. Stačí se podívat na ty diletanty a pologramoty z Fialovy vlády. Co se týká P. Sladovníka: tomu doporučuji, aby se ucházel o místo redaktora v České televizi. Tam mají dnes již tolik vzdělaných lidí, že byli kvůli tomu nuceni zřídit si „vědeckou redakci“. Kam se na ně hrabeme my ostatní?

Ale protože si nejsem jist tím, zda autor mnou kritizovaného příspěvku pod článkem P. Koláře o návštěvě J. Rajchla v Benešově dne 20. 6. 2023 pochopil, v čem se mýlil, raději to zopakuji: Slovanští věrozvěstové Konstantin a Metoděj (= sv. Cyril a Metoděj) přišli v roce 863 z Byzance nikoli do Čech, ale na Moravu!

Zatímco onen první příspěvek čtenáře P. Sladovníka mě spíše pobavil a docela rozesmál, z druhého jsem naopak na pochybách o tom, zda stále ještě žijeme v demokratické a svobodné společnosti, nebo už jsme se ocitli na předpolí příští světové války ‒ války jaderné. V tomto druhém příspěvku čtenář David Leitner sděluje svůj názor na to, jak bude vypadat naše politická scéna po příštích volbách. Autor píše: „Dopadne to tak, že grázl Rajchl se popere s vyčůránkem Okamurou o vlastenecký[,] dezolátský elektorát.“ (iDNES.cz, 9. 7. 2023, 9:18)

Přiznám se, že cosi mně na tom příspěvku „nesedí“: spojení slov „grázl“ nebo „vyčůránek“ s politologickým termínem „elektorát“ je krajně podezřelé u běžného přispěvatele do diskusí na internetu. Asi máme co do činění s nějakým vykutáleným „dezinformátorem“. Neměl bych to nahlásit V. Rakušanovi?

Tož tak, vážení přátelé! Pročítání internetových webů může být občas zajímavé, ba i zábavné. Sami tím potvrzujeme, jak jsme na tom – jako národ i jako stát ‒ špatně.

9. 7. 2023

‒ RJ ‒

 

 Odkaz na publikované články o J. Rajchlovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2023/do-politicke-debaty-patri-rovnez----chytre----vyroky---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/j.-rajchl-----jurecka-spachal-tri-trestne-ciny-najednou.---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2023/---lesk-a-bida-rajchlovych-kurtizan---.-opravdu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2023/rajchl-ma-pry-pod-cepici-----jako-kdysi-klema-.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář