Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Naše země nutně potřebuje změnu k lepšímu“

31. 1. 2021

bartosek--kdu-csl.jpgPod výše uvedeným titulkem informuje o výsledcích jednání krajské nominační konference KDU-ČSL oblíbený internetový deník lidovců a dalších politických zoufalců (jinak se o něm říká, že je „dezinformační“ a „proruský“) „Parlamentní listy“ (29. 1. 2021, 13:00).

Nemyslím si, že výše uvedený slogan, s nímž hodlá jihočeská krajská organizace KDU-ČSL jít do podzimních parlamentních voleb, stojí za to, abych ho dlouze komentoval. Kdo zná poměry v této „zasmrádlé“, prohnilé partaji, jež si není schopna udělat pořádek ani ve vlastních řadách, nemůže od navrhovaných kandidátů KDU-ČSL očekávat jakoukoli změnu. To ostatně potvrdil i vývoj od loňského sjezdu této strany v paláci „Ambassador“ dne 25. 1. 2020.

Proto je onen slogan vlastně protismyslný. Změnu k lepšímu samozřejmě potřebujeme všichni a všude: nejen v jižních Čechách, ale ve všech regionech naší republiky. Její zárukou a uskutečňovatelkou však stěží může být tato strana, byť by se navlékla do zcela nového hávu. Obávám se totiž, že J. Bartoškovi by nepomohlo ani to, kdyby si pořídil novou hlavu a nový hlas, aby tolik neodpuzoval svým zjevem občany a voliče. Když je politik ošklivý jako noc a navíc ještě nekonečně hloupý, nezdravě sebevědomý a arogantní, s tím může zaujmout a přesvědčit voliče jen stěží. Pouze se divím tomu, že to po těch letech, kdy se v politice „ometá“, ještě nepochopil.

Nenechme se proto mýlit „novými“ řečmi starých politických „pardálů“. Stále totiž platí dávná moudrost našich předků, vtělená do mnoha přísloví či sentencí. Již v Písmu svatém stojí: „Po ovoci poznáte je!“  A pravdu má také známé přísloví:  „Liška srst změní, ale obyčejů nezmění.“ Ano, lidovecké „ovoce“ je již hodně shnilé a jíst se nedá, ani kdybychom si ho pocukrovali a při jeho konzumaci zavřeli obě oči.

Prezentuje-li se jako mluvčí pětičlenné skupiny lidovců odpudivý demagog a jalový žvanil J. Bartošek, jenž si za léta svého vysedávání v Poslanecké sněmovně zvykl na velké peníze, které od podzimu možná již mít nebude, pak je třeba, aby se před lidovci měli na pozoru i jejich „koaliční“ partneři z ODS a TOP 09. Ti totiž zcela nerozumně uzavřeli předvolební koalici právě s touto krajně problematickou stranou, která je již nějakou dobu na 3 procentech voličských preferencí. Ze strany lidovců je tato „koalice“ jen obyčejný kalkul, jak ještě na další volební období prodloužit několika politickým „vyžírkám“ jejich pohodlný život z peněz daňových poplatníků. Této zemi a jejím občanům by to stejně nic nepřineslo. Byly by to vyhozené peníze a další promarněné roky.

Sleduji pozorně počínání lidovců ve Sněmovně již mnoho let. Bývaly doby, kdy jsem je volil. Dávno, dávno tomu. Dnes jejich volební lístek pokaždé házím do koše. Bohužel, od dob J. Luxe to již v této straně za moc nestojí: je to skomírání, omílání starých politických námětů stále dokola, nulová invence, nulová akceschopnost a nulové výsledky. S tím nemůže uspět žádná strana.

Z navržených pěti kandidátů (J. Bartošek, Š. Heller, L. Peterka, J. Hejl, F. Talíř) znám jen tři. A z nich bych mohl voličům doporučit pouze jediného: F. Talíře. Mladého muže, který zaujal jistě nejen mne během loňské televizní debaty před podzimními krajskými volbami.  A výsledek se dostavil: stal se 1. náměstkem jihočeského hejtmana M. Kuby (ODS). Řekl bych, že F. Talíř uspěl po zásluze: má na to, dokáže hovořit rozumně a chová se skromně. To jsou devízy, které ocení každý volič. Osobně se domnívám, že na jeho úspěchu se podílelo také dobré jméno jeho příbuzného – bývalého ministra J. Talíře. Na dobré politiky se ani po letech nezapomíná.

Totéž ovšem nemohu říci o těch ostatních kandidátech. Z nich nejhorší celostátní renomé má právě volební „jednička“ – J. Bartošek. Tak slabý „kus“ nemůže vyhrát volby žádné straně. Může ji však trvale poškodit. To v případě Bartoška reálně hrozí. Až to M. Kuba pochopí, nebude z toho mít žádnou radost. Nedostaví se totiž slibovaná „synergie“ (to je dnes takové módní slovíčko, kterým se kdekdo ohání), ale pravý opak: nebezpečí „kroužkování“ a pokusy přechytračit koaličního partnera. Naivní politik, který spoléhá na slušnost těch druhých, obvykle spláče nad výdělkem. V tomto případě to platí zejména pro „modré ptáky“, kteří se už vidí v čele příští vlády. Dokud do „Strakovky“ nedoletí, jsou to všechno jen plané sliby a vzdušné zámky.

Lidovci disponují jednou nepopiratelnou výhodou oproti jiným stranám: mají dlouhá léta budovanou členskou základnu i zavedený systém stranických sekretariátů. Není to ovšem zásluha vedení této strany po r. 1989, ale vývoje před rokem 1989, kdy právě tato strana byla nedílnou součástí komunistické „Národní fronty“. To zdůrazňuji, aby to těm mladším stranickým funkcionářům, ale i neinformovaným voličům, neuniklo. Doporučuji, aby si přečetli můj článek o kolaboraci poúnorové ČSL, předchůdkyně dnešní KDU-ČSL, s komunistickým režimem. (Viz odkaz za tímto článkem.)

Napsal jsem to již opakovaně ve svých starších článcích: KDU-ČSL je umírající stranou. Může ještě několik let působit na regionální a komunální úrovni, ale na té celostátní dříve či později skončí: letos v PS a v příštích volbách i v Senátu PČR. To je neúprosný vývoj, který se zastavit nedá. Proto bych rád mírnil nerealistická očekávání zejména mladších funkcionářů této strany, kteří se již v předstihu zamilovali do představy o tom, kterak budou pár let spokojeně vegetovat v PS nebo v Senátu. Nebudou, protože je tam voliči nezvolí…

To je celé, vážení přátelé z jižních Čech! Přeji vám úspěšnou předvolební kampaň! Už se těším na výsledek. Pak uvidíme, kdo měl pravdu.

Sbohem a šáteček, Bartoškovi hoši!

─────

Volební lídr musí být autentická osobnost, nikoli „kašpar“!

To platí nejen v politice, ale i v životě. V případě J. Bartoška se to ovšem naplňuje vrchovatou měrou. Kriticky tohoto politika nehodnotím jen já, ale rovněž obyčejní občané, kteří toho o zákulisí této strany tolik nevědí. Kdyby věděli, hnali by tyto politické komedianty sukovicí. A co že si občané o J. Bartoškovi myslí? 

To se čtenáři dozvědí z článku, který jsem před časem Bartoškovi věnoval. Ne že by byl tak zajímavý. To doopravdy není. Je nebetyčně hloupý a občané si to naštěstí dobře uvědomují. Proto ho ani delegáti dvou sjezdů po sobě do čela strany nezvolili. Poprvé zvítězil M. Výborný a podruhé M. Jurečka. O tom, co si lidé o tomto politikovi myslí, se lze dočíst v článku „Další bonzák z KDU-ČSL. Jen „malý oznamovatel“ Bartošek“ (viz odkazy za tímto článkem).

V době „okurkové sezóny“ 2020, krátce před nástupem druhé vlny pandemie „koronaviru“, kdy se lidovci chystali na velkou zteč v krajských a senátních volbách (nedopadlo to moc slavně), poskytl J. Bartošek rozhovor jednomu z málo známých redaktorů „Novinek.cz“ O. Dandovi. Byl publikován pod titulkem „Bartošek: Podpoříme vyšší penze nad valorizaci o 150 korun měsíčně“ (Novinky.cz, 9. 8. 2020, 11:53).

Nakonec to všechno dopadlo úplně jinak. Nikdo nebyl zvědavý na toto politické „příštipkaření“ lidovců. Hlavní bitva o důchodce se odehrála na zcela jiné úrovni: mezi Babišem a Maláčovou. Skončilo to pětitisícovým „rouškovným“, které důchodci dostali v prosincové výplatě loňského roku.

Uvádím to pro ilustraci toho, jakou politickou váhu mají všechny tyto a další komické návrhy z dílny KDU-ČSL. Buď se jim všichni vysmějí, nebo o nich druhý den již nikdo neví, protože se jedná o pouhé „výkřiky do tmy“. Tento styl práce do této strany vnesl M. Výborný, který se mylně domníval, že když budou lidovci pořád vidět a slyšet v médiích a neustále budou obtěžovat svými nesmyslnými návrhy veřejnost, že je bude někdo volit. No ‒ mohu ho ujistit, že nebudou. Jsou všem jenom pro smích. Nikoho nezajímají.

K uvedenému rozhovoru, který jsem chtěl tehdy okomentovat několika řádky v SN, jsem si napsal pár poznámek. Nakonec jsem tento článek nikdy nenapsal, protože se v politice objevily daleko důležitější věcí, než byl jeden rozhovor s třetiřadým lidoveckým politikem. Těch pár poznámek k tomuto rozhovoru jsem si opatřil pracovním názvem: „Kde blb, tam nebezpečno aneb Cesta do pravěku s J. Bartoškem“. Článek nakonec nevznikl. Naštěstí se objevilo dost jiných námětů, které se mi podařilo zpracovat, jak se mohou čtenáři sami přesvědčit.

V téže době poskytl neméně zmatený rozhovor i expředseda KDU-ČSL P. Bělobrádek, zřejmě další „kandidát“ na staronového předsedu této strany. (Bylo to ještě v době, kdy se uvažovalo o stranickém sjezdu na začátku roku 2021. Kvůli pandemii byl nakonec odložen.) Chtěl jsem tehdy psát také o kolaboraci lidovců za minulého režimu, ale i tento námět mi nakonec „vzal“ Vojta Falmer, který to lidovcům přímo vmetl do obličeje během zasedání Poslanecké sněmovny (22. 12. 2020).

Ze zmíněného rozhovoru s J. Bartoškem přesto pár citátů uvedu, abych dokumentoval mentální a politickou úroveň tohoto zcela zmateného příslušníka generace „Husákových dětí“. Jak vědí čtenáři mých článků, na všechny tyto výtečníky jsem obzvlášť vysazený: neodpustím jim nic a nenechám na nich niť suchou.

Výrok první: „Nejde o to porazit Babiše.“ A o co proboha jde? Smířit se s tím, že tady bude na věčné časy a nikdy jinak? Dnes lidovci bojují proti Babišovi v jednom šiku s „fialovým Péťou“ z Brna a s „Pekařkou Adamovou“ (vlastně s oběma těmito ženskými). K rozhovoru jsem si připsal ještě jednu poznámku: „Lidovci by rádi kolaborovali, ale nemají s kým. Nikdo o ně nestojí!“

A druhý citát: „Lidé zažívají úzkost a chtějí silného vůdce.“ To mi cosi připomnělo z minulosti. A protože jsem historik, okamžitě mi vytanulo na mysli jméno A. Hitlera, ale i B. Mussoliniho.  Kterého z nich měl Bartošek na mysli? Možná jenom „českého Hitlera ze Slovenska“ A. Babiše. Ale nelze vyloučit, že se J. Bartošek již připravoval na velkou historickou roli, kterou hodlá sehrát jako další „spasitel národa“. Teď už mu zbývá jen to, aby si nechal narůst slušivý knír, jaký nosíval Velký Áda. Problémem je ovšem jeho plešatá hlava: bude si muset koupit novou, nebo si pořídit paruku s účesem na pěšinku, aby byl „in“.

A konečně citát třetí: „Pro mě je manželství svazek muže a ženy.“ No – aby ne! Neumím si totiž představit, že by o Bartoška projevil zájem nějaký gay. Každý by před ním utekl. K tomuto naprosto stupidnímu výroku o manželství snad jen doplním, co jsem si opět poznamenal jako poznámku k tomuto rozhovoru: „Ještě mi tam chybí děti a domácí zvířata. Pak to bude kompletní.“

Tímto výrokem totiž Bartošek jen potvrdil, že je to velmi hloupý a omezený člověk a že jeho duševní obzor sahá pouze od levého k pravému rohu místnosti, v níž zasedá Poslanecká sněmovna. Bohužel – na víc nemá a nikdy mít nebude. (A jak se to všechno srovnává s tím, že T. Zdechovský počítal, kolik gayů a leseb je v KDU-ČSL? Vzpomínáte na tu sérii článků a rozhovorů na toto téma?)

A ještě jednu poznámku si neodpustím. Škoda, že již nežije exministr kultury P. Dostál (ČSSD), který svého času, když se v PS projednávala otázka registrovaného partnerství, dokázal plamenně obhajovat tuto právní normu. Vzpomínám si na to, jaká to tehdy byla „parlamentní bitva“.  Veledůležité plkání těch dnešních poslanců je jen ztráta času.

Tolik k duchovnímu a politickému „odkazu“ lidoveckého politika J. Bartoška. Poté, kdy na podzim letošního roku zmizí z PS, nikomu chybět nebude a žádná škoda tím nevznikne. Škoda nebude ani těch ostatních „géniů“, kteří tam zbytečně zaclánějí a zahřívají poslanecké lavice. Až všichni z nich vypadnou, bude se to tam muset pořádně vydezinfikovat – pro nové poslance. Snad budou lepší, než je tento dnešní „odpad“, který čeká na své vymetení železnými košťaty.

Kdyby tyto duševní mrzáky a politické trpaslíky viděl a slyšel TGM, hnal by je na koni a se sukovicí v ruce tak, že by nestačili utíkat.  A stejně by pochodili i u ministra financí A. Rašína: ten by jim nedal za to jejich žvanění ani korunu.

Proto radím jihočeským lidovcům, aby k volbám vůbec nechodili, protože to mají marné. Budou jenom ztrácet čas a ještě tím naštvou své spoluobčany, kteří jim to do smrti neodpustí. Lidovci, rozpusťte už konečně ten svůj kabaretní spolek! K ničemu není a nic této zemi nepřináší. Jen nás to všechny stojí zbytečné peníze, kterých teď nebudeme mít nazbyt. Myslete na své děti a vnoučata! S lidovci by je žádná budoucnost nečekala.

29. 1. 2021

‒ RJ ‒

 

Odkaz na články o lidovcích:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2019/kterak-lidovci-a-socialiste-kolaborovali-s-ksc--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/dalsi----bonzak----z-kdu-csl--jen----maly-oznamovatel----bartosek.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2020/vesnicky-hlupak-m.-jurecka-udal-sam-sebe-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/filip-pripomnel-lidovcum-jejich-minulost.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/jurecka-----nejzbytecnejsi-zjev-na-politicke-scene-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/kdy-shori-na-piratske-hranici-j.-cunek-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2020/benesiku--konecne-uz-zmiz-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2020/stripky-z----koronaviroveho----babisistanu--jaro-2020-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/dalsi----epochalni----udalost-ve-strani-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/tonouci-j.-cunek-se-chyta-kazdeho-stebla---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/lidovec-o.-benesik-uz-zase-nekam-kandiduje--.html

http://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/zacneme-si-rikat-pravdu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/nadbihani-politiku-kdu-csl-sudetakum-se-vyplatilo-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/honzo-grolichu--tentokrat-to----nedas-------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/europoslanec-tomas-zdechovsky-neumi-cesky-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/u-lidovcu-je-zle--mihola-zacal-psat---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2019/sjezd-petiprocentni-kdu-csl--dalsi-nevolitelna-strana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2019/petkrat-z-tehoz----soudku---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/lidovci-jsou-nevolitelnou-stranou.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/prohnila-kdu-csl-bude-volici-vymazana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2019/---predcasna-ejakulace----europoslance-t.-zdechovskeho.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/nejen-politicky-komediant--ale-i----superman----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/jurecka-zkousi-profesi-ucitele.-dela-to-dobre-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/rodinny-klan-vybornych-to-opet----podelal----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2020/to-by-se-melo-tesat-do-mramoru---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2019/proc-starostove-kdu-csl-nepecuji-o-dedictvi-predku-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2019/sjezd-petiprocentni-kdu-csl--dalsi-nevolitelna-strana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2019/lidovci-uz-zase-provokuji-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2019/lidovci-jsou-cim-dal-drzejsi-a-trapnejsi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/tri-nejhloupejsi-citaty-mesice--cerven-2019-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/zdechovsky-chce-bojovat-proti-podvodum-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2019/hermanuv----trafikant----v-cele-rezortu-kultury-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2019/---svatouskovsky-hyenismus----v-podani-p.-belobradka-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2020/skandalni-zneuziti-soudni-moci-nasi----opozici----.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář