Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odpověď A. Schillerové: KDU-ČSL je „mrtvá“!

2. 3. 2023

M. Jurečka: „KDU-ČSL jsem já!“

Nemám ve zvyku opravovat kdejaký mediální výkřik našich politiků. Tentokrát však udělám výjimku. Přiměl mě k tomu aktuální výrok předsedkyně poslaneckého klubu ANO 2011 – A. Schillerové. Shodou okolností političky, která si ještě nedávno tak dobře rozuměla s lidoveckým kolegou, usvědčeným lhářem a podvodníkem M. Výborným, jehož politické „kousky“ sleduji a komentuji na stránkách SN již řadu let. Popravdě: nenajdeme na naší politické scéně většího „komedianta“, než je tento bývalý učitel z Heřmanova Městce, jehož otec kdysi býval ministrem ve druhé Klausově vládě.

Vyrovnat se mu může pouze jiný „synátor z povolání“, známý „plagiátor“ z plzeňských práv M. Benda (ODS), jehož výrok z doby parlamentních voleb 2021 se nepochybně zapíše do dějin: „Kam mě P. Fiala postaví, tam budu stát.“ Nejspíš proto se nestal ani ministrem ve Fialově vládě, ani novým pražským primátorem. I to jeho šéfování poslaneckému klubu jeho „rodné“ strany (původně byl členem KDS) se zdá být maximem možného.

logo-kdu-csl.jpg

Druhým důvodem, proč na výrok A. Schillerové reaguji, je skutečnost, že se jedná o moji „oblíbenou“ stranu, KDU-ČSL, kterou ve svých textech často označuji za tu nejsmradlavější žumpu naší politiky. Současně probíhající politické „tanečky“ M. Jurečky okolo valorizace důchodů, jakož i připravovaná důchodová reforma, s tím bezprostředně nesouvisí. Strana, které hrozí „vymazání“ z politické mapy, se nemůže chovat ani jinak. Jejímu předsedovi vůbec nezávidím. Když ráno vstává, netuší, co se stane do večera. Ani to, zda ještě zítra bude dál předsedou.  Dobře mu tak! Zavinil si to sám: neochotou řešit problémy této strany. Komu není rady, tomu není ani pomoci!

Čtenáři, kteří čtou pravidelně moje články, dobře vědí, že o problematice KDU-ČSL píšu minimálně posledních pět let (a v rubrice „U nás v Kocourkově“ již v letech 2014-2017). Lidovci se dostali pod můj „drobnohled“ kvůli tomu, že členové jejich strany z obce Strání na Uherskobrodsku spáchali v r. 2018 ohavnou „prasárnu“ v podobě oslav vymyšleného 700. výročí této obce. Od té doby je v centru mé pozornosti jak poslanec O. Benešík, někdejší starosta této vesnice, tak i další funkcionáři KDU-ČSL. Tato soukromá „válka“ brzy skončí: zánikem této strany. Jinak ani nelze. Bude to Boží trest za všechny lumpárny a křiváctví, jež mají politici této prohnilé partaje na svědomí. Už ani Bůh se na to nemohl dívat, a proto se od nich odvrátil. Brzy všichni skončí v pekle.

Na aktuální situaci v této straně jsem naposledy upozornil v článku s názvem: Lidovci nám opět věší „bulíky“ na nos? (SN č. 1/2023, vloženo 20. 1. 2023, ZDE). V něm jsem se zabýval pikantní historkou o jistém masérovi, kterého měl údajně znásilnit jeden poslanec za KDU-ČSL. Již v závěru tohoto článku lze najít odpověď na naléhavé otázky A. Schillerové, které se týkají této strany: „V KDU-ČSL se pod současným vedením odehrává obdobný proces marginalizace, který přivedl k politickému bankrotu jak ČSSD, tak i KSČM. Obě tyto strany jsou politicky mrtvé. Tentýž osud čeká i lidovce.“

Jsou to slova skoro prorocká. Aktuální znepokojení A. Schillerové nad tím, cože se to v KDU-ČSL vlastně odehrává, a to v souvislosti s připravovanou valorizací důchodů, potvrzuje, že jsem se ve svém úsudku nezmýlil.

A v dalším článku o lidovcích z posledních týdnů dávám odpověď i na to, jak se z té mizérie, v níž se ODS díky koalici SPOLU ocitla, dostat ven. Článek má tento titulek: Ministře Stanjuro, zbavte se lidovců! Je to „škodná“! (SN č. 12/2022, vloženo 20. 12. 2022, ZDE). Doporučuji v něm ODS, aby se zbavila svých čtyř „přívěsků“ a do rekonstruované vlády přizvala Babišovo ANO 2011, jež se ve volbách v r. 2021 umístilo na druhém místě. Vývoj znovu potvrzuje, že k tomu brzy může dojít. Jiné řešení pro „nepracovitou“ vládu a soustavně „blokovanou“ Sněmovnu se ani nenabízí.

Proto je zákonitou reakcí na současný neutěšený stav série ústupků M. Jurečky vůči ODS. Časem se můžeme dočkat i kooptace části poslušných funkcionářů KDU-ČSL do struktur ODS. Tím se sice může zachránit pár současných „vyžírek“ z PS, ale další existenci strany s více než dvaceti tisíci členy to nevyřeší. Tato partaj bude odepsána v zájmu zachování „koryt“ pro několik stranických papalášů. (Jistě mezi nimi nebudou chybět ani ti dva „nejvypráskanější“: M. Jurečka a M. Výborný.)

Z toho všeho plyne, že již nejméně od začátku roku 2021 je KDU-ČSL „na přístrojích“. Strana zatím přežívá, a to díky nepochopitelné ochotě P. Fialy a ODS: nechat si pověsit na krk nespolehlivé politické „přívěsky“ (KDU-ČSL, TOP 09, STAN, Piráti), které táhnout „mateřskou“ stranu ke dnu. Po využití prostoru pro koalici SPOLU se nabízí jediná záchrana pro tyto „pidistrany“: integrace do ODS. (U „Pirátů“ to ovšem nepřichází v úvahu vzhledem k ideové nekompatibilitě: buď přežijí samostatně, nebo zaniknou.)

Situace uvnitř KDU-ČSL, která má z uplynulých desetiletí (i před r. 1989) dobře vybudovanou stranickou strukturu od obcí až po celostátní úroveň, jakož i síť okresních sekretariátů (včetně „Orla“ a „Charity“), je velmi obtížná. Členská základna totiž neměla v posledních letech snahu (možná ani odvahu) zbavit se neschopného vedení z generace „Husákových dětí“ a nahradit tyto politické „vyžírky“ a hochštaplery někým důvěryhodnějším a hlavně pracovitějším.

Hlavní problém této strany spočívá v tom, že lidovce již dneska nikdo nevolí, dokonce ani v tradičních „baštách“, kde žijí religiózní voliči. To je pro každou takto postiženou stranu „konečná“. Jurečka to samozřejmě dobře ví, ale nic s tím nedělá a pouze čeká na „zázrak“. Že se jedná o vážný problém, to potvrdily i nedávné senátní a komunální volby.

V nich neuspěly ani dosud známé tváře KDU-ČSL: ve svých domovských obcích nebyli zvoleni jak P. Bělobrádek, tak i T. Zdechovský či M. Šojdrová. (Bylo to ještě před soudním projednáváním trestní kauzy J. Šojdra, syna této europoslankyně.) S „odřenýma ušima“ se do zastupitelstva svých měst nakonec dostali: M. Výborný i J. Bartošek. Jedná se o těžkou politickou krizi, jež signalizuje blížící se konec jak současného stranického vedení, tak i strany jako takové.

To, co aktuálně dělá M. Jurečka, představuje „zachraňování“ toho, co se zachránit ještě dá. Jako příklad tohoto politického zoufalství lze uvést případ bývalé senátorky a stále ještě místopředsedkyně (z jakého titulu, když ze Senátu PČR vypadla?) KDU-ČSL Š. Jelínkové. Ta se nechala ze své funkce „vyšoupnout“ od „přespolní“ advokátky J. Zwyrtek-Hamplové. Na ni od té doby pořádají „fialovci“ doslova mediální hon. Poté, kdy M. Jurečka marně agitoval ve prospěch protikandidátky L. Pluhařové (ANO 2011), zaměstnal neúspěšnou Š. Jelínkovou nejprve jako svoji poradkyni na MPSV a následně jako politickou náměstkyni. Učinil totéž, za co jsou oprávněně kritizováni „Piráti“.

Co se stane s ostatními stranickými nominanty (od komunálu až po celostátní úroveň politiky), to je zatím velká neznámá. Tito lidé jsou rozeseti po všech možných úřadech po celé republice: nejen na ministerstvech a dalších centrálních úřadech, ale i na všelijakých detašovaných regionálních pracovištích. Čeká je osud někdejších „socanských“ náměstků a dalších „trafikantů“, kteří jsou štědře placeni z našich daní. Zkrátka: Ti všichni si budou muset v dohledné době najít práci, která je uživí, nebo skončí jako nezaměstnaní. Někteří jako: nezaměstnatelní nezaměstnaní.

─────

Co se to u těch lidovců děje?

Na podivné politické „veletoče“ a nepochopitelné proměny v rétorice funkcionářů KDU-ČSL upozornila dne 22. 2. 2023 ve vysílání televize „CNN Prima News“ předsedkyně poslaneckého klubu „ANO 2011“ – A. Schillerová. Dozvídáme se o tom i z článku s názvem: Schillerová: KDU-ČSL neexistuje, je to ODS. Vláda bere „výchovné“ nejzranitelnějším. (CNN Prima News, 22. 2. 2023, 23:26)

Předsedkyně klubu A. Schillerová svým vyjádřením de facto potvrzuje to, co je již delší dobu zjevné: zástupci KDU-ČSL ve Fialově vládě (i v širší koalici) ustupují krok za krokem od svých předvolebních slibů a dobrovolně se podřizují (nelze vyloučit, že to není za příslib míst na kandidátkách ODS pro příští volby) diktátu nejsilnější koaliční strany, ODS, přesněji Z. Stanjury, jenž je nejsilnější „figurou“ ve Fialově vládě.

Ve chvíli, kdy se ukazuje, že by „trik“ se snížením částky na valorizaci důchodů od června letošního roku nemusel vyjít (ještě to má odsouhlasit PS a podepsat prezident republiky), bude muset Fialova vláda, zejména Z. Stanjura a M. Jurečka, najít úspory jinde. A tady se nabízí ono „výchovné“. Právě na jeho prosazení se lidovci zaměřovali po několik posledních volebních období. Podařilo se jim to až ve Fialově vládě. To je teď ohroženo. Pro tento rok to „důchodkyně-matky“ ještě dostanou vyplaceno, ale od příštího roku by tomu tak již nemuselo být. Hledá se totiž úspora ve výši 19 miliard Kč. Je to totožná částka, jaká má být vynaložena na zmíněnou valorizaci důchodů.

─────

Naléhavý dotaz: „Existuje ještě strana KDU-ČSL?“

Dnes, 24. 2. 2023, během 53. schůze pléna Poslanecké sněmovny (PS), se A. Schillerová k tématu „výchovného“ opět vrátila. Od řečnického pultíku Sněmovny zazněla tato její slova, adresovaná M. Jurečkovi, jenž seděl v lavici za ní: „Existuje ještě strana KDU-ČSL, nebo už je tady jenom politika ODS?“ (PL, 24. 2. 2023, 12:32)

Celý výrok této političky v nezkrácené podobě (dle stenografického záznamu PS) zní takto: „… Já jsem četla vaše vyjádření měsíc zpátky, myslím, že i vyjádření vašeho předsedy poslaneckého klubu pana Marka Výborného, že pokud by se sáhlo na výchovné, tak vy s tím chcete spojit svoji účast ve vládě. Takže změnilo se něco od té doby, že vy připouštíte, že výchovné je v ohrožení? Já se ptám vlastně, jaká je teď politika KDU-ČSL? Mně by to mohlo být jedno, samozřejmě, ale říkám si, existuje ještě politika, nebo existuje ještě strana KDU-ČSL, nebo už je tady jenom politika ODS?“ (PL, 24. 2. 2023, 12:32)

Na tyto znepokojivé otázky odpovím A. Schillerová rád za předsedu KDU-ČSL já sám. Jmenovaný politik měl být svými spolustraníky již dávno vyhnán ze své funkce i z vlády – a zpátky posazen na traktor. Orání na poli mu totiž jde lépe než „vládnutí“ v tom Fialově panoptiku diletantů a pologramotů ze Strakovy akademie.

Předpokládám, že i paní předsedkyně A. Schillerová někdy slyšela o tom, jakým heslem se lidovci (za všech režimů, které tady byly od vzniku jejich strany v r. 1919 až do dneška) řídili: „Kam vítr, tam plášť.“ A je tu i jistá podobnost se „socany“. U nich se po desítky let pořádala soutěž pod názvem „O plášť soudruha Z. Fierlingera“. Lidovci mají obdobnou soutěž: „O kolárek pátera J. Plojhara“. Možná proto jsou si tyto strany tak blízké. A proto zřejmě tak dobře spolupracovaly jak v „éře socialismu“ (před r. 1989), tak i v „éře postkomunismu“ (po r. 1989). Je to prosté a snadno to pochopí každý, kdo něco ví o našich moderních dějinách.

Nejrůznější kritikové oportunistické a bezzásadové politiky KDU-ČSL tvrdí, že politici této strany jsou schopni spojit se třeba i s ďáblem jenom proto, aby mohli zůstat u „koryt“. Předvádějí nám to nepřetržitě – celou stoletou historií své strany. Nenajdeme totiž u nás větší politické „chameleony“ (nebo prostituty?), než jsou lidovci. Kdo chce, ten to vidí. A kdo nechce, ten raději před nepohodlnou pravdou zavírá oči.

Proto se zdráhám uvěřit tomu, že by tak zkušená žena a politická rutinérka, jako je A. Schillerová, nevěděla nebo aspoň netušila, co se to okolo „prohnilé“ partaje lidovců v posledních letech odehrává. A nevylučuji ani to, že „obavy“ o budoucnost této, dnes již spolehlivě „mrtvé“, strany jsou motivovány úvahou o tom, že by část členské základny (a hlavně voličů) mohla v budoucnu dát své hlasy ve prospěch ANO 2011. A protože v politice není nic nemožného, odpovím i na tuto otázku: ANO, mohla!

Lidovci, jak známo, jdou ochotně s každým, kdo jim zajistí „koryta“. Je to tak prosté, že to dokáží pochopit i absolventi „vysoké školy života“ (bez diplomu z plzeňských práv).

24. 2. 2023

‒ RJ ‒

─────

P. S.

KDU-ČSL hrozí odchodem z vlády? Jen ať jdou!

Komickou scénku nám v neděli 26. 2. 2023 nabídl předseda poslaneckého klubu lidovců M. Výborný v pořadu „Partie“ na Primě. Pokud se prý sáhne na „výchovné“, odejdou lidovci z vlády. Je to rozumné řešení. Je lépe odejít dobrovolně, a to pod jakoukoli záminkou, než být vyhozeni kvůli tomu „cirkusu“, který ve Fialově vládě ministři za KDU-ČSL předvádějí. Vykřikují-li cosi politici tříprocentní strany, je to doopravdy pro zasmání. Škoda jen, že jim to všechno „nedocvaklo“ dřív. Mohli si ušetřit všechny ty trapné politické tanečky, které od podzimu 2021 předvádějí. Až prohnilá partaj lidovců ve vrcholné politice skončí, všichni si oddechnou. Již včera bylo pozdě! Nikomu chybět nebudou.

26. 2. 2023

‒ RJ ‒

─────

Odkaz na publikované články o lidovcích:

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2019/sjezd-petiprocentni-kdu-csl--dalsi-nevolitelna-strana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2019/petkrat-z-tehoz----soudku---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2020/lidovci-jsou-nevolitelnou-stranou.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/prohnila-kdu-csl-bude-volici-vymazana.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2019/lidovci-uz-zase-provokuji-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2019/lidovci-jsou-cim-dal-drzejsi-a-trapnejsi.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-7-2019/tri-nejhloupejsi-citaty-mesice--cerven-2019-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/nadbihani-politiku-kdu-csl-sudetakum-se-vyplatilo-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/lidovci-jiz-davno-nehaji-krestanske-hodnoty-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/namisto-politicke-debaty-jen-obycejne-placani-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/---rozkradli-republiku-a-ted-spolu-varuji-pred-kscm---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/kdyby----pasacek-vepru----nerikal-blbosti---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/jurecka-----nejzbytecnejsi-zjev-na-politicke-scene-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2021/pritel-sudetaku-herman-dostal-konecne----trafiku----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2021/zastavme-trapne-exhibice-politiku-v-kauze-vrbetice-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2020/dalsi----bonzak----z-kdu-csl--jen----maly-oznamovatel----bartosek.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2021/---nase-zeme-nutne-potrebuje-zmenu-k-lepsimu---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/jeste-vetsi----znalec----dejin-nez-m.-pekarova-adamova-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2020/stripky-z----koronaviroveho----babisistanu--jaro-2020-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2021/vyzva-k-rezignaci.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/ondrej-benesik--politik-se-spatnou-povesti.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2022/vyzva-k-rezignaci-poslance-o.-benesika--kdu-csl-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2019/politicke-stripky-z-babisistanu--brezen-kveten-2019-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/lidovci-jsou-opet-pod-peti-procenty-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/koalice-spolu-nas-vraci-zpet-do-stredoveku-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/usvedceny-lhar-sefem-poslaneckeho-klubu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-2-2020/nejen-politicky-komediant--ale-i----superman----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-8-2020/rodinny-klan-vybornych-to-opet----podelal----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2020/skandalni-zneuziti-soudni-moci-nasi----opozici----.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/chvali-fialu-jako-kdysi-plojhar----batusku----stalina-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-3-2021/pozor-na-j.-grolicha--rad-klame-telem-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-9-2020/honzo-grolichu--tentokrat-to----nedas-------.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2021/---krestanska----vlada-p.-fialy--jen-opticky-klam---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2022/politici-kdu-csl-schvalovali-nasili-na-z.-caputove-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2019/kterak-lidovci-a-socialiste-kolaborovali-s-ksc--1.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2021/kterak-lidovci-a-socialiste-kolaborovali-s-ksc--2.-cast-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-4-2022/lidovci--zbavte-se-sveho----zasmradleho----vedeni-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2022/kdu-csl-ma-pouhych-2-5---preferenci-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/lidovci-i-socialiste-souhlasili-s-popravou-r.-slanskeho-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/spatna-pamet----univerzalniho----ministra-m.-jurecky.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-10-2022/lidovecky----studenovalecnik----j.-bartosek-ma-jasno-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-5-2022/---bartoskova-sekretarka----si-to-vyridila-s-tereskovovou.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-6-2022/simon-heller--------uzitecny-idiot----od-lidovcu-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-11-2022/poslanec-j.-navratil-----jsem-lidovec-a-gay.---.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-1-2023/lidovci-nam-opet-vesi----buliky----na-nos-.html

https://www.i-sn.cz/clanky/sn-c.-12-2022/ministre-stanjuro--zbavte-se-lidovcu--je-to----skodna----.html

https://eurozpravy.cz/krimi/sojdr-si-za-podvody-v-realitach-a-prani-spinavych-penez-odsedi-sest-let.xlvtaw4n

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář