Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Pologramot“ Petr Gazdík opět v akci…

31. 3. 2022

O politicích a novinářích, kteří neznají český pravopis, píšu na stránkách SN již několik let. Je to staronový problém, nicméně v posledních měsících se stává pro naši demokracii doslova „akutní“ hrozbou.

Mezi „borci“, kteří pravopis neznají, ale vůbec jim to nebrání v tom, aby svou nevzdělanost a hloupost dávali najevo, například svými příspěvky na sociálních sítích, je i současný ministr školství P. Gazdík, bývalý učitel z vesnické školy na Uherskobrodsku. (Neštěstím tohoto regionu je fakt, že jej reprezentují dva „nejprofláknutější“ poslanci: P. Gazdík a O. Benešík. Dokud se voliči těchto dvou „vyžírek“ nezbaví, dobře se v tomto zaostávajícím, pohraničním regionu žít nebude.)

O tragické úrovni znalostí gramatiky a pravopisu P. Gazdíka píšu minimálně od podzimu 2020; o jeho hlouposti a nevzdělanosti mnohem déle. Hlupák totiž nikdy nepochopí, že je hlupák. Nedá se s tím nic dělat: pouze tohoto jedince izolovat a nevšímat si ho. (Články o P. Gazdíkovi si mohou čtenáři přečíst kliknutím na odkazy za tímto textem.)

Na výše jmenovaného, celkově problematického ministra Fialovy vlády, upozornili naši novináři v těchto dnech, a to v souvislosti s nejnovějším skandálem STAN. Jedná se o stranu, která se mylně označuje za „hnutí“ (je to úmyslné matení pojmů ze strany politiků i politologů), která spíše než standardní politické uskupení připomíná spolek lhářů a podvodníků, na které skoro každý den něco nového „vyplave“.

Podobně je tomu i s nejnovější kauzou P. Gazdíka: prý zapomněl ukončit svou podnikatelskou činnost v souvislosti s nástupem do exekutivní funkce ve Fialově vládě. Jedná se o jasné porušení zákona, za které by musel dotyčný politik v kterékoli demokratické zemi na západ od našich hranic na hodinu skončit. My však již delší dobu nejsme standardní demokratickou zemí ani právním státem. Žijeme v Kocourkově, kde je možné úplně všechno – včetně porušování zákonů ze strany politiků, ba i samotných zákonodárců.

Známe to všichni: Když se člověk dostane do stresové situace, začne se méně kontrolovat a dopouští se chyb. A když má někdo problémy s pravopisem, projeví se to okamžitě. To se nyní přihodilo i P. Gazdíkovi (STAN). Ve snaze rychle reagovat na kritický tweet M. Kalouska si „neuhlídal“ pravopis. (Upřímně: jestliže dotyčný jedinec základy pravopisu nikdy nezvládl, je pravděpodobné, že o svých chybách ani neví. Vůbec netuší, že tam ty chyby má. To uvádím jako učitel češtiny s 35letou pedagogickou praxí – na rozdíl od té pouze několikaleté tohoto pana ministra.)

Poté, kdy novináři „vyšťourali“ nový malér P. Gazdíka, rozhodl se upozornit na jeho „opomenutí“ bývalý předseda TOP 09 M. Kalousek těmito slovy: „V r. 2011 vyšlo najevo, že ministr kultury za STAN J. Besser zapomněl uvést v majetk. přiznání malý majetkový podíl v jedné nemovitosti. @petrgazdik a @stanislavpolcak trvali na okamžité rezignaci, protože politická kultura… Co se od té doby změnilo, Petře?“ (Twitter, 30. 3. 2022, 22:11)

[K tomu poznamenávám pouze toto: Jmenovaný ministr byl lékař-zubař. To je doopravdy „kvalifikace“ pro ministra kultury jako hrom!]

P. Gazdík, který zřejmě nedělá nic jiného, než že sedí u počítače a sleduje, co se děje na sociálních sítích, na toto upozornění M. Kalouska bezprostředně, během několika minut, odpověděl takto (s pravopisnými chybami, které jsem vyznačil červeně v hranatých závorkách):  „Milý Mirku, nebylo to proto[,] že zapomněl uvést byt na Floridě, ale proto, že ho měl s jistou nevalně proslulou osobou[,] a[však] byly tam i další nepříjemné souvislosti… Ale chápu[,] že Ti nemusí sloužit paměť, když chceš psa bít…“ (Twitter, 30. 3. 2022, 22:16)

[Jako vysvětlivku k uvedenému textu uvádím: chybí tam tři interpunkční čárky. Snad každý u nás – kromě P. Gazdíka – ví, že před spojkou „že“ se dělá čárka. Znají to již děti na prvním stupni základní školy! Člověk, který to neví, by neměl dělat ministra školství! Toť celé!]

Čtenáři si jistě všimli jednoho podstatného rozdílu v obou textech. Zatímco o generaci starší M. Kalousek tam žádné chyby nemá, protože absolvoval školní docházku ještě v době, kdy se děti ve škole něco naučily (včetně pravopisu), u problematické generace „Husákových dětí“, k níž patří i P. Gazdík, je situace výrazně horší. Tyto děti se toho ve škole již moc nenaučily, protože některé soudružky učitelky si často pletly i/y a dopouštěly se i jiných chyb.

Znám tyto případy z praxe, z vlastní zkušenosti. Pár kolegů-češtinářů/češtinářek, kteří nezvládali základy pravopisu, jsem osobně poznal a neměl jsem z nich nikdy dobrý pocit. Na rozdíl od P. Gazdíka to však tajili, protože se za to styděli. Navíc se báli, aby se o tom nedozvěděl ředitel jejich školy, protože by jim za to hrozil vyhazov. Ministr P. Gazdík se za to evidentně nestydí – a ještě svou nevzdělanost a hloupost vystavuje na odiv na sociálních sítích. To snad nepotřebuje žádného komentáře!

Otázka, uvedená v titulku tohoto článku, by si zasloužila upřesnění: Co budete dělat, Petře Fialo, s faktem, že ministr školství – kromě svých nekončících skandálů – nezná základy pravopisu? Konat jste měl již dávno: takový kandidát se nikdy neměl stát ministrem! To, že s tím nic neděláte, ačkoliv problémy s pravopisem u tohoto politika STAN jsou dávno známy (píšu o tom již od podzimu 2020), je jen a jen Vaší vizitkou, Vaším reputačním problémem.

Nejen demise ministra školství P. Gazdíka, nýbrž demise P. Fialy je nyní na pořadu dne. Nejsem tak tolerantní, jako mnozí politici, kteří zakopávají o pravopis stejně jako P. Gazdík. (K nim patří např. V. Rakušan, J. Farský, M. Pekarová-Adamová, J. Bartošek, M. Výborný, M. Jurečka, T. Zdechovský atd.) Pro mne – jako učitele češtiny – je nepředstavitelné a zároveň nepřijatelné, aby ministr školství neznal pravopis. To už bychom se dostali před rok 1774, kdy Marie Terezie zavedla školní docházku.

Pokud premiéru P. Fialovi nevadí, že jeho ministr nezná pravopis, pak mně (a jistě nikoli jen mně) zase vadí tento premiér-ignorant. Vyzývám proto P. Fialu, aby okamžitě podal demisi. Jeho vláda diletantů a pologramotů se stala ostudou této země. Nejsme na tom tak dobře, abychom si mohli dovolit trpět excesy tohoto druhu. Pohár trpělivosti již dávno přetekl. Doporučuji proto P. Fialovi, aby si sbalil svých pět švestek a vrátil se do Brna. Tam nadělá méně škody než ve Strakově akademii.

Takový úpadek, jaký teď vidíme za Fialovy vlády, tady nebyl ani za komunistického režimu. V té době jsem žil a dobře si to pamatuji. Negramotný či pologramotný člověk by si v politice – navzdory ideologii tohoto režimu – ani tehdy „neškrtnul“. Je smutnou vizitkou současného režimu, že právě tito jedinci si „škrtnou“ – a ještě nám, občanům a voličům, dávají najevo svou aroganci a zpupnost. Na to platí jediný lék: nakopat do zadku a poslat k lopatě.

31. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

Již publikované články o P. Gazdíkovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/---docenti----jako-rektori-vysokych-skol--jasna-degradace-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/---krestanska----vlada-p.-fialy--jen-opticky-klam---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/zastavte-radeni-vesnickeho-diletanta-p.-gazdika-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/gazdik-----bartos-byl-podprumerny------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/hurvinek-ze-suche-lozi-novym-ministrem-skolstvi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/pozdrav-od----hurvinka----ze-suche-kozy.html

 

P. S.

Při dokončování tohoto článku se z ČT24 dozvídám znepokojivou zprávu: Na učilišti v Ohradní ulici v Praze 4 zaútočil jeden žák na svého učitele mačetou a způsobil mu smrtelné zranění. Jedná se o velice smutnou událost, jakých se moc za uplynulá desetiletí neodehrálo. Na učilištích bývaly problémy vždy, i za minulého režimu, např. s kázní či špatnými studijními výsledky, ale tak brutální útok, to je něco doopravdy neslýchaného. Je to jen další námět pro současného ministra školství, aby s tím něco udělal. Vzhledem k celkově vratké pozici to může tomuto politikovi definitivně „zlomit vaz“. Počkejme si! Zítra budeme vědět víc…

31. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

P. P. S.

Právě jsem zhlédl na ČT24 zmatené vyjádření ministra P. Gazdíka pro média k tragické události na výše zmíněném učilišti. Budu stručný: Je to na okamžité odvolání ředitele tohoto zařízení i na okamžitou demisi P. Gazdíka. Více to komentovat nebudu. Vůbec se nedivím tomu, že se pod tímto ministrem odehrávají takovéto věci. Překvapil by mne spíše opak.

Ministře P. Gazdíku, zmizte!

31. 3. 2022

‒ RJ ‒

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář