Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fiala jen potvrdil, že je neostalinista, pane Havlíčku!

27. 8. 2023

Neodpustím si poznámku na margo dnešního výroku místopředsedy Poslanecké sněmovny (PS) a místopředsedy ANO 2011 havlicek-karel.jpgKarla Havlíčka. Zdá se, že se pan exministr stále ještě dostatečně nezorientoval v práci představitele opoziční strany, a tudíž možného příštího premiéra. Osobně si myslím, že bude dobrým premiérem, až ten „chlív“ po P. Fialovi převezme. Je pouze otázkou, kdy se tak stane.

Třebaže u nás máme desítky všelijakých „politologů“ nebo těch jedinců, kteří si na ně hrají, na základě svých znalostí z historie, jíž se věnuji celý život, registruji, že již dlouho nikdo nepostřehl nebo spíše nenašel odvahu konstatovat to, co tvrdím já: Režim, který se ujal moci po zmanipulovaných (podvodných) volbách na podzim 2021, vykazuje stále více znaků neostalinismu.

Fiala, jako vystudovaný učitel dějepisu, by to měl vědět nebo aspoň tušit. Zkrátka: nechal se svými loutkovodiči i krajně nepříznivými okolnostmi, které mu to jeho vládnutí trvale komplikují, vmanipulovat do pozice, kdy musí stále více „utahovat šrouby“, aniž by si uvědomoval, že se tím již ocitl mimo rámec demokratického zřízení. O tom, že má v hlavě dokonalý „politologický“ zmatek, nás všechny přesvědčil opět svým vystoupením u příležitosti 55. výročí Srpna 1968 u budovy Českého rozhlasu (21. 8. 2023).

Navíc je všeobecně známo, že P. Fiala nerozumí ekonomickým otázkám. (Ani v předchozích vládách se to ekonomy nijak nehemžilo.) Přesvědčuje nás o tom každým svým vyjádřením pro média. Naposledy se mu to podařilo na výstavě „Země živitelka“ v Českých Budějovicích. Když něco nevím, seženu si skutečné odborníky, nikoli ty mátohy, které se okolo P. Fialy pohybují. K těmto „odborníkům“ jistě nepatři současný ministr zemědělství, vystudovaný učitel dějepisu M. Výborný (KDU-ČSL), který toho zřejmě ví ještě méně než samotný Fiala.

Pan K. Havlíček se stal předmětem zájmu redaktora Jana Menšíka v dnešním vydání internetového deníku „Novinky.cz“ (27. 8. 2023, 12:30). Jeho článek má tento titulek: Fiala při výzvě potravinářům ke zlevnění mluvil jako kovaný komunista, míní Havlíček. Panu redaktorovi vytknu jeden nedostatek v jeho titulku: měl tam dát před Havlíčkovo příjmení aspoň iniciálu jeho křestního jména. Mohlo by totiž dojít z nežádoucí záměně. Také Fialův ekonomický poradce se totiž jmenuje Havlíček, jenže: David.

Jednalo se o dnešní televizní debatu na CNN Prima News (27. 8. 2023). Na ní se řeč stočila i na agrosalon (jak vznešené pojmenování pro docela obyčejný sraz zemědělců!) i na Fialovy výroky, které tam zazněly. Přesněji: na premiérovu výzvu, aby A. Babiš zlevnil potraviny. Od té doby zní po všech našich končinách jednotný hlas: ten Fiala ničemu z ekonomiky nerozumí, a proto by udělal nejlíp, kdyby mlčel (= držel hubu)!

Místopředseda PS K. Havlíček ve zmíněném pořadu označil premiéra P. Fialu za „kovaného komunistu“. Musím potvrdit, že co se týká hodnocení oné podivné Fialovy rétoriky, pan Havlíček nijak nepřeháněl. Tak to skutečně je! Kdyby naši novináři něco věděli o době před rokem 1989, museli by dospět ke stejnému závěru. Holt – jsou to nevzdělanci, kteří nic neznají, nic se ve škole nenaučili a na každém kroku zakopávají o český pravopis. Toť celé, vážení přátelé!

Abych dokumentoval to, co tam skutečně zaznělo, dovolím si ocitovat příslušnou pasáž Menšíkova článku. Není to a priori nic proti tomuto redaktorovi. Ten pouze „dělal svou práci“ a popsal to, co tam zaznělo. Vina je někde úplně jinde: U samotného premiéra, který si „nevidí do huby“. Kdyby mlčel, mohl by vypadat jako filozof. (To je lepší než „politolog“.) Takto je z něho docela obyčejný „trouba“, který se zesměšňuje před celým světem, ale hlavně před svými voliči. Očekávám, že jich po posledních výrocích tohoto premiéra, kterého nám prý závidí celý svět (rád bych ty nekonečné zástupy viděl!), zase o hodně ubude.

A teď onen citát s Havlíčkovým výrokem: „Nejde o Agrofert. To, co řekl premiér Fiala, to je něco naprosto nevídaného v porevoluční době. Mluvil jako kovaný komunista, se vším všudy.“

Musím dát panu Havlíčkovi za pravdu. Tak tomu skutečně je. Říká-li to „pravicový“ politik, navíc ještě „politolog“, je-li jím vůbec (mám o tom již delší dobu pochybnosti), pak se musíme ptát: Kde se stala chyba, že pravicový politik hovoří jako komunista? A bohužel není sám. Zrovna včera jsem zaznamenal jiný podobný výrok od „pasáčka vepřů“ z téhož vládního panoptika. Ten pronesl další vpravdě komunistickou „perlu“:  „Kdo nepracuje, ať nejí!“ (A2larm, 25. 5. 2023) Proboha, kam se to vracíme, Petře Fialo? Před rok 1989, nebo rovnou do středověku?

Na druhé straně však chápu, že poslanci za Babišovo uskupení ANO 2011, které vykazuje všechny znaky „politického projektu v osobním vlastnictví“ A. Babiše, se musí cítit při neustálém obhajování všeho, co se týká Agrofertu, velice „nekomfortně“. Vývoj až do dneška totiž potvrdil, že ani jeden z těch více než sedmdesáti poslanců by samostatně politicky nepřežil déle než jeden nebo dva měsíce poté, kdy by Babiš z politiky natrvalo zmizel. Jemu by se nestalo nic, ale oni by „měli po chlebě“.

Je to krutá pravda, ale tak tomu doopravdy je. Proto si nelze nevšimnout jistého zmírnění vzájemných útoků mezi ANO 2011 a ODS. Zdá se, že je to příprava na příští vládní koalici. Obě tyto strany budou mít problém s dalším samostatným pokračováním v politice. Koalice ANO 2011‒ODS se ukazuje být tou nejschůdnější cestou, jak z toho maléru, kterému se říká „minimální koaliční potenciál“, ven.

O tom, že P. Fiala je neostalinista, píšu ve svých článcích již dlouho. Je třeba si je přečíst, pane Havlíčku (odkazy na ně jsem umístil na konec tohoto článku), abyste zbytečně na své cestě za příštím premiérstvím nebloudil a případně nezakopával o kameny, které vám budou političtí oponenti házet pod nohy. Na Ukrajině jsou na tom hůř: tam si musejí dávat dobrý pozor na miny. Ty naše politické „miny“ jsou jen taková neškodná slovní vyjádření, která tady máme proto, aby v politice nebyla nuda.

Přeji vám i vašim poslaneckým kolegům, kteří se po celoroční namáhavé práci vyhajali do růžova a vyhřáli na sluníčku, mnoho úspěchů v dalším sněmovním lenošení! Mohu vás ujistit, že když nebudete dělat nic, určitě tím nic nepokazíte. Stačí se podívat na to, kolik toho už stihl pokazit vámi kritizovaný P. Fiala. Na jeho místě bych se dávno zastřelil.

Hezký zbytek léta!

27. 8. 2023

‒ RJ ‒

─────

Odkazy na již publikované články o P. Fialovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2023/z-premiera-p.-fialy-se-stal-nebezpecny----neostalinista----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/---fialova-bida----je-koncem-polistopadoveho-rezimu.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2023/z-ideove-konference-rovnou-na----smetiste-dejin----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2023/pavel-novotny--levicak-v----pravicove----ods-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2023/p.-paulczynski-----to-je-navrat-do-padesatych-let----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2023/stalinisticky-slovnik-politiku-ohrozuje-demokracii.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/navrat-doby----stalinismu----do-nasich-medii-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/nejen----agrofertizace-----ale-i----slovakizace----cr.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/novi-kadrovaci-jiz-povstali---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/fialova-vlada----narodni-fronty--------vzor-2021-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/---krestanska----vlada-p.-fialy--jen-opticky-klam---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/oligarcha-a.-babis-vadi--banker-j.-sikela-nikoliv-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/koalice-spolu-nas-vraci-zpet-do-stredoveku-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/chvali-fialu-jako-kdysi-plojhar----batusku----stalina-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2022/politicky-bankrot----slusnaka----petra-fialy.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2022/---vnitrni-hrozba-----co-mi-to-jen-pripomina----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/prestante-udavat--fialuv----vrchni-cenzor----nestiha---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/vitejte-ve-starem-znamem----socialismu----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/z----komunardu----se-stali----modri-kapsari----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2022/vyzva-k-demisi-vlady-petra-fialy.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2022/normalizacni-retorika-plk.-michala-koudelky.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2022/nasi-studenti-nejsou-revolucionari-z-r.-1989-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/---posvitime-si-na-kolaboranty-a-spiony----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2022/stvanice-a-nenavist----fialovcu----ma-jiz-svou-obet.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2022/p.-fiala-jako----batuska----stalin-ci----genius----lenin-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2022/mlcochu--uz-mas-sbaleno--je-nejvyssi-cas-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/v.-rakusan-na-vnitru--v.-putin-v-pytli--cr-v-riti---.html

─────

Příloha:

Aby si čtenáři SN mohli udělat barvitější představu o tom, jak vypadal politický slovník našich „skalních“ stalinistů z řad tehdejších politiků, připojuji text dvou podkapitol článku Kterak lidovci a socialisté kolaborovali s KSČ, 1. část (SN č. 5/2019, vloženo 16. 5. 2019, ZDE); zájemci si mohou kliknutím na „modrý“ odkaz přečíst celý zveřejněný článek.

─────

„Nestrpíme protistátní činnost nikomu!“

Pod týmž titulkem uveřejnila „Lidová obroda“ dne 14. 9. 1948 informaci o vystoupení tehdejšího ministra spravedlnosti Dr. Alexeje Čepičky na Dnu radosti a oddechu v Duchcově u Teplic (12. 9. 1948). Článek uvádí, že prý zahraniční agenti měli zavraždit K. Gottwalda podle hesla: „Za smrt Beneše ‒ smrt Gottwalda.“ Toto sdělení vyznívá tak, jako by komunisté přiznávali, že Benešova smrt byla vlastně politickou vraždou, do níž byli namočeni. Popravdě: mnozí historici jsou o násilném konci E. Beneše přesvědčeni.

Celý text Čepičkova projevu, proneseného v Duchcově u příležitosti ukončení prvních poúnorových žní, v nichž komunisté vůbec poprvé sklízeli to, co zaseli jiní, otiskl deník „Svazu bojovníků za svobodu“ – Národní osvobození. Kroměřížský rodák a první poúnorový předseda Městského národního výboru v Kroměříži (od 27. 5. 1948) JUDr. A. Čepička byl v tomto projevu nezvykle útočný ve vztahu k římskokatolické církvi.

[Byl to tak trochu paradox, ale v Čepičkově politickém i osobním životě se to paradoxy jen hemžilo: nejenže pocházel z města, které bylo již ve středověku výstavným sídlem olomouckých arcibiskupů, ale nakonec se stal i nejvyšším komunistickým činitelem, jenž byl pověřen dohledem nad církvemi.]

Čepička mimo jiné prohlásil: „Útoky proti vládě jsou šířeny také z kazatelen. Hnízda odporu v klášteřích jsou toho důkazem. My však nestrpíme protistátní činnost nikomu – i kdyby byla zahalena kněžským rouchem. S politickou dvojí tváří jsme měli až dosud víc než dost trpělivosti. Nyní budeme chtít jasné prohlášení. – Vláda vydala zákon na ochranu lidově demokratické republiky. Z hlediska vnitřní bezpečnosti budeme trestat jakýkoliv pokus o zlehčení našeho spojenectví s SSSR a ostatními lidově demokratickými státy. Budeme trestat nejen dokázané činy, ale i jakýkoliv pokus o sabotáž.“ (Národní osvobození, roč. XIX, č. 215, 14. 9. 1948, str. 2)

●●●

„Pohřeb“ československé demokracie v režii soudruha Slánského

Týž den, kdy A. Čepička promlouval k občanům podkrušnohorského města Duchcov, kde kdysi žil záletník G. Casanova a jež se stalo od dob Velké hospodářské krize (1929-33) jedním ze symbolů třídního boje mezi kapitalisty a dělníky (4. 2. 1931 zde byli četnictvem zastřeleni 4 dělníci a další 4 těžce zraněni), promluvil v Kladně, městě uhlí a železa, u příležitosti převzetí záštity Spojenými ocelárnami nad plukem T. G. Masaryka (!) tehdejší generální tajemník KSČ – komunistický poslanec Rudolf Slánský (1901-1952).

[Vzhledem k tomu, že tento politik židovského původu byl později zatčen a popraven, vysloužil si neoprávněně u části veřejnosti aureolu „mučedníka“. Podařilo se mu totéž, co vidíme dnes v případě představitele postkomunistického „gangsterismu“ A. Babiše: vylíčit sebe sama v lepším světle, než odpovídalo historické pravdě. Slánský byl ve skutečnosti mnohem větším komunistickým zločincem než alkoholická troska K. Gottwald. Ten se od r. 1948 bál J. V. Stalina tak, že raději na cesty do SSSR místo sebe posílal zetě A. Čepičku. Právě Slánský byl tím činitelem, který již v roce 1948 „nastartoval“ u nás vývoj směrem k nastolení komunistické totality, nesmiřitelné „občanské války“ vůči vlastnímu obyvatelstvu ‒ podle direktiv z Moskvy. Za svou „psí věrnost“ Stalinovi se mu později dostalo odměny v podobě oprátky. Ve stylu známého výroku jednoho českého prorežimního spisovatele: „Psovi psí smrt.“]

Projev R. Slánského otiskl výše zmíněný deník pod titulkem: Rozvratníci budou rozdrceni (s podtitulkem Ničemný pokus reakce musí být výstrahou pro všechen náš lid). Slánský prohlásil: „… Naše reakce (= dobové propagandistické označení pro kapitalisty a představitele předúnorového režimu) ve spojení s reakcí zahraniční chtěla v minulém týdnu zneužít pohřbu druhého presidenta naší republiky a pokusit se o to, co se jí nezdařilo v únoru [1948]. Bdělostí a pohotovostí komunistické strany a dělnické třídy jsme překazili záměr naší reakce. Ničemný pokus reakce musí být výstrahou pro všechen náš lid a pro naše dělníky. Jen naivní lidé si mohli myslet, že v únoru [1948] jsme se již úplně vypořádali s naší buržoasií, která se nikdy nesmíří se svou porážkou a nesloží ruce v klín, protože nemá co ztratit. Vůdcové reakce v zahraničí se paktují s našimi nejhoršími nepřáteli republiky včetně sudetských Němců a posílají k nám bandy teroristů, sabotérů a žhářů. V ilegálních letácích vyzývají k ozbrojenému boji, k obsazování národ.[ních] výborů, k vraždění, k neodvádění obilí, vyhrožují a hnusně pomlouvají nejvyšší představitele státu. Tito reakční zločinci si to však pořádně pletou, jestliže se domnívají, že mohou náš lid zastrašit. Kdo se pokouší rozvracet lidově demokratický řád, bude nemilosrdně rozdrcen. Nestrpíme, aby na příkaz zahraničních imperialistů a sudetských nacistů kdokoliv rušil klid a budovatelskou práci našeho lidu. Vyhovíme přání našeho dělnictva, které ve stovkách resolucí zaslaných ústř.[ednímu] výboru naší strany žádá uplatnění nového zákona na ochranu lidově demokratické republiky. Mýlí se to, kdož si myslí, že se u nás něco změní. Hodně věcí se bude měnit, ale jenom proto, abychom rychleji než dosud odstraňovali vše, co nám tu zbylo po kapitalismu, abychom upevňovali nový řád a kráčeli k socialismu.“ (Národní osvobození, roč. XIX, č. 215, 14. 9. 1948, str. 3)

Dlužno dodat, že k tomuto zásadnímu obratu v domácí politice, k tomuto „přitvrzení“ ve vztahu k tzv. poraženým třídám z doby před Únorem 1948, došlo v důsledku smrti prezidenta republiky E. Beneše, ale zejména po návštěvě A. Čepičky v Moskvě. Od té doby se TGM, J. Masaryk i E. Beneš stali politickými „figurami“ minulými. Novým „světlonošem“, jenž začal svítit našim komunistům na jejich cestě k „lepším zítřkům“, byl neomylný sovětský diktátor J. V. Stalin.

Čtyři roky od pronesení kladenského projevu, dne 3. 12. 1952, skončil obávaný a „neomylný“ komunistický byrokrat R. Slánský na šibenici. Poslalo ho na ni nejvyšší vedení KSČ v čele s jeho „přítelem“ – předsedou KSČ a prezidentem republiky K. Gottwaldem. Popel R. Slánského a jeho deseti soukmenovců židovského původu estébáci cynicky rozsypali na zledovatělé silnici kdesi za Prahou. Někdejší mocní komunisté dopadli podobně jako kdysi M. Jan Hus, jehož popel byl vysypán do řeky Rýna. Prý proto, aby po něm/nich nezůstala ani památka a aby se z nich nemohli stát „mučedníci“. Z Husa se přesto mučedník stal. Ze Slánského a dalších komunistických likvidátorů demokracie u nás nikoli. Důvod je prostý: nezasloužili si to. Byli to jen komunističtí „slouhové“ Moskvy.

Ani K. Gottwald nadlouho neunikl spravedlnosti ‒ té „vyšší“. Čtvrt roku nato, 14. 3. 1953, také jeho odnesl čert do pekla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář