Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ředitelka Cermatu končí. Kdy skončí P. Gazdík?

24. 5. 2022

Stala se z toho hlavní zpráva dneška. Na tiskové konferenci, druhé během dvou posledních dnů, odvolal současný ministr školství P. Gazdík, delegovaný do vlády P. Fialy problematickým politickým uskupením STAN, ředitelku organizace CERMAT – Michaelu Kleňhovou.

Uvedenou organizaci mají všichni z nás (= učitelů, studentů a rodičů) spojenou hlavně s „haprujícím“ projektem státních maturit, ale i přijímacích zkoušek. Dnes to již ví kdekdo: státní maturita se neosvědčila a centralizovaný systém testů k maturitě i k přijímacím zkouškám je rovněž k ničemu. O skutečném stavu našeho školství nevypovídají vůbec nic. Kdo je hloupý (včetně uvedeného ministra a jeho „podržtašek), hloupým zůstává i nadále. Žádný Cermat na tom nic nezměnil a nezmění.

P. Gazdík, který patří k vesnickým učitelům s minimální pedagogickou praxí, dnes a denně zakopává o gramatiku a pravidla pravopisu češtiny. Včera (23. 5. 2022) to znovu dokázal v živém vysílání pořadu „Události, komentáře“, kde si pletl tvary „bysme“ a „bychom“. Dnes (24. 5. 2022) se při oznamování svého rozhodnutí odvolat ředitelku Cermatu zadrhával, zajíkal a sám se „ztrácel“ v tom, co vlastně hodlá veřejnosti sdělit. Před televizní kamerou se představil jako dokonalý zmatkář, který nemá ve vrcholné politice co pohledávat.

Že je Cermat dlouhodobým problémem našeho školství, ví snad již každý v této zemi. Kvůli tomu ani nebylo třeba svolávat tiskovou konferenci. Dosud chyběla odvaha s tím „svinčíkem“, který se tady nahromadil za desítky let nadvlády této instituce nad naším školstvím, něco udělat. Není divu. Ze státu a jím zřizovaných organizací se za ta léta stala dobře fungující „dojná kráva“. Proč ji nepodojit, když se nechá, že ano?

Udělat pořádek s Cermatem je jistě prospěšná věc. Teď bude zajímavé sledovat, co se bude odehrávat okolo toho. Osob, které byly do tohoto výnosného „byznysu“ zapojeny, je víc než dost. Bylo to takové veřejné tajemství, o kterém se P. Gazdík nejspíš dozvěděl až po nástupu do funkce. Vůbec bych se nedivil, kdyby brzy po odvolání ředitelky M. Kleňhové ve své funkci skončil i P. Gazdík. S tím „máslem na hlavě“, které má on i jeho strana, by to nemělo trvat tak dlouho. Osobně považuji za velkou odvahu s něčím takovým vůbec jít do politiky. To svědčí jednoznačně o absolutní ztrátě soudnosti P. Gazdíka i celé té jeho podivné „partaje“, která si říká „hnutí“.

Pro mne – jako bývalého středoškolského učitele češtiny – je absolutně nepřijatelné, aby v čele MŠMT stála osoba, která na každém kroku zakopává o český jazyk – v podobě mluvené i písemné. To jsme tady ještě neměli od zavedení školní docházky v r. 1774. Premiér P. Fiala se rozhodl jít novými, dosud nevyšlapanými cestičkami: nevadí mu, že ministři jeho vlády neumí pořádně česky. Bohužel – o český pravopis „zakopává“ i samotný premiér P. Fiala. Vidím to na demisi celé této obskurní vlády diletantů a pologramotů.

Té ostudy už bylo dost, vážení přátelé z Fialova „slepence“! Vraťte se na základní školu, tam se pořádně naučte česky. Až to zvládnete, pak se postavte do řady uchazečů o vládní posty! Máme u nás dost vzdělaných lidí, kteří tu práci zastanou mnohem lépe než vy. Je nejvyšší čas, aby se také oni dostali k moci. Proč? Protože veškerá moc v demokratické zemi vychází z lidu. Nikde není řečeno, že z osob negramotných a pologramotných. To „politologovi“ P. Fialovi nejspíš uniklo, protože se o tom v jeho politologických příručkách nepíše. Již V. I. Lenin přece napsal: „Učit se, učit se, učit se!“ Teď už víte, fialovci, co máte dělat! Zpátky do školy a učit se!

Řešení „zauzlených“ problémů našeho školství je prosté: Vraťme maturity a rozhodování o jejich výsledcích zpátky na školy! Na nich pracuje stále ještě dost schopných, vzdělaných a kreativních učitelů, kteří jsou schopni posoudit, zda uchazeč o maturitní zkoušku splňuje kritéria pro to, aby mohl dostat maturitní vysvědčení. Cermat ani jinou organizaci k tomu nepotřebujeme. Zvládneme to vlastními silami.

24. 5. 2022

‒ RJ ‒

─────

P. S.

Ministr P. Gazdík odvolal M. Kleňhovou v době právě probíhajících ústních maturitních zkoušek v jarním termínu. Tímto chaotickým opatřením může být zkomplikován průběh podzimního kola maturit. Daleko větší dopad to bude mít pro příští školní rok. Vzhledem k tomu, že P. Gazdík nikdy neučil na střední škole, nemá vůbec tušení o tom, jak to v tomto typu škol funguje. Škoda, že se nenašel nikdo z jeho blízkých spolupracovníků, kdo by mu to vysvětlil. Ze všeho nejhorší je však to, že svým opatřením de facto podrazil židličku svému náměstkovi R. Plagovi, který nepravosti v Cermatu dlouhá léta ignoroval a problémy neřešil. Pro Plagu to bude „konečná“. Dobře mu tak. Stal se Gazdíkovým „mouřenínem“ a ti, jak známo, dopadají pokaždé stejně. Hlavní Plagovou chybou bylo to, že umožnil, aby na jeho místo nastoupil neschopný vesnický učitel P. Gazdík. Takové věci se neodpouštějí, ale tvrdě trestají.

24. 5. 2022

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na články o „pologramotném“ P. Gazdíkovi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2022/---pologramot----petr-gazdik-opet-v-akci---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2022/nahoda-byva-casto-blbec---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/---docenti----jako-rektori-vysokych-skol--jasna-degradace-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/---krestanska----vlada-p.-fialy--jen-opticky-klam---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/zastavte-radeni-vesnickeho-diletanta-p.-gazdika-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2021/gazdik-----bartos-byl-podprumerny------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/hurvinek-ze-suche-lozi-novym-ministrem-skolstvi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/pozdrav-od----hurvinka----ze-suche-kozy.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2021/zakonodarci-ukladaji-ministrovi-nezakonny-postup-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/---urednicka----maturita-je-nesmysl-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/maturita-bez-pisemky-z-cestiny--absolutni-degradace-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/snemovna-schvalila-dalsi-legislativni-paskvil.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář