Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinář J. Sezemský potřebuje nové brýle!

7. 9. 2020

Pobavil mě dnešní nářek bývalého tiskového mluvčího premiéra P. Nečase, novináře Jiřího Sezemského, který je již nějakou dobu ve službách P. Šafra. O jeho internetovém deníku „Forum24“ je dostatečně známo, že je otevřenou „hlásnou troubou“ dnes již „odumřelé“ strany – TOP 09. Prý se za to nestydí a vytrubují to do celého světa. I tak lze činit, soudruzi!

Článek J. Sezemského má zajímavý titulek: „Nové časy: Česká televize utnula brífink po cestě na Tchaj-wan a dala přednost kampani KSČM“ (Forum24, 6. 9. 2020). Na samotném článku by nebylo nic zvláštního. Pouze se snaží upozornit na jeden z mnoha problémů okolo naší „veřejnoprávní“ ČT. Ještě donedávna spíše: „ČT 09“.

ceska-televize-budova.jpg

Zdá se, že se mezitím něco stalo, co přimělo politicky flexibilní (= mající pružnou páteř) redaktory zpravodajství ČT „přešaltovat“. Když jsou výhybky dobře namazané, nikdo si ani nevšimne, že je něco jinak, že ano? Vždyť ČT dělá pouze takovou mediální „politiku“, že účelově poskytuje vysílací prostor pouze někomu, především „kamarádům“ z  „opozice“. To však není pro pravidelného diváka ČT žádnou novinkou. Víme to všichni – kromě J. Sezemského, který se nejspíš na ČT dívá pouze tehdy, když vysílá tiskový brífink s M. Vystrčilem.

Kdyby se pan J. Sezemský pozorně a denně díval na ČT jako já (coby nepracující důchodce si ten „luxus“ mohu dovolit), zjistil by, že nic tak zvláštního se nestalo. Jen já sám jsem zaznamenal podobných „střihů“, kdy ve vysílání ČT někdo byl a pak náhle nebyl, několik. Obvykle se to dělá podle tohoto „mustru“: zařadí se zpravodajská relace a pak se dá „něco jiného“, například ona kampaň KSČM (podle potřeby lze dosadit cokoliv jiného).

Být na místě nespokojeného J. Sezemského, vůbec bych tuto situaci nedramatizoval. ČT toho jen od začátku letošního roku stačila „napáchat“ tolik, že toto je pouze malá epizodka, která se v tom celkovém chaosu a nekoncepčnosti zcela ztrácí. Příčina je prostá: pracovníci ČT a hlavně její ředitel, se chtějí „zachránit“, aby je nevyhodili a oni neskončili „u lopaty“ (symbolicky). Ta skutečná „lopata“ by jim nehrozila ani po vyhození z ČT, protože tito lidé budou jistě dělat všechno pro to, aby rukama nikdy pracovat nemuseli. „Nemakačenkové“ z celého světa to tak dělají. U nás v tom obzvláště vynikají politici.

Nečekaná změna v chování ČT, na kterou si stěžuje J. Sezemský, vůbec není tak náhlá. Já sám upozorňuji na podivné chování pracovníků tohoto veřejnoprávního média řadu měsíců. Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší, než to vypadá. Redaktoři ČT se pokoušejí o nemožné: na jedné straně nadbíhají Babišovi (cudně mlčí o jeho aférách a hovoří o nich jako o „údajných“), ale i stranám koalice a také komunistům, kteří drží současnou vládu nad vodou. Ve zbytku vysílacího času se ČT snaží zavděčit i tzv. opozici. Proto je skoro denně k vidění na obrazovce eurosvazačka M. Pekarová-Adamová či někdo od lidovců, třebaže obě tyto strany jsou již mnoho měsíců pod pěti procenty. Správně by se na obrazovku tito politici vůbec neměli dostat.

To, co ČT předvádí, je onen známý tanec mezi politickými vejci. Přesto je třeba konstatovat, že ještě nikomu se nepodařilo dlouhodobě sedět na dvou židlích (a ta vejce vysedět), stejně jako současně jet na dvou koních (jednou půlkou zadku na každém z nich). Všichni rozumní lidé vědí, že to nejde a že to dříve nebo později musí skončit ošklivým karambolem. Nadstandardně placení redaktoři ČT se pouze snaží vyhovět všem: jednou upřednostní toho a příště zase někoho jiného.

dvorak-a-ksc.jpgŽe tento styl práce nemá ve skutečnosti nic společného s objektivitou a vyvážeností zpravodajství, je nabíledni. Pravidla, jak má tato vyváženost vypadat, se budou muset v ČT teprve nastavit a pak začít dodržovat. Zatím se o tom pouze jalově řeční, ale výsledek se jaksi ne a ne dostavit. Údajný „Kodex“, kterým se často ohání jak ředitel ČT, exkomunista P. Dvořák, tak i někteří redaktoři této televize, to evidentně neřeší. Stejně tak současná Rada ČT nedělá nic, aby se neutěšená situace zlepšila. ČT stojí na místě, což brání jejímu dalšímu rozvoji. Bez zásadních personálních změn to nepůjde.

Já sám upozorňuji na nedostatky ve vysílání ČT dlouhé měsíce – bohužel bez jakékoli odezvy. Vrcholem arogance moderátorů ČT byly propagandistické kampaně, vedené od ledna 2020 až do dneška: nejprve dehonestační kampaň proti H. Válkové (Kauza Urválek), přes naprosto ostudné dezinformování o 75. výročí osvobození až po bombastickou, pseudohistorickou kampaň k 70. výročí popravy M. Horákové (pod heslem „Zavražděna komunisty“). Byla to směs polopravd, překrucování a zamlčování nepohodlných historických faktů. Toť vše. Se skutečnou historií to nemělo nic společného.

Problém se zpracováváním a prezentací historických témat v práci ČT je dlouhodobý. Všechno to v posledních měsících vyvrcholilo tím, že díky neschopnému normalizačnímu ekonomickému redaktorovi, P. Čechovi, byl zcela znehodnocen a následně paralyzován pořad „Historie.cs“. Na mnou zveřejněnou kritiku vedení ČT opět odpovědělo arogantním mlčením. (Situaci v ČT popisuji v několika článcích, na něž uvádím odkaz v Pozn. 1 na konci tohoto článku.)

Je zřejmé, že k vyřešení stávajících problémů v ČT dojde až tehdy, kdy bude odvolán současný ředitel P. Dvořák. S ním budou muset odejít i mnozí „roztleskávačí“ z generace Husákových dětí, kteří jako pověstná žába na prameni brání nápravě nedobrých poměrů v této televizi. Oč pružněji a věcněji dokáží reagovat např. komerční televize, o tom se může přesvědčit každý z nás. ČT se pod ředitelem P. Dvořákem stala lagunou se smradlavou vodou, do níž kdosi nezodpovědný zahradil přítok čisté vody. Proto si toho zápachu musel všimnout i ten, kdo trpí trvale rýmou.

Abych osvětlil aktuální situaci v ČT J. Sezemskému: To, co se momentálně odehrává v této „veřejnoprávní“ televizi, nijak nesouvisí s cestou M. Vystrčila a skupinky senátorských „diplomatů-amatérů“ na Tchaj-wan. Je to záležitost, táhnoucí se již několik posledních let – nejméně od voleb na podzim 2017.

Zkrátka: i tady platí, že „ryba smrdí od hlavy“. A tou hlavou je muž, který neváhal vlézt do KSČ v září 1989, kdy už i ti nejhloupější komunisté věděli, že s nadvládou jejich strany je definitivní konec.  Osoba s tak chybným politickým odhadem nemůže být ani dobrým člověkem, ani dobrým manažerem. Patří do stejného koše jako M. Jakeš a M. Štěpán na konci roku 1989.

Osobně dám panu J. Sezemskému dobrou radu. Nechť si vzpomene na to, co dělal po volbách z roku 2013 jistý „Bohuš“ z Telnice, který se po řadě týdnů stal premiérem koaliční vlády ve složení: ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. V té době již J. Sezemský nepůsobil v týmu sesazeného P. Nečase, jehož potupné svržení zásahem policejního komanda na samotném Úřadu vlády vstoupí do našich dějin jako výstražný mezník, kterak se nemá vládnout v demokratickém státě.

Předpokládám, že i tak mohl tento novinář sledovat, co všechno vyváděli předsedové obou koaličních stran (B. Sobotka, P. Bělobrádek), aby mohli zasednout ve vládě. Byl to podobný „cirkus“, jaký již dva roky předvádí „mrtvá“ ČSSD pod vedením „politické mrtvoly“ J. Hamáčka.

Byli to totiž oba předsedové stran (ČSSD, KDU-ČSL), kteří pro své prebendy v této vládě byli ochotni „znásilnit“ lustrační zákon, aby se A. Babiš mohl stát místopředsedou vlády a ministrem financí. Ve skutečnosti se tím předsedou vlády a politickým vítězem stal on, A. Babiš, nikoli „formální“ premiér B. Sobotka. Je tomu již tři roky a zdá se, že všichni zapomněli na toto obrovské politické selhání, jímž politici „demokratických“ stran „vydláždili“ cestu k moci slovenskému oligarchovi, o jehož temné minulosti věděl u nás ¨kdekdo – kromě těchto dvou „tatrmanů“.

ct-dostanou-padaka.jpg

Proč se dnes J. Sezemský rozčiluje nad neutěšeným stavem v ČT? Vždyť je to přímý důsledek politiky B. Sobotky a P. Bělobrádka. V kterékoli jiné zemi by za tuto politickou chybu tito pánové skončili nejen v politice, ale šli by rovnou do vězení. A my se tváříme (včetně J. Sezemského), že je všechno v nejlepším pořádku. Není a nikdy nebylo!

Proto nechápu, čemu se dnes redaktor deníku „Forum24“ J. Sezemský diví. Měl by požádat svého šéfa, P. Šafra, aby mu zvýšil plat. Potřebuje si totiž koupit nové brýle, aby lépe viděl, co mu až dosud zůstalo utajeno. Kdyby si již v roce 2017 přečetl mé články, v nichž jsem situaci v ČSSD komentoval a analyzoval, nic by ho dnes nepřekvapovalo. (Viz odkazy v Pozn. 2 za tímto článkem.)

Ale je docela možné, že to nebude jen těmi brýlemi, ale i selhávající pamětí. S tou má dnes problémy mnoho lidí. Dokonce i osoby, u nichž bychom to vzhledem k jejich vzdělání a pracovním i životním zkušenostem nepředpokládali. Naštěstí i tuto etapu máme již za sebou. Vzpomínáte, jak v 90. letech 20. století mívali estébáci a komunisté „špatnou paměť, když si měli vzpomenout na poměry před rokem 1989? Na nic si nevzpomínali a všechno zapomněli.

Občas mám pocit, že se ta doba zase vrací. Dnes si opět „nevzpomínají“ mnozí „demokratičtí“ politici na to, co se dělo v „divokých devadesátkách“: jak se kradlo, „tunelovalo“, „odklánělo“ a „optimalizovalo“. Podílely se na tom všechny tzv. tradiční strany: ODS, již neexistující ODA, KDU-ČSL (a její odnož TOP 09), jakož i ČSSD.

„Dávno, dávno tomu…“ Tak kdysi začínala povídka spisovatelky B. Němcové „Babička“. Dnes by tak mohly začínat „paměti“ mnohých našich déle sloužících politiků, kteří např. v Poslanecké sněmovně „dřepí“ dvacet i pětadvacet let. Lépe by bylo napsat: „smrdí“ tam tak dlouho, že by si zasloužili z ní vykopnout špičatou botou.

Je nejvyšší čas, aby tito lidé své teplá a dobře placená místečka uvolnili mladým a slušným politikům, kteří chtějí pro tuto zemi něco užitečného vykonat. Nejen „hnít“ v poslaneckých či senátorských lavicích.

Hybaj do práce, vyžírky a lenoši! Babiš vás rád zaměstná. Za minimální mzdu, kterou jste sami odhlasovali v domnění, že vás se to nikdy týkat nebude. Velký omyl: bude!

6. 9. 2020

‒ RJ ‒

─────

Poznámky:

1.Odkaz na články o České televizi:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2019/---landecka-venuse----byla-vyrezana-z-krevele-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2019/dovede-se-ct-poucit-z-vlastnich-chyb-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2019/o----cedulkach----i-slovenstine-a.-kubalove-v-ceske-televizi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/soukmenovkyne----ur-valkova-----at-se-omluvi-a-zmizi-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/cin-certu-dobre---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/---doucovani----pro-ct--fasismus-neni-nacismus-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/nikoli-jan-bouchal--ale-buchal---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/justicni-vrazda-judr.-milady-horakove.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/dalsi-jubileum--ktere-ceska-televize----zazdila---.html

 

2. Odkaz na články o ČSSD:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2015/zamysleni-pred-38.-sjezdem-cssd---phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2017/sobotkuv----vystrel----z-aurory.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2017/staronovy-predseda-cssd--do-svestek-----phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2017/cssd--fenix--ktery-uz-vstava-z-popela---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2017/zaslouzeny-uspech-socialni-demokracie-----phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2017/co-udelal-b.-sobotka-spatne------phdr.-rostislav-janosik.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2017/co-s-vitezem--ktereho-nikdo-nechce-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2018/prezije-cssd-rok-2018-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2018/cssd-se-restart-nevydaril.-pripravme-se-na----funus----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2018/cssd-zamirila-k-petiprocentni-hranici.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2018/jak-dal-v-cssd--rozpustit-a-vypustit-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2018/11.-7.-2018-----den-narodni-hanby.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2019/dopis-pristimu-ministru-kultury-l.-zaoralkovi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2019/zimola-neztraci-humor.-cssd-to-presto-nezachrani---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/zao-ce-tung-zase-jen-keca-a-keca....html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/valachova-prezidentu-zemanovi-nevadi--mne-ano-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/prvni-maj-1890.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář